20. maj Svetovni dan čebel

Letos je v ospredju vključevanje mladih v prizadevanja za čebelarstvo in ohranjanje opraševalcev, saj gre za prihodnje skrbnike našega okolja

20. maj 2024

Deli s prijatelji

Organizacija združenih narodov je 20. maj razglasila za svetovni dan čebel. Pobuda je prišla iz Slovenije. Od leta 2022 je čebelarstvo v Sloveniji način življenja, vpisan na UNESCO seznam nesnovne kulturne dediščine.

Znano je, da smo Slovenci med najboljšimi čebelarji ljudmi svetu. Močna tradicija se kaže onkraj proizvodnje medu. Poleg dobrega medu smo razvili izdelke, ki prispevajo k tradicionalni kulturni identiteti. Najbolj očiten primer so panjske končnice, deščice na sprednji strani panjev, poslikane z različnimi motivi, ki čebelarjenju dajejo svojevrsten čar, obogaten z umetnostjo.

Danes je svetovni dan čebel, ki letos v ospredje postavlja vključevanje mladih v prizadevanja za čebelarstvo in ohranjanje opraševalcev, saj gre za prihodnje skrbnike našega okolja. Napovedanih je več prireditev, danes bo znan tudi dobitnik nagrade zlata čebela, Ljubljana pa bo ob tej priložnosti sredi tedna gostila mednarodni forum.

Oglejte si tudi

Poletna počitniška akcija: Slovenija za mlade

13. Jun 2024

Vasi se predstavijo