Kras in pesem v Veliki dvorani Županove jame

V kraški jami bo zapel mešani pevski zbor Mellow Tonics iz Irske.

08. Sep 2022

Deli s prijatelji

V soboto, 17. septembra 2022 nam bodo v okviru dogodka Kras in pesem zapeli gostje z Irske. Mešani pevski zbor Mellow Tonics od leta 2015 povezuje “sanjače in mislece, ki želijo s skupnim petjem doseči stvari, ki so večje od njih samih”, kot se opišejo.

Mellow Tonics izvaja tradicionalno irsko glasbo, dopolnjeno s sodobnimi popularnimi in klasičnimi deli irskih avtorjev. Venčku svojega repertoarja bodo dodali Inception Horizon -  avtorsko skladbo dirigentke zbora Nore Walsh, ki v besedi in glasbi interpretira podzemeljski kras. Več o njih na https://www.mellowtonicschoir.com/.

Skladbo so prvič izvedli spomladi 2020 v Trinity Collegeu v Dublinu, koncert v Županovi jami pa bo njena druga premiera - prvič bo zazvenela v kraškem podzemlju, ki mu je posvečena!

Nekateri pevci v zboru so akademiki, ki glasbo povezujejo tudi s strokovnim raziskovanjem krasa. Letos na mednarodni ravni obeležujemo tudi Mednarodno leto jam in krasa in Mednarodno leto podzemnih voda, zato bomo koncert združili z znanostjo v praksi. Sodelavci Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU bodo predstavili nekatere raziskave, ki jih izvajajo v Županovi jami.

Dogodek se v soboto, 17. septembra začne ob 16. uri s kratko predstavitvijo pred Županovo jamo. Nato se bomo podali v osrčje najlepše turistične jame na Dolenjskem krasu in se prepustili glasbi.

16.00  Pozdrav (Damjan Viršek, Županova jama)

16.05  Krasen kras (dr. Nataša Ravbar, IZRK ZRC SAZU)

16.15  Edinstveni kras Irske (dr. Laurence Gill, Trinity College Dublin)

16.45  Velika dvorana: »Inception Horizon, koncert z odmevom«, zbor Mellow Tonics

17.30 Obisk točk »Znanost v jami« (dr. Stanka Šebela, dr. Blaž Kogovšek, dr. Matej Blatnik, Filip Šarc, IZRK ZRC SAZU)

18:30  Druženje na ploščadi pred jamo

Prireditev je tudi del festivala Grosuplje v jeseni, ki bo med 16. in 18. septembrom na ulice Grosuplja in na najbolj prepoznavne turistične točke v naši občini pripeljal bogat festivalski program.

V jami je stalna temperatura 10 °C, zato svetujemo topla oblačila in primerno (pohodniško) obutev. Obiskovalci koncertu prisluhnejo z urejene turistične poti. Vstopnico je mogoče kupiti oz. rezervirati na spletni strani www.zupanovajama.si ali na info@zupanovajama.si.

Več informacij za medije tudi na 041 395 598 (Damjan) slikovno gradivo pa na

https://drive.google.com/drive/folders/1YTOuJCBhBpQ6rfcHQyMNnoir-lp3SKJ4?usp=sharing

Z veseljem vas vabimo na nepozaben dogodek!

 

 

Oglejte si tudi

Maja Pečarič je 26. Vinska kraljica Slovenije

20. Jan 2023

Kranj – destinacija leta 2023

20. Jan 2023

V Termah Snovik se pričenja zimska sezona plavanja in brezplačnega drsanja

20. Jan 2023

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice