Dogodki

Mihaelov sejem

Na Blokah v nedeljo 17.9.2023 vabimo na Mihaelov sejem, največjo prireditev na Bloški planoti, ki jo pripravljamo ob občinskem prazniku. Mihaelovo je bil včasih pomemben praznik, na sejmih pa so prodajali predvsem živino. Danes se na sejmu zberejo ponudniki domačih dobrot in izdelkov domačih obrti kot tudi drugi, prireditev pa popestrijo s spremljevalnim programom

Turistično društvo Bloke


Deli s prijatelji

Kdaj

  • 17. sep 2023 - 17. sep 2023

Kje

  • Nova vas

Kontakt in prijave

Začetki Mihaelovega sejma po starih zapisih segajo v davno leto 1366, ko je bila ustanovljena fara Bloke. Bločani so bili znani kot zelo dobri prekupčevalci z živino. Kupili so nič kaj rejene vole in jih doma "spitali" s kvalitetno bloško krmo, da so pridobivali na teži, da jim je bilo zavidati. Vsako leto na dan Mihaelovega sejma so jih prodali kot za med, zraven pa še prašiče, del pridelka in domače izdelke suhe robe. Ljudje so na Bloke prihajali od blizu in daleč, od Bele krajine pa vse do Istre. Na sejmu je bilo moč dobiti vse. Ženske in otroci so se zadrževali ob »štantih«, saj so si le enkrat na leto privoščili novo obleko, možje pa so »glihali« za živino. In tako se je zgodovina sejma pisala vse do druge svetovne vojne, ko je v veljavo stopil nov način trgovanja. Ljudje so ustanovili zadruge in vse prodajali preko njih, Mihaelov sejem pa je zamrl.

Vsako leto v septembru se v okviru občinskega praznika odvija najpomembnejša prireditev v Novi vasi na Blokah: MIHAELOV SEJEM. Po nekajdesetletnem premoru so leta 2007 Bločani spet obudili nekdaj tako pomemben praznik, kjer so prodajali predvsem živino. Danes pa na sejmu najdete izdelke in pridelke domačih izdelovalcev in pridelovalcev, ki vam ponujajo le najboljšo kvaliteto. Seveda pa se Bločani radi poveselijo, zato noben praznik ne mine brez dobre veselice in dodatnih prireditev, ki se odvijajo v sklopu občinskega praznika.

Oglejte si tudi

Dogodki

65. Tradicionalni Kravji bal

  • 17. sep 2023 10:00 - 17. sep 2023 18:00
  • Turistično društvo Bohinj
Dogodki

PRAZNIK SUHEGA SADJA

  • 17. sep 2023 12:00 - 17. sep 2023 20:00
  • Društvo za ohranjanje dediščine
Dogodki

SPECULUM ARTIUM Festival novomedijske umetnosti

  • 20. sep 2023 09:00 - 23. sep 2023 18:00
  • Turistično društvo Trbovlje

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice