Dogodki

16. MLINARSKA NEDELJA

Tradicionalna prireditev, srečanje soseske ob Temnjaškem vrelcu, s pesmijo in prikazom kulturne dediščine.

Kdaj

  • 04. sep 2022 - 07. sep 2022

Kje

  • Vovkov mlin, Lokovina 36, 3204 Dobrna

Cena

  • Prostovljni prispevki

Kontakt in prijave

Predstavili bomo s koruzo povezane ljudske običaje. Lani smo jo sejali in kožuhali, letos pa nadaljujemo. Spoznavali bomo, za kaj vse lahko uporabimo koruzo. Ljudje v naših krajih so jo uporabili za marsikaj. Ti veš, za kaj vse se jo da uporabiti? Pridi pogledat!

Obiskovalci bodo lahko v Vovkovem mlinu poskusili mleti koruzo v ročnem mlinu, imenovanem žrmlje, a ne samo na nedeljo, to bodo lahko počeli vse do četrtka, 08. 09. 2022.

Pripravili bomo stojnice na katerih bomo z domačimi ponudniki pokušali jedi iz in s koruzo. Se preizkusili v pripravi testa za peko kruha.. Kako se pripravijo žganci z mlekom, turšna župa in koruzna juha pa solata s koruzo? Izkoristimo koruzo, dokler jo še lahko, da bodo zanamci vedeli, za kaj vse so jo včasih uporabljali, da so porabili vse, ničesar zavrgli. Naj mladi spoznajo, da koruza ni samo pokovka!

Nastopili bodo pevci in godci iz Vinske Gore in Dobrne. Povabili bomo tudi dolgoletne sodelavce, prijatelje iz Vitanja, ki poznajo tako stare ljudske pesmi, ki se še redko pojejo.

Pametno mobilnost bomo zagotovili s tem, da bomo obiskovalce z Vinskogorske strani pozvali, da pri Domačiji Lamperček pustijo svoje jeklene konjičke in se po Učni poti škrata Bisera podajo do Vovkovega mlina, z Dobrnske strani pa lahko pri starem zdraviliškem domu parkirajo in se po označeni poti za Zdraviliškim domom odpravijo  do Vovkovega mlina.

Kolesarska povezava iz Velenja, čez Vinsko Goro, na Dobrno je že zgrajena, zato vabljeni vsi, da se nam s svojimi kolesi pridružite .

Na stojnicah se bo lahko prodajalo tudi drugo blago, a le lokalnega izvora, da podpremo lokalne ponudnike, ki proizvajajo primerne izdelke za to prireditev.

Prireditev bo imela družbeni učinek, saj gre za tradicionalno prireditev, ki jo ljudje že pogrešajo, kot tudi druženje sosesk, čemur je prvotno namenjena Mlinarska nedelja.

Oglejte si tudi

Dogodki

Barbara Celjska na ogledu svojih posesti

  • 07. sep 2022 18:15 - 07. sep 2022 19:00
  • Kulturno umetniško društvo Galiarda Celje
Dogodki

2. BISEROV VIKEND

  • 09. sep 2022 16:00 - 10. sep 2022 12:00
  • Turistično društvo Vinska Gora
Dogodki

Ekskurzija na Dunaj in v Bratislavo

  • 10. sep 2022 05:00 - 11. sep 2022 23:59
  • Turistično društvo Rimske Toplice

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice