Novice

14. tekmovanje za Zlato kuhalnico

Jedi kot nalašč za sončno jesen

16. oktober 2023

Deli s prijatelji

Med 27. septembrom in 12. oktobrom 2023 so potekala regijska tekmovanja za Zlato kuhalnico. Gostiteljice regijskih tekmovanj so bile Srednje šole za gostinstvo in turizem v Celju, Radovljici in Radencih, Srednja šola za gastronomijo in turizem Ljubljana in Srednja šola Izola.

Turistična zveza Slovenije v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije že štirinajsto leto zapored pripravlja tekmovanje v kuhanju, s čimer želimo osnovnošolke in osnovnošolce navdušiti za kuharske in gostinske poklice. Letošnje tekmovanje je še posebej aktualno, saj v gostinstvu in turizmu kronično primanjkuje kadrov.

         

Letos so osnovnošolci iz 49 osnovnih šol pripravljali mineštro, pirine palačinke s sadno-skutnim nadevom in brezalkoholni hladni napitek z okusom vrtnic. Učenci so z ogromno strastjo in veseljem vihteli kuhalnice in se dobro znašli v kuhinjah. V sklopu priprav na tekmovanje so si pridobili tudi ročne spretnosti ter nekaj splošne izobrazbe, ki jim bo doma koristila pri pripravi obrokov. V tekmovanje vsa leta izvajanja vključujemo tudi projekt Zero waste oziroma Nič odpadkov. S tem mlade pripravljalce hrane vzgajamo, da vse porabijo in je čim manj odpadkov že pri sami mehanski obdelavi živil.

Ob zaključku tekmovanja so jedi servirali, pripravili razstavno mizo ter jedi ob pogrinjku predstavili ocenjevalni komisiji. Pogled na tako pripravljene mize je bila prava paša za oči in tudi brbončice.

       

Najboljših deset ekip se je uvrstilo na državno tekmovanje, ki bo potekalo predvidoma 14. novembra 2023 v Novi Gorici, v okviru Gostinsko turističnega zbora Slovenije in prireditve Dnevi slovenskega turizma. Na njem se bodo pomerile ekipe šol:

  • OŠ Tončke Čeč Trbovlje
  • OŠ Frana Roša Celje
  • OŠ Roje Domžale
  • OŠ Sava Kladnika Sevnica
  • OŠ Križevci
  • OŠ Martina Konšaka Maribor
  • OŠ Škofja Loka - Mesto
  • OŠ 16. decembra Mojstrana
  • OŠ Kanal
  • OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica

Najboljše tri bodo ob zaključku prejele zlato, srebrno in bronasto kuhalnico.

Vabljeni k ogledu utrinkov s posameznih tekmovanj!

Priloge

Oglejte si tudi

Novice

Poletje na Grilovi domačiji - poroka

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
07. Jul 2024
Izjave za javnost

Moja dežela 2024 – znak gostoljubnosti

19. Jun 2024
Novice

Ješprejada z Juretom Galičičem ob 30-letnici TD

Turistično društvo Suha Krajina
08. Jul 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice