Dogodki

Mistična kraljica Barbara Celjska v Žalcu

Barbara Celjska je bila trikratna kraljica in v njeni lasti so bili številni gradovi in dvorci po celi Sloveniji. Žalec je bilo trško naselje in bilo pod celjskimi grofi od 1363 do 1456 leta. To zgodovino bi radi prikazali širši publiki kot tudi s tem spoznali naše društvo in prikazali naše srednjeveške plese.

Kdaj

 • 18. jun 2022 - 18. jun 2022

Kje

 • Šlandrov trg 1 Žalec

Cena

 • brezplačno, v sofinanciranju občine Žalec

Kud Galiarda Celje prihaja iz Knežjega mesta Celja. Ukvarjamo se s plesanjem in obujanjem srednjeveške glasbe in plesov. Kot marsikatero kulturno društvo tudi oni zelo čutijo posledice pandemije, saj tako nimamo niti vaj in niti nobenih nastopov. Sama kot predsednica društva vedno iščem nekaj inovativnega za nas. In tako sem  prišla do ene izmed najbolj zanimivih oseb,ki se je pojavljala na našem koncu Barbare Celjske. Projekt se imenuje: Mistična kraljica Barbara Celjska v Žalcu. Barbara Celjska je bila trikratna kraljica in v njeni lasti so bili številni gradovi in dvorci po celi Sloveniji. Žalec je bilo trško naselje in bilo pod celjskimi grofi od 1363 do 1456 leta. To zgodovino bi radi prikazali širši publiki kot tudi s tem spoznali naše društvo in prikazali naše srednjeveške plese.

Našo prireditev bomo začeli ob 15h izpred Čokoladnega ateljeja Dobnik v povorki z bobnarjem na čelu. Nadaljevali pot do Fontane ter naredili krog ter odšli do vašega domačega Kevdra – kjer bomo imeli sprejem z degustacijo za Barbaro Celjsko, nato odšli na ogled Eko muzeja in končali z nastopom pri Fontani.

Kulturno umetniško društvo Galiarda iz Celje obstaja že od leta 2001.

Glavna dejavnost Galiarde je plesanje in obujanje starinskih plesov, predvsem plesov iz 15.16. in 17. stoletja,ki so se plesali na italijanskih, francoskih in angleških dvorih. Njeno ime Galiarda pomeni plesni korak.

 

V Sloveniji ni veliko plesnih srednjeveških skupin ampak mi se od njih razlikujemo po tem,da plešemo res avtentične plese iz zapisov iz takratnega časa. (po zapisih iz 15.stoletja – takrat so plesni učitelji se preselili na dvore in začeli poučevati dvorjane in s  tem so začeli svoje korake tudi zapisovati. )

Vse to znanje smo si skozi leta nabirali na različnih  plesnih delavnicah v tujini in sedaj nam jih strokovno podaja naš umetniški vodja Alen KOvačič. 

 

Trenutno štejemo kar 26 članov,ki prihajajo iz širše in bližnje okolice Celja (Slovenske Konjice, Velenje, Komenda, Griže, Laško, Črešnjice, Vojnik, Hrastnik, Radeče, Štore in Dobrna..) tako,da smo res raznoliki in vsi z eno vizijo,da se družimo zaradi ljubezni do plesa in zgodovine.

 

V decembru 2018 smo se uspešno včanili v Turistično Zvezo Slovenije in pod njenim pokroviteljstvom izpeljali inovativen projekt pod imenom Plesni festival srednjeveških plesnih skupin.

Festival je nastal na željo marsikaterega plesalca,ki se čuti zapostavljenega ob poplavi raznih drugih plesnih tekmovanj, revij in festivalov. Z njim smo hoteli pokazati Sloveniji in Evropi  kdo smo in kaj znamo. 

Tak festival je edinstven tako v Sloveniji kot v celotni Evropi saj je nas plesalcev srednjeveških plesov zelo malo.

Smo pa dejavni na različnih področjih in smo tako del Slovenske prostovoljne mreže (https://www.prostovoljstvo.org/index.php?t=itemOrganization&uid=56911)

kot tudi del Slovenske filantropije. V okviru njih delujemo po etičnem kodeksu organiziranjega prostovoljstva, in prav tako smo prejeli znak,da smo mladim prijazna organizacija. Znak pomeni, da prostovoljska organizacija/organizacija s prostovoljskim programom ravna v skladu z Zakonom o prostovoljstvu in zna dobro mentorsko poskrbeti za mlade, ki še niso dopolnili 18 let.

Seveda smo tako včlanjeni v Zvezo kulturnih društev Slovenije kot tudi v Javni sklad republike Slovenije za kulturo.

Pred 2 letoma pa smo se podali še v malo drugačne vode in tako prišli do prikazovanje Žive zgodovine na Celjskem gradu. V kratkem času smo nabavili kar veliko potrebne robe za izvajanje srednjeveškega doživetja na gradu.

Prav tako so naši člani našli v sebi še druge vrline,ki so nam pri tem izvajanju zelo pomagali. Skratka rodila se je ljubezen do prikazovanje zgodovine.

In vse te izkušnje so nas pripeljale do tega, da lahko brez sramu prikazujemo tako ples kot tudi druge dejavnosti glede zgodovine (mečevanje, kaligrafijo, pečatenje, lokostrelstvo, prikazovanje družabnih starinskih iger).

Kljub lanskoletni veliki kulturni in corona krizi je naše društvo izpeljalo kar 18 nastopov. In tukaj so tudi naše reference in pojavljanje v medijih:

https://www.vecer.com/slovenija/rifnik-so-za-eno-popoldne-vrnili-keltom-10186305

https://www.stajerskival.si/sl/news/drustvo-galiarda-plesejo-kot-so-plesali-v-12-stoletju.html

https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/celjski-grad-preselili-v-srednji-vek-foto-337940

https://www.celje.si/sl/kud-galiarda-celje-se-predstavi

https://www.mojaobcina.si/celje/dogodki/kud-galiarda-celje-se-predstavi.html

https://www.slovenskenovice.si/stil/bivanje/alica-v-cudeznem-arboretumu-342416

https://www.facebook.com/knezjemestocelje/videos/239757747353365

https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/knezje-mesto-zavrteli-v-srednji-vek-352170

https://www.turisticna-zveza.si/lipovlist/obujanje-starinskih-plesov-in-glasbe/

 

Še več podrobnosti o naši skupini in vseh naših nastopih na straneh:

 1. Fb: https://www.facebook.com/kud.galiardacelje
 2. Naša internet stran http://kudgaliarda.si/wp/

 

 

Oglejte si tudi

Dogodki

praznik salam

 • 19. jun 2022 19:00 - 19. jun 2022 20:00
 • Turistično društvo Šentilj pri Velenju
Dogodki

Barbara Celjska doma

 • 22. jun 2022 18:00 - 22. jun 2022 18:30
 • Kulturno umetniško društvo Galiarda Celje
Dogodki

DAN DRŽAVNOSTI

 • 24. jun 2022 18:00 - 25. jun 2022 02:00
 • Turistično društvo Skorno

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice