Dogodki

Plesi z Galiardo skozi čas

Renesančna plesna skupina Galiarda bo prikazala kako se je ples razvijal skozi stoletja

Kdaj

  • 11. apr 2023 - 11. apr 2023

Kje

  • Krekov trg 3

Cena

  • 0

Kulturno umetniško društvo Galiarda iz Celje obstaja že od leta 2001 in je nastalo na pobudo Milanke Kralj in Zorana Mirčeta.

Glavna dejavnost Galiarde je plesanje in obujanje starinskih plesov, predvsem plesov iz 15.16. in 17. stoletja,ki so se plesali na italijanskih, francoskih in angleških dvorih. Njeno ime Galiarda pomeni plesni korak.

 

V Sloveniji ni veliko plesnih srednjeveških skupin ampak mi se od njih razlikujemo po tem,da plešemo res avtentične plese iz zapisov iz takratnega časa. (po zapisih iz 15.stoletja – takrat so plesni učitelji se preselili na dvore in začeli poučevati dvorjane in s  tem so začeli svoje korake tudi zapisovati. )

Vse to znanje smo si skozi leta nabirali na različnih  plesnih delavnicah v tujini in sedaj nam jih strokovno podaja naš umetniški vodja Alen KOvačič. 

 

Trenutno štejemo kar 25 članov,ki prihajajo iz širše in bližnje okolice Celja (Slovenske Konjice, Velenje, Komenda, Griže, Laško, Črešnjice, Vojnik, Hrastnik, Radeče, Štore in Dobrna..) tako,da smo res raznoliki in vsi z eno vizijo,da se družimo zaradi ljubezni do plesa in zgodovine.

 

V decembru 2018 smo se uspešno včanili v Turistično Zvezo Slovenije in pod njenim pokroviteljstvom izpeljali inovativen projekt pod imenom Plesni festival srednjeveških plesnih skupin.

Festival je nastal na željo marsikaterega plesalca,ki se čuti zapostavljenega ob poplavi raznih drugih plesnih tekmovanj, revij in festivalov. Z njim smo hoteli pokazati Sloveniji in Evropi  kdo smo in kaj znamo. 

Tak festival je edinstven tako v Sloveniji kot v celotni Evropi saj je nas plesalcev srednjeveških plesov zelo malo.

Smo pa dejavni na različnih področjih in smo tako del Slovenske prostovoljne mreže (https://www.prostovoljstvo.org/index.php?t=itemOrganization&uid=56911)

kot tudi del Slovenske filantropije. V okviru njih delujemo po etičnem kodeksu organiziranjega prostovoljstva, in prav tako smo prejeli znak,da smo mladim prijazna organizacija. Znak pomeni, da prostovoljska organizacija/organizacija s prostovoljskim programom ravna v skladu z Zakonom o prostovoljstvu in zna dobro mentorsko poskrbeti za mlade, ki še niso dopolnili 18 let.

Seveda smo tako včlanjeni v Zvezo kulturnih društev Slovenije kot tudi v Javni sklad republike Slovenije za kulturo

Oglejte si tudi

Dogodki

Čemaž v kulinariki in za zdravje

  • 11. apr 2023 18:00 - 11. apr 2023 19:45
  • Turistično društvo Grmada
Dogodki

Predstavitev platforme Slovenski turistični vodnik Tips & Tricks za boljše pojavljanje na Facebook-u in Instagram-u

  • 13. apr 2023 17:00 - 13. apr 2023 20:00
  • Rokodelsko, izobraževalno in turistično društvo Godi mi
Dogodki

OCENJEVANJE VINA

  • 13. apr 2023 18:00 - 14. apr 2023 21:00
  • Turistično društvo Podlehnik

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice