Novice

15. e-FESTIVAL ODMEVI DEDIŠČINE (27. 11. 2020 – 29.11. 2020)

Kulturno tehnično turistično društvo Baška dediščina 30. novembra 2020 zaključuje petnajsto leto pisanja zgodbe na območju petih krajevnih skupnosti v gornjem delu Baške grape od Petrovega Brda do Grahovega ob Bači. Kljub celoletnim pripravam bo korona čas dovoljuje le virtualno praznovanje. Obletnico bomo obogatili z novimi informacijskimi tablami z naslovom »Ljudje, ki so pustili sledi…«, brošuro Odsevi dediščine (»bliskovit« sprehod skozi 15-letno delovanje društva) in z vzpostavitvijo novega razstavnega prostora.

V KTT društvu Baška dediščina so že ob snovanju 15. FESTivala Odmevi dediščine, obarvanim s 15. obletnico delovanja, vsebino podredili zahtevam korona časa , kar se je izkazalo za pravilno. Namesto v privlačne lokacije v Baški grapi ga bomo morali res umestiti v spletno okolje, ga strniti v čas od 27. do 29. novembra in k nazivu prilepiti še koroni prijazen E.

Osrednja misel festivala nosi sporočilo o ljudeh, ki so izstopili iz povprečja in se izkazali z dejanji, ki se dotikajo naših misli in čustev še danes. Izpisali smo ga na informacijske table, razpršene v vseh pet krajevnih skupnosti. Na Bači pri Podbrdu se spominjamo lakaja cesarja Franca Jožefa in služabnika pri cesarju Karlu in cesarici Citi Petra Kusterla, v Stržiščah so še žive besede in dejanja duhovnikov, msgr. Vinka Kobala in msgr. dr. Draga Klemenčiča. V Rutu je bil doma tigrovec Simon Kos, »za tujce upornik, za nas pa vzor borca – junaka«, kot so zapisali Rutarji. Na Grahovem ob Bači je deloval duhovnik, skladatelj in zbiralec ljudskih napevov Ivan Kokošar, v Hudajužni pa je pustil sledi France Bevk. Pri snovanju so z vsebinami in fotografijami sodelovali številni člani društva in krajani.

Obletnica je društvo spodbudila, da je potegnilo iz skrinje delovanja vseh petnajst svežnjev zapisov in fotografij, se bliskovito sprehodilo skoznje in jih strnilo v brošuro Odsevi dediščine. Spomnila bo tudi na tržnico dediščine, ki je bila simbol povezovanja in mreženja, posebno na  festivalske aktivnosti ZOTK-a in KTT DBD skozi čas.

Skozi celo leto je društvo pripravljalo prostor, zbiralo in snovalo gradivo za vzpostavitev muzejske zbirke, ki v prvi vrsti ponuja stalno razstavo o bivši TVI »Bača« Podbrdo.  V drugi vrsti pa bo predstavila podarjene etnološke predmete, ki govorijo o življenju nekoč.

Čeprav e-festival ni isto kot dogodek v živo, festivalski produkti s trajnostno umestitvijo v prostor pomembno nadgrajujejo kulturni turizem tega območja in prinašajo javnosti nova spoznanja ter ponujajo nova doživetja. Predvsem pa ohranjajo identiteto Baške grape.

Odmevi v medijih: 

Lipov list

Primorski val

Zavod Dolina Soče

Radio Robin 

 

 

 

Oglejte si tudi

Novice

KulTura

Turistično društvo Črnomelj
23. Oct 2021
Novice

Etični kodeks -turistični vodniki

Turistično društvo Črnomelj
23. Oct 2021
Novice

Film Šege in navade v Halozah

Turistično društvo Podlehnik
22. Oct 2021

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice