Predsednik turistične zveze slovenije

Dominik S. Černjak


Deli s prijatelji

Tri stalnice turizma: narava, ljudje in avtentična doživetja

Poslanstvo prvih turistično-olepševalnih društev je bilo urediti kraj za prebivalce, nato pa privabiti domače in pozneje tuje goste goste, kar je še zdaj poslanstvo Turistične zveze Slovenije. Unikatna organizacija na področju turizma, ki ji v svetu ni para, bo čez dve leti praznovala častitljivih 120 let. Osebno imam srečo, da sem že 24 let aktiven kot turistični prostovoljec, in čast, da tako TZS kot turistična društva spremljam že skoraj tri desetletja. Kdo je tisti, ki počisti domači prag, posadi nageljne, izpelje projekte lokalnega značaja ter poskrbi za vzdušje? To smo prostovoljci in prostovoljske v naših turističnih društvih!

Leta 2006 sem kot predsednik prvič vstopil v zelo velike škornje pokojnega predsednika dr. Marjana Rožiča, ki je z vsem srcem živel za Turistično zvezo Slovenije. Prav tistega leta se je pri nas začelo na veliko govoriti o zelenem turizmu, TZS s svojimi društvi pa je aktivno gradila njegove temelje in ga zdaj nadgrajuje.

V škornje predsednika TZS zdaj stopam že drugič, zelena zgodba pa je, zlasti po epidemiji koronavirusa, še bolj aktualna. Čeprav smo v dobi sprememb, revolucij, umetne inteligence …, obstajajo določene stalnice. V turizmu so to: narava, ljudje ter avtentični produkti in doživetja. Kako nadgraditi zeleno zgodbo slovenskega turizma, bo naš skupni cilj in izziv. Ves svet govori o trajnostni naravnanosti, mi pa smo med prvimi, ki smo začeli govoriti o zeleni zgodbi. Morda je še nismo najbolje implementirali na terenu, a se trudimo in smo vztrajni. Sam to dokazujem v Jasna Chalet Resortu, prostovoljke in prostovoljci v turističnih društvih pa vsak v svojem lokalnem okolju.

Turisti zdaj prihajajo k nam z drugačnimi navadami, zlasti milenijci, poleg avtentičnih srečanj z ljudmi pa iščejo predvsem doživetja v pristni naravi. Še toliko bolje, če gre za aktivnosti, ki bodo pripomogle k boljšemu zdravju in počutju. Pri zeleni zgodbi v povezavi z naravo obstaja magična beseda, ki jo Turistična zveza že uresničuje. To je zdravilni turizem, ki se mu bomo posvečali tudi v mojem novem mandatu.

Največja prednost Slovenije je nedvomno izjemna in neokrnjena narava, vendar žal prevečkrat pozabljamo, da živimo v raju. To prej kot mi opazijo tujci, ki so ob obisku v Jasna Chalet Resortu nad Slovenijo praviloma naravnost navdušeni. Mi pravimo, da je vse daleč, oni so navdušeni, da je vse tako blizu! Mi se pritožujemo čez naše rovte, oni pravijo, kako je pri nas lepo. Seveda ne morem mimo naših ljudi, ki so naš največji zaklad!

 

In kateri bodo v prihodnjih štirih letih največji izzivi?

Naša prva prioriteta bodo seveda še naprej turistična društva, med katerimi je vsekakor na prvem mestu regijska organiziranost, ki jo je treba zaključiti, saj gre za temelj, na podlagi katerega lahko gradimo močno organizacijo. Svet, ki je za to pristojen, ter njegov predsednik Franc Špegel so že naredili velike korake naprej.

Turističnim društvom bo seveda treba pomagati tako pri organiziranju kot tudi pri financiranju novih projektov. Na lokalni ravni bo treba iskati načine, kako jim lahko olajšamo iskanje sredstev. V nekaterih občinah so za to že lepo poskrbeli, zato bi se na tem mestu rad zahvalil vsem tistim županom, ki imajo posluh za turistična društva. Ponekod ga žal nimajo. Trudili se bomo poskrbeti tudi za najmanjše društvo, saj so v manjših krajih turistična društva edina, ki sploh ustvarjajo na področju turizma. Enako velja za regijske zveze in samo Turistično zvezo Slovenije.

Posebno pozornost velja nameniti tistim turističnim društvom, v katerih ni podmladka, čeprav mi podatek o 6000 članih, starih pod 29 let, daje nekaj upanja. Vsi vemo, da je prihodnost na mladih, mladi in prostovoljstvo pa žal ne gredo najbolje skupaj, a ne velja obupati.

Vsi, ki delujemo v turizmu, dobro vemo, da se je treba ves čas izobraževati, slediti novih trendom in vsebinam ter poskrbeti, da smo vedno boljši. Da ostajam v koraku s časom, skrbim tudi sam, zato sem se pri svojih letih vpisal na doktorski študij na Turistici.

Seveda bomo morali poskrbeti tudi za seznanjanje javnosti z našimi projektu. Tukaj seveda računamo na sodelovanje s Slovensko turistično organizacijo (STO), ki se čedalje bolj zaveda, da je treba skrbeti ne samo za tujega, pač pa tudi za domačega gosta. Na tem mestu bi se rad zahvalil tako STO kot vsem ostalim partnerskim organizacijam, s katerimi sodelujemo že vrsto let. Med njimi bi posebej izpostavil Turistično-gostinsko zbornico in seveda Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport RS, ki nas tudi finančno podpira. Veseli me, da imajo ministri, pristojni za to področje, do turizma vedno večje afinitete, in si želim, da bi na Turistični zvezi Slovenije našli dodatno energijo in moč, da bomo delovali kot ekipa in bomo za vse boljši sogovornik. Z drugimi se moramo začeti povezovati tudi na področju digitalizacije, saj nismo edini, ki digitaliziramo svoje produkte.

V skladu z možnostmi je treba nadgrajevati tudi naš paradni projekt Moja dežela – lepa in gostoljubna, s katerim vsako leto vsem na ogled postavimo dosežke na področju turizma v lokalni skupnosti.

Čaka nas seveda tudi kopica izzivov na strokovni ravni, saj prihajajo strategije, ki se bodo nadgrajevale, zato je pomembno, da smo v naših strokovnih Svetih še bolj proaktivni. Dela nam zagotovo ne bo zmanjkalo.

TZS sestavljajo vsi, ki sedijo v upravnem odboru, podpredsedniki, člani Svetov, velik del vsebin nosi strokovna služba, s katero se je treba posebej ukvarjati in ji pomagati pri izbiri vsebin in projektov.

Daleč najbolj od vsega se seveda veselim druženja na terenu, pri čemer pričakujem, da bomo tja hodili vsi, ne samo predsednik, podpredsedniki in člani upravnega odbora.

Turizem smo ljudje. To smo mi vsi skupaj!

Dominik S. Černjak,

Predsednik Turistične zveze Slovenije

 

Izvoljeni tudi podpredsedniki ter izvršni odbor

Skupščina TZS, ki poteka vsaka štiri leta, je poleg predsednika izvolila tudi pet podpredsednikov ter 16 članov upravnega odbora. Volili so tudi predsednika in člane nadzornega odbora, predsednika in člane disciplinskega razsodišča ter predsednika in člane mladinskega odbora.

  • Podpredsedniki: Franc Špegel, Janja Viher, Jože Prah, Peter Misja, Zlatko Kavčič
  • Nadzorni odbor: Marko Kosmač (predsednik), Vlado Kovač (namestnik), Andrej Kompara, Barbara Suša, Janez Šauperl
  • Disciplinsko razsodišče: Igor Poljšak (predsednik), Stanislav Kozar (namestnik), Andreja Urbanija, Marjeta Baša, Vesna Golner
  • Upravni odbor: Uroš Kamenšek, Peter Pribožič, Manica Kremberger, Marija Brložnik, Drago Pogorevc, Marija Imperl, Milena Vranetič, Vlado Kostevc, Vojko Mihelj, Lucija Kavčič, Peter Kavčič, Jure Sodja, Dejana Baša, Aljoša Križnič, Iztok Pipan, Boris Pirc
  • Mladinski odbor: Matic Učakar (predsednik), Denise Urbanija (podpredsednica), Eva Pršina, Rok Rajzman, Tara Mušić, Vega Abrahamsberg

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice