Prihaja zimski JAMATLON

Na prvo decembrsko soboto, dva dni pred praznikom svete Barbara, ko bo zunaj naletaval prvi sneg in se nam bodo noski barvali rdeče, takrat … takrat se ponovno odpravimo na lov na črno zlato in Perkmandeljca. Zimski jamatlon je idealen za vse, ki ne marajo mraza, saj je v rudniku prijetnih 15 stopinj, ravno prav za zabavno rekreativno pustolovščino.

Turistično društvo Trbovlje

Deli s prijatelji

Kdaj

• 02. dec 2023 - 02. dec 2023

Kje

• RTH Rudnik Trbovlje-Hrastnik, Cesta 3. julija 7, 1430 Hrastnik; koor.: 46.148389, 15.084576

Prihaja Zimski jamatlon 2023

V soboto, 2. decembra, bomo uživali na Zimskem jamatlonu 2023

Kaj se dogaja?

Udeleženci jamatlona s svojo ekipo premagajo okrog 14 ovir na nekaj več kot 5 km dolgi progi po rudniku Trbovlje-Hrastnik. Pri tem jim pomagajo bivši rudarji in jamski reševalci, pa tudi Perkmandeljc ne manjka s svojim jezikom in krstom sredi proge. Ko se jamatlonci prebijejo čez vse ovire v rudniški jami, sledi tekmovanje v najboljši neolimpijski športni disciplini metu bata škornja rikverc v kuolmkišto. Po nešteto neuspešnih poskusih prevajanja imena te discipline iz pristne zasavščine v knjižno slovenščino, smo se odločili, da je pač ne preimenujemo. Najboljši metalci so deležni ovacij, pa tudi kakšna nagrada se najde pri roki. Po končanem tekmovanju vse udeležence pogostimo s knapovsko malico in pripravimo koncert knapovskih pesmi.

Hoznšajzer, Jamska kura

Potem pa sledi še podelitev priznanj najbolj posebnim jamatlonkam in jamatloncem, poimenovanih s pristnimi zasavskimi knapovskimi imeni. Najbolj izkušeno jamatlonko bodo okronali z nazivom Domfrca, najstarejši jamatlonec bo postal Pik as. Najmlajši jamatlonec oziroma jamatlonka dobita priznanje Lerhajer(ka). Izbrali bodo tudi najbolj simpatično jamatlonko (Jamska kura) in najbolj simpatičnega jamatlonca (Luftrajder). Krajcnga je priznanje, ki ga na vsakem jamatlonu prejme udeleženka ali udeleženec, ki v Zasavje pripotuje iz najbolj oddaljenega kraja. Organizatorji ekipe spodbujajo, naj si ob prijavi nadenejo čimbolj zanimivo ime, saj vsakokrat podelijo priznanje Ohter prtija za najbolj izvirno ime ekipe in nagradijo pet najbolj izvirnih imen ekip. Izbrali bodo tudi najbolj srčno in najbolj tovariško ekipo. Prva prejme priznanje Herc šafla, druga pa priznanje Dritl kumarati. Svoje priznanje podeli tudi Perkmandeljc, ki najbolje od vseh ve, kaj se je dogajalo v jami in komu so se najbolj tresle hlače –najbolj prestrašeni jamatlonki ali jamatloncu podeli naziv Hoznšajzer(ka). Organizatorji nagradijo tudi ekipe, ki se s svojim časom najbolj približajo povprečnemu času vseh ekip. Jamatlon namreč ni tekmovanje, ampak preizkušnja v tovarištvu.

Ni Jamatlona brez Veselih huntarc

Do sredine septembra se je prijavilo že 24 ekip s 93 udeleženci, ki prihajajo iz vseh koncev Slovenije. Seveda brez ekipe Vesele huntarce ne gre. Barbara Deželak, Sabina Potrbin in Mojca Prelogar so se udeležile vseh 16 jamatlonov do sedaj. Tudi ekipa Iz jame na dva pira z Boštjanom Pečjakom na čelu je z nami skoraj na vsakem jamatlonu. Ponovo bosta z nami tudi Tamara Biderman in Tjaša Popošek iz ekipe Cool name in the making, ki jima je Perkmandeljc podaril bon za buhloni na Poletnem jamatlonu 2023.

Jamatlon vedno piše lepe zgodbe. Tudi tokrat bo tako. V ekipi Digi gus v bata škornjih se bodo v jamo skupaj podali Rusi in Ukrajinci. Vsi že nekaj časa živijo v Sloveniji in se že dolgo družijo. Tudi že več kot enoletna vojna med njih ni zasejala dvomov. Prijateljstvo negujejo naprej in dokaz za to je tudi skupna udeležba na jamatlonu. Nekdanje prebivalce Moskve in Kijeva bomo z veseljem pozdravili tudi na Jamatlonu.

Kar devet ekip so prijavili iz istega gnezda. Benedikovi izpod Čemšeniške planine in njihovi potomci ter prštulenci bodo jamatlon izkoristili za srečanje bratrancev in sestričen ter ostale žlahte.

Savus

www.jamatlon.si