Zaključna prireditev Moja dežela – lepa in gostoljubna

Kdaj

• 16. okt 2012

Kontakt in prijave

Ocenjevanje krajev in vseh drugih sodelujočih v projektu Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna z večdesetletno tradicijo, ki že dolgo sledi smernicam tako imenovanega zelenega turizma v okviru trajnostnega razvoja, je bilo letos drugič na prireditvi v okviru Dni slovenskega turizma v Radencih, ki se jo je udeležil tudi častni pokrovitelj projekta predsednik dr. Danilo Türk, sklenjeno s podelitvijo priznanj najboljšim, prvouvrščenim v obliki častnih zastav.

Radenski župan Janez Rihtarič je v pozdravu o svoji občini povedal, da ima po 130 letih zdraviliške tradicije veliko za ponuditi obiskovalcem in da kraj urejajo, da bo še lepši. Predsednik TZS Peter Misja pa je po pozdravnih besedah orisal še projekt in delo turistične društvene organizacije (TDO), ki skuša v danih razmerah z okrnjenimi sredstvi kar najbolje delovati in to ji uspeva tudi zato, ker smo turizem ljudje.

V svojem nagovoru je predsednik republike dr. Danilo Türk najprej poudaril, da ni prvič pokrovitelj projekta in tudi ne prvič gost zaključne prireditve, ki ga vedno navdušuje z uspehi in razveseljuje s pozitivno energijo. Zgodovinsko smo uspeli narediti državo z visoko skladnostjo urejenega okolja na podeželju in v mestih. Toda prav vsi moramo storiti še več in priznanja najboljšim v projektu so dokaz, koliko lahko ljudje storijo skupaj, je ob čestitki vsem prejemnikom poudaril predsednik republike.

V tekmovanju s poglavitnim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja so sodelovali  kraji, razdeljeni po kategorijah prilagojenih značilnostim naselja in turistični ponudbi. V panožnih tekmovanjih so se pomerili še kampi, mladinska prenočišča, gasilski domovi in bencinski servisi Petrola. Kot posebna kategorija so bila ocenjena mestna, vaška in trška jedra. Na spletni strani TZS je potekalo glasovanje za NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše večje mesto, zdraviliški in turistični kraj. Drugič pa so se tekmovanju pridružile tudi tematske poti.

Najbolje ocenjeni v posameznih kategorijah tekmovanja so bili:

Večja mesta: Koper, Maribor, Velenje

Srednja mesta: Postojna, Sevnica, Nova Gorica

Manjša mesta: Metlika, Šempeter pri Gorici, Šenčur

Turistični kraji: Piran, Bled, Kobarid

Zdraviliški kraji: Laško, Podčetrtek, Šmarješke Toplice

Izletniški kraji: Podbočje, Črna na Koroškem, Cerknica s Cerkniškim jezerom

Kampi: Kamp Danica, Kamp Šobec, Kamp Kamne

Mladinska prenočišča: Hostel Pliskovica, MC Hostel Brežice, MCC Hostel Celje

Mestna jedra: Slovenj Gradec, Metlika, Stara Sava na Jesenicah

Trška jedra: Braslovče, Kropa, Dolenjske Toplice

Vaška jedra: Hrastov Dol, Podkoren, Slap pri Vipavi