Slovenija je varna, lepa in gostoljubna dežela

O statistikah in obetih slovenskega turizma z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom in v.d. direktorico STO Ilono Stermecki

02. Feb 2022

Deli s prijatelji

Slovenija je varna, lepa in gostoljubna dežela

Za obisk tako domačih kot tujih gostov je pomembno, da so obveščeni o tem, da turistični ponudniki v Sloveniji zagotavljajo varne in kakovostne storitve ter, da jih naša lepa dežela sprejema z veliko gostoljubnosti.

To je zelo pomembno za doseganje čim boljših rezultatov o turističnem obisku, poudarja Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. »V minulem letu smo imeli nekoliko boljše rezultate o turističnem obisku glede na leto 2020, a smo še daleč od številk, ki smo jih dosegli  leta 2019, rekordnem za slovenski turizem. K rezultatom turizma so v minulem letu veliko prispevali slovenski turisti, predvsem pa ukrepi, ki jih je država sprejela za pomoč turizmu pri okrevanju po pandemiji. Verjamem, da je razlog za spodbudne številke tudi v uvedbi turističnih bonov,« pravi Zdravko Počivalšek.

Zdravko Počivalšek: »Zaradi upada mednarodnih potovanj je turizem v Sloveniji utrpel veliko poslovno škodo!«

Lani je imela Slovenija štiri milijone turistov in več kot enajst milijonov turističnih prenočitev, kar je za 31 odstotkov več turistov in 22 odstotkov več prenočitev kot 2020. leta. Tujih turistov je bilo 1,8 milijona, ustvarili pa so 4,8 milijona prenočitev. Med tujimi turisti je bilo največ Nemcev, nato Avstrijcev, nekaj Italijanov, Čehov in Nizozemcev. Največ turističnih prenočitev je bilo v nastanitvenih obratih v gorskih občinah, sledile so obmorske in zdraviliške občine. Tako domači kot tuji turisti so lani največ prenočitev ustvarili v hotelih. »V času pandemije se je nazorno pokazalo, kako pomemben je sektor turizma za mnoge gospodarske dejavnosti, kot tudi gospodarstvo na splošno. Zaradi upada mednarodnih potovanj je turizem v svetu in Sloveniji utrpel veliko poslovno škodo, pa tudi gospodarske družbe, ki so s to dejavnostjo neposredno ali posredno povezane,« poudarja minister Počivalšek.

Pomembno vlogo pri promociji turizma ima Slovenska turistična organizacija (STO). »S krepitvijo prepoznavnosti in ugleda Slovenije nadaljujemo tudi v letošnjem letu in nadgrajujemo promocijo trajnostnega, avtentičnega in butičnega turizma. Na tujih trgih, predvsem bližnjih, nagovarjamo goste, ki iščejo edinstvena doživetja v neokrnjeni naravi, slovenske goste pa bomo tudi letos povabili, naj dopustujejo doma z osrednjo motivacijsko kampanjo Moja Slovenija. Posebno pozornost namenjamo promociji aktivnih doživetij na prostem in športnemu turizmu, prepoznavnost in ugled krepimo s sodelovanjem pri promociji na mednarodnih športnih dogodkih v Sloveniji, s športnimi ambasadorji in mladimi športnimi talenti. Zavedamo se , da se turistično povpraševanje v času po pandemiji spreminja, vse manj so iskane destinacije masovnega turizma in vse večje je povpraševanje po individualni in butični turistični ponudbi, kar je priložnost za Slovenijo«, meni Ilona Stermecki, vršilka dolžnosti direktorice STO. Svetovna turistična organizacija za letos turizmu napoveduje boljše obete, vrnitev turizma na raven 2019. leta pa pričakuje šele 2024 ali celo kasneje. In poudarja, da je glavni dejavnik za učinkovito okrevanje mednarodnega turizma hitra in razširjena uvedba cepljenja.

Ilona Stermecki: »Slovence bomo tudi letos povabili naj dopustujejo v Sloveniji.«

Podjetja v gostinstvu in turizmu že lep čas opozarjajo, da zelo težko najdejo nove sodelavce,  v prihodnjih letih pa bo potreb po teh kadrih še veliko več. Zato so zelo dobrodošle štipendije za deficitarne poklice v šolskem letu 2022 – 2023, ki jih bodo lahko pridobili tudi dijaki, ki bodo prvič obiskovali prvi letnik in se bodo izobraževali v triletnem poklicnem programu gastronom – hotelir (poklica kuhar in natakar). Prav po slednjih je  vse večje povpraševanje v gostinstvu in turizmu.

Besedilo: Duša Podbevšek – Bedrač

Oglejte si tudi