Dogodki

Mistična kraljica Barbara Celjska v Šaleku

Namen te prireditve je spet obuditev kulturnih dogodkov v Sloveniji. Prav tako naše društvo veliko sodeluje z Velenjem in njihovimi srednjeveškimi društvi, kot tudi samo po sebi je Velenje zelo živahno mesto z veliko prebivalcev,ki so navdušenim nad takšnimi dogodki

Kdaj

 • 20. maj 2022 - 20. maj 2022

Kje

 • Titov trg Velenje

Cena

 • brezplačno

 

Kulturno umetniško društvo Galiarda iz Celje obstaja že od leta 2001.

Glavna dejavnost Galiarde je plesanje in obujanje starinskih plesov, predvsem plesov iz 15.16. in 17. stoletja,ki so se plesali na italijanskih, francoskih in angleških dvorih. Njeno ime Galiarda pomeni plesni korak.

 

V Sloveniji ni veliko plesnih srednjeveških skupin ampak mi se od njih razlikujemo po tem,da plešemo res avtentične plese iz zapisov iz takratnega časa. (po zapisih iz 15.stoletja – takrat so plesni učitelji se preselili na dvore in začeli poučevati dvorjane in s  tem so začeli svoje korake tudi zapisovati. )

Vse to znanje smo si skozi leta nabirali na različnih  plesnih delavnicah v tujini in sedaj nam jih strokovno podaja naš umetniški vodja Alen KOvačič. 

 

Trenutno štejemo kar 26 članov,ki prihajajo iz širše in bližnje okolice Celja (Slovenske Konjice, Velenje, Komenda, Griže, Laško, Črešnjice, Vojnik, Hrastnik, Radeče, Štore in Dobrna..) tako,da smo res raznoliki in vsi z eno vizijo,da se družimo zaradi ljubezni do plesa in zgodovine.

 

V decembru 2018 smo se uspešno včanili v Turistično Zvezo Slovenije in pod njenim pokroviteljstvom izpeljali inovativen projekt pod imenom Plesni festival srednjeveških plesnih skupin.

Festival je nastal na željo marsikaterega plesalca,ki se čuti zapostavljenega ob poplavi raznih drugih plesnih tekmovanj, revij in festivalov. Z njim smo hoteli pokazati Sloveniji in Evropi  kdo smo in kaj znamo. 

Tak festival je edinstven tako v Sloveniji kot v celotni Evropi saj je nas plesalcev srednjeveških plesov zelo malo.

Smo pa dejavni na različnih področjih in smo tako del Slovenske prostovoljne mreže (https://www.prostovoljstvo.org/index.php?t=itemOrganization&uid=56911)

kot tudi del Slovenske filantropije. V okviru njih delujemo po etičnem kodeksu organiziranjega prostovoljstva, in prav tako smo prejeli znak,da smo mladim prijazna organizacija. Znak pomeni, da prostovoljska organizacija/organizacija s prostovoljskim programom ravna v skladu z Zakonom o prostovoljstvu in zna dobro mentorsko poskrbeti za mlade, ki še niso dopolnili 18 let.

Seveda smo tako včlanjeni v Zvezo kulturnih društev Slovenije kot tudi v Javni sklad republike Slovenije za kulturo.

Pred 2 letoma pa smo se podali še v malo drugačne vode in tako prišli do prikazovanje Žive zgodovine na Celjskem gradu. V kratkem času smo nabavili kar veliko potrebne robe za izvajanje srednjeveškega doživetja na gradu.

Prav tako so naši člani našli v sebi še druge vrline,ki so nam pri tem izvajanju zelo pomagali. Skratka rodila se je ljubezen do prikazovanje zgodovine.

In vse te izkušnje so nas pripeljale do tega, da lahko brez sramu prikazujemo tako ples kot tudi druge dejavnosti glede zgodovine (mečevanje, kaligrafijo, pečatenje, lokostrelstvo, prikazovanje družabnih starinskih iger).

Kljub lanskoletni veliki kulturni in corona krizi je naše društvo izpeljalo kar 18 nastopov. In tukaj so tudi naše reference in pojavljanje v medijih:

https://www.vecer.com/slovenija/rifnik-so-za-eno-popoldne-vrnili-keltom-10186305

https://www.stajerskival.si/sl/news/drustvo-galiarda-plesejo-kot-so-plesali-v-12-stoletju.html

https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/celjski-grad-preselili-v-srednji-vek-foto-337940

https://www.celje.si/sl/kud-galiarda-celje-se-predstavi

https://www.mojaobcina.si/celje/dogodki/kud-galiarda-celje-se-predstavi.html

https://www.slovenskenovice.si/stil/bivanje/alica-v-cudeznem-arboretumu-342416

https://www.facebook.com/knezjemestocelje/videos/239757747353365

https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/knezje-mesto-zavrteli-v-srednji-vek-352170

https://www.turisticna-zveza.si/lipovlist/obujanje-starinskih-plesov-in-glasbe/

 

Še več podrobnosti o naši skupini in vseh naših nastopih na straneh:

 1. Fb: https://www.facebook.com/kud.galiardacelje
 2. Naša internet stran http://kudgaliarda.si/wp/

 

Gre za res zelo inovativen pristop prireditve, walk in prireditev. Nastop bo na prostem in vsak se bo lahko kadarkoli pridružil ali odšel iz prizorišča. Gledalci bodo stali in nas gledali. Ne bom nam potrebno odrejati sedežnega reda. In tako sem prišla do ene izmed najbolj zanimivih oseb,ki se je pojavljala na našem koncu Barbare Celjske

Oglejte si tudi

Dogodki

Spominski pohod »Pekre, 23. maj 1991«

 • 21. maj 2022 10:00 - 21. maj 2022 19:00
 • Turistično kulturno društvo Pekre
Dogodki

Sprehod po sakralnih objektih v Selnici ob Dravi

 • 22. maj 2022 13:00 - 22. maj 2022 17:00
 • Rokodelsko, izobraževalno in turistično društvo Godi mi
Dogodki

Destilacija potonike

 • 26. maj 2022 16:00 - 26. maj 2022 19:00
 • Rokodelsko, izobraževalno in turistično društvo Godi mi

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice