Jedi kot nalašč za sončno jesen
Med 27. septembrom in 12. oktobrom 2023 so potekala regijska tekmovanja za Zlato kuhalnico. Gostiteljice regijskih tekmovanj so bile Srednje šole za gostinstvo in turizem v Celju, Radovljici in Radencih, Srednja šola za gastronomijo in turizem Ljubljana in Srednja šola Izola.
Turistična zveza Slovenije v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije že štirinajsto leto zapored pripravlja tekmovanje v kuhanju, s čimer želimo osnovnošolke in osnovnošolce navdušiti za kuharske in gostinske poklice. Letošnje tekmovanje je še posebej aktualno, saj v gostinstvu in turizmu kronično primanjkuje kadrov.
Letos so osnovnošolci iz 49 osnovnih šol pripravljali mineštro, pirine palačinke s sadno-skutnim nadevom in brezalkoholni hladni napitek z okusom vrtnic. Učenci so z ogromno strastjo in veseljem vihteli kuhalnice in se dobro znašli v kuhinjah. V sklopu priprav na tekmovanje so si pridobili tudi ročne spretnosti ter nekaj splošne izobrazbe, ki jim bo doma koristila pri pripravi obrokov. V tekmovanje vsa leta izvajanja vključujemo tudi projekt Zero waste oziroma Nič odpadkov. S tem mlade pripravljalce hrane vzgajamo, da vse porabijo in je čim manj odpadkov že pri sami mehanski obdelavi živil.
Ob zaključku tekmovanja so jedi servirali, pripravili razstavno mizo ter jedi ob pogrinjku predstavili ocenjevalni komisiji. Pogled na tako pripravljene mize je bila prava paša za oči in tudi brbončice.
Najboljših deset ekip se je uvrstilo na državno tekmovanje, ki bo potekalo predvidoma 14. novembra 2023 v Novi Gorici, v okviru Gostinsko turističnega zbora Slovenije in prireditve Dnevi slovenskega turizma. Na njem se bodo pomerile ekipe šol:
Najboljše tri bodo ob zaključku prejele zlato, srebrno in bronasto kuhalnico.
Vabljeni k ogledu utrinkov s posameznih tekmovanj!