Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Temeljna izhodišča delovanja TD

Sodobni turizem oziroma turistična ponudba postaja vse bolj sestavljen družbeno ekonomski fenomen in ni le gospodarska dejavnost. Šele tak lahko ustrezno zadosti pričakovanjem vse bolj izobraženega, razgledanega, dobro informiranega, ekološko ozaveščenega in zahtevnega turista.

Pojmovanje in ugotovitev o sestavljenosti turizma narekujeta, da je, ob javnem in zasebnem sektorju, v slovenskem turizmu nujno prisotna in dejavna tudi civilna družba, ki jo v Sloveniji predstavlja (predvsem) turistična društvena organizacija (TDO). Ta je in v prihodnje še bolj postaja sestavni del turističnih dogajanj s svojim najpomembnejšim prispevkom pri oblikovanju neposrednih medčloveških odnosov med prebivalci - gostitelji in turisti - gosti.

Slovenski turizem potrebuje ustvarjalni zagon predvsem na področju pospeševanja njegovega razvoja. To pa je tudi področje, kjer sodeluje TDO kot civilna družba v turizmu. Tako njeno vlogo in položaj opredeljuje tudi sedanji zakon o pospeševanju turizma. TDO je najrazvitejša in edina množična, nevladna, nestrankarska, nepridobitna in široko organizirana civilna družba v turizmu. TDO pomeni prostovoljno nepridobitno delovanje civilne družbe v turizmu, zasnovano na interesih, pobudah in kreativnosti ljudi, ki so zainteresirani, da turizmu dajejo vedno nove razvojne impulze, ki niso motivirani le z dobičkom, temveč z mnogimi drugimi rezultati, ki zadovoljujejo povpraševanje in motivirajo turista, hkrati pa interese za sodelovanje in udejanjanje članstva v TDO. Civilna iniciativa v turizmu ima svoj globji smisel v tem, da daje s svojo ustvarjalnostjo nove razsežnosti in kakovost turistični ponudbi, turističnim produktom daje značaj doživetij, ustvarja pogoje kakovostnih odnosov gostitelj - gost, prispeva k negovanju človeških vrednot turizma, h kakovosti življenja in mehča podjetniško lokalne koncepte turizma.

TDO je v slovenskem turizmu prisotna že dobrih 130 let.

Zato predstavlja TDO enega od partnerjev oziroma ključnih sektorjev pri oblikovanju, povezovanju, koordinaciji in trženju turistične ponudbe na lokalni, regijski in nacionalni ravni. TDO lahko svojo vlogo opravlja učinkovito in v interesu pospeševanja turizma v tesni zvezi in na podlagi dorečene delitve dela in skupnih projektov z drugima dvema sektorjema (javni in zasebni). Potrebe in interesi turizma spodbujajo in omejujejo delovanje TDO.

TDO je dejavno prisotna na celotnem ozemlju Slovenije. Velja ugotoviti, da bi njen neobstoj ali nedejavnost pomenil mnogo belih lis na turističnem zemljevidu. Šele dejavnost TDO lahko zagotavlja vključevanje praktično vseh, zlasti človeških, potencialov v sodobno turistično ponudbo Slovenije.