Dogodki

Državno tekmovanje Turistični vodnik 2020


Deli s prijatelji

Kdaj

  • 09. okt 2020

Kontakt in prijave

Že sedmo tekmovanje za mladega turističnega vodnika, ki tradicionalno poteka pod okriljem Turistične zveze Slovenije, se je odvilo v Radovljici in je bilo resnično izjemno. Navdušenje, s katerim so kandidati pripovedovali zgodbe in delili svoje znanje, je bilo na res visoki ravni. S svojimi predstavitvami so navdušili ne le strokovno komisijo, ampak tudi naključne obiskovalce Radovljice, ki so se, željni izvedeti več, pridružili skupini in z zanimanjem prisluhnili njihovim zgodbam. Tekmovalke so se seznanile tudi z aktualnim dogajanjem, zato so v svoje vodenje vključile priporočila, kaj vse je v Radovljici mogoče početi v prostem času.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Marija Brložnik, Sašo Gašperin in Tina Hudnik, se je prepričala, da so se vse tekmovalke – tokrat med njimi izjemoma ni bilo moškega predstavnika – na vodenje resnično dobro pripravile.

Bronasto značko mladi turistični vodnik je prejela Kristina Bogataj iz Žirov, srebrno značko je dobila Ines Rupnik iz Mirne Peči, najbolj pa nas je prepričala Manuela Potrč iz Ceršaka, ki je osvojila zlato značko. Predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo je vsem trem izročil bon za udeležbo na tečaju za turističnega vodnika TGZS, prvonagrajenki pa še bom za opravljanje izpita.

Klara Otič iz Rač je osvojila četrto mesto, Blažka Štandeker iz Zgornje Velke peto, šesto mesto pa je pripadlo Tjaši Pristovšek iz Šmartna ob Paki. Podzemlje Pece je vsem nagrajenkam podelilo nagradni bon za ogled podzemlja s kajakom ali kolesom.

Komu je tekmovanje namenjeno?

Tekmovanje za mladega turističnega vodnika je namenjeno mladim do 29. leta starosti in je sestavljeno iz treh delov. Najprej poteka na regionalni ravni, na kateri morajo kandidati in kandidatke pripraviti seminarsko nalogo o poljubnem kraju in obdelati vse podrobnosti, ki jih mora turistični vodnik opraviti pred vodenjem. Za tem so mladi povabljeni k spoznavanju določenega kraja, za katerega morajo na državni ravni pripraviti načrt vodenja, čemur sledi dejansko vodenje.

Tokrat smo raziskovali Radovljico, ki so jo kandidati septembra spoznali z lokalnim vodnikom. Za udeležence tekmovanja je Turistična zveza Slovenije že med letom organizirala različna izobraževanja, na katerih so se kandidati seznanili s poklicem in delom turističnega vodnika. Dva tedna pred finalom se je komisija srečala s kandidati v Radovljici, kjer so se seznanili s samo destinacijo. Kandidati so prejeli tudi natančen opis odseka, po katerih so pozneje vodili.

Posebno zahvalo izrekamo vsem sodelujočim kandidatom in njihovim mentorjem za vložen trud in trdo delo, ki so ga pokazali na tokratnem tekmovanju. 

Tekmovanje je dokaz, da še vedno obstajajo nadobudni turistični vodniki, kar je še posebno razveseljujoče letos, ko se je turistični sektor zaradi epidemije covida-19 soočal z ogromnimi težavami.

Oglejte si tudi

Dogodki

Spomladansko urejanje okolja in akcija #smeTek

  • 22. mar 2021 - 22. apr 2021
Dogodki

Zaključna konferenca projekta MINE TOUR

  • 22. apr 2021 10:00 - 22. apr 2021 12:00
  • Karmen Burger

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice