Utrip iz ocenjevanja mestnih, vaških in trških jeder

Ocenjevanje zgodovinskih jeder

17. avgust 2021

Deli s prijatelji

Komisija za ocenjevanje urejenosti zgodovinskih jeder v sestavi Lenka Molek, u.d.i.a., Peter ogorelec, u.d.i.a. in prof.dr. Anton Prosen je 12. avgusta obiskala JV del Slovenije in sicer:

Semič (trško jedro) - komisijo so presenetile tako celovitost in kvaliteta urejanja kot tudi - za relativno majhen kraj - bogatost in povezanost ponudbe na turistično- informativnem področju z odlično domačo vodičko, ki je komisiji obogatila dan z recitacijo pesmi pesnika in domačina Lojzeta Krakarja, in seveda s ponudbo na področjih naravoznanstva, družboznanstva, zgodovine in umetnosti, pa tudi kulinarike in vinarstva. Posvečenost urejanju kraja je gospa županja Polona Kambič potrdila tudi s tem, da je pokramljala z našo komisijo o urejenost kraja, načrtih in morebitnih izboljšavah.

Novo mesto (mestno jedro) - Rozmanova ulica s Kaskadnim trgom je še gradbišče, zaradi česar komisija ni mogla oceniti urejenosti. Kljub temu so si z zanimanjem ogledali dela - zanimiv je vpogled v pomembno arheologijo mesta (razkrila so se stara mestna vrata), na katero upamo, da bodo ustrezne ureditve opozarjale mimoidoče. Doslej vidne ureditve nakazujejo visoko kvaliteto urejanja.

Podbočje (vaško jedro) - Edinstven motiv so njegov kamniti most in leseni mostički, leseni most čez Krko in trg ob cerkvi, ki so ga ponovno uredili s pojasnjevalno opremo in opremo za posedanje, ki ga uporabljajo domačini kot prostor za srečevanje in posedanje. Podbočje ima 7 enot kulturne dediščine, poleg vasi so pomembne zlasti c.sv.Križa, mlin, kamniti most itd, ter arheološko najdišče (Ešd 16527), ki pripadajo gradišču na Starem gradu, najdbe pa so v dunajskem in graškem muzeju. Priporočamo nadaljne raziskave, ureditev dostopnosti in vključitev območja Starega gradu v turistično in rekreacijsko ponudbo. Prav tako bližnjo Krko.

Šmarčno (vaško jedro) - Dediščinska vas, ki je s svojo pravilno zasnovo primer obrečne in obcestne vasi, s kozolci na eni strani. Grajeni del je izgubil identiteto, ohranjeni so stari kozolci iz 18. in 19. stoletja. Eden služi kot prireditveni prostor, v njem je muzejska zbirka, tudi z orodjem za lovljenje, kar je priplavalo po Savi (("kavsanje"), tradicijo in spretnost, ki jo ohranjajo. V bližini sta Kulturni dom in na novo zgrajena cerkvica, na katero so zelo ponosni. Komisija je priporočila, da kozolce na vsak način ohranjajo, tudi s skupno pomočjo lastnikov. Že utrujeni komisiji se je pozno popoldne prilegla slana pogača "sonček" in malo sence na terasi Kulturnega doma s pogledom na kozolce.

Oglejte si tudi

Svetovni dan turizma 2021: Turizem za vključujočo rast