Novice

21. mednarodni festival Več znanja za več turizma

Turistična zveza Slovenije, Zavod RS za šolstvo in Center RS za poklicno izobraževanje razpisujejo 21. mednarodni festival Več znanja za več turizma na temo OKUSNI ZAKLADI: Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom.

08. september 2023

Deli s prijatelji

Turistična zveza Slovenije, Zavod RS za šolstvo in Center RS za poklicno izobraževanje razpisujejo 21. mednarodni festival Več znanja za več turizma na temo OKUSNI ZAKLADI: Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom. 

Kulinarični oziroma gastronomski turizem je ena od sodobnih oblik turizma. Ne glede na njegovo »mladost« je leta 2019 oziroma zadnje leto pred epidemijo kovida, predstavljal tretjo najbolj priljubljeno obliko turizma, ki je v svetovne blagajne prinesla kar 43 milijard evrov. Kulinaričnemu oziroma gastronomskemu turizmu se tudi v skladu s pokovidnimi turističnimi napovedmi obeta razcvet, saj naj bi do leta 2032 doživel kar 16,6 odstotno rast in bo vreden več kot 122 milijard evrov. 

Povedano po domače je kulinarični turizem odkrivanje kulture določene dežele ali destinacije preko lokalne hrane in pijače oziroma kuharskih tradicij. »Gre za kakršnokoli turistično izkušnjo, pri kateri oseba spoznava, ceni, zaužije ali si privošči hrano in pijačo, ki odraža lokalno kuhinjo, dediščino ali kulturo kraja,« so za uradno definicijo poskrbeli pri Zvezi za gastronomski turizem v Ontariu (OCTA).

Ne gre samo za hrano, ki jo jeste, pač pa tudi za doživetje oziroma pristno izkušnjo. Poleg tega pri kulinaričnem turizmu ne gre nujno za razkošno obedovanje, ampak bolj za pustolovsko prehranjevanje oziroma iskanje novih kulinaričnih dogodivščin. Z letošnjo temo želimo udeležence festivala spodbuditi, da z oblikovanjem slastnega spominka pripomorejo k večji prepoznavnosti določene destinacije.

Sodelovanje na festivalu vključuje pisno predstavitev turističnega proizvoda, izdelavo promocijskega spota in predstavitev na sejmu Alpe-Adria. 

Rok za oddajo prijavnic je 6. oktober 2023. 

Rok za oddajo pisne predstavitve turističnega produkta – naloge in promocijskega spota je 10. januar 2024.

 

 

Priloge

Razpis
393.85 KB
Pravilnik
745.47 KB

Oglejte si tudi

Novice

Praznik salam

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
20. Apr 2024
Novice

Odprt vpis v program izvajalec/izvajalka gozdnih terapij

19. Apr 2024
Novice

Čistilna akcija 2024

Turistično društvo Vinska Gora
06. Apr 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice