Novice

20. mednarodni festival Več znanja za več turizma: »Navdušuje me, da sodeluje že veliko šol iz tujine«

08. junij 2023

Deli s prijatelji

Turistična zveza Slovenije je letošnje programe, namenjene mladim, posvetila promociji športnega turizma. Tako osnovnošolci kot srednješolci ustvarjajo na temo 'Športna doživetja bogatijo mladinski turizem'. Sadove svojega dela so med drugim predstavili na že 33. sejmu Alpe-Adria, mednarodnem sejmu turizma, kampinga in karavaninga, ki je bil februarja na Gospodarskem razstavišču.

Gostje iz Portugalske

V dvorani Povodni mož na Gospodarskem razstavišču je bilo kot v mravljišču, saj so v njej razstavljali mladi razstavljavci mednarodnega festivala Več znanja za več turizma. Predstavilo se je 33 srednješolskih ekip iz Slovenije, Srbije, BIH, Hrvaške, Italije in Portugalske. Na stojnicah so promovirali zamisli za nove športne dogodke in druge s športom povezane turistične produkte. Številne ekipe so se odločile za nadgradnjo že obstoječih športnih prireditev, od Biatlona na Pokljuki, Maratona kralja Matjaža do Žirovskega kolesarskega kroga, spet drugi so ustvarili povsem nove športno-turistične produkte, prav vsi pa smo se odlično zabavali in se lahko preizkusili v številnih športnih izzivih.

Vzdušje v dvorani je bilo razposajeno. 

»Res smo navdušeni. Tukaj smo prvič in ostali smo brez besed. Atmosfera v tej dvorani je tisočkrat boljša kot v dvorani nad nami, kjer se predstavljajo 'pravi' razstavljavci iz Slovenije in drugje. Dobro bi bilo, da bi si prišli ogledat, kako fantastično turistične proizvode predstavljajo mladi razstavljavci in kako fantastično energijo imajo,« je bila navdušena profesorica Ksenija Škorić z Ekonomske in turistične šole iz hrvaškega Daruvarja. V Ljubljano je pripeljala ekipo, ki je predstavljala rimske igre z žogo.

Ekipa iz Republike Srbske

»V projektu iz leta v leto sodeluje več šol iz tujine, kar me osebno zelo navdušuje. Njihov prispevek k projektu je ogromen,« je vtise strnil predsednik ocenjevalne komisije Jure Sodja, ki se je ves dan pomikal med stojnicami in dijakom postavljal vprašanja o njihovih turističnih proizvodih.  

Ekipa iz hrvaške Virovitice

Predstavili so se tudi dijaki programa športni tehnik iz Portugalske, ki so bili na dvomesečni izmenjavi na Šolskem centru Srečka Kosovela Sežana. K svoji stojnici so nas vabili s portugalskimi dobrotami. »Na festival smo pripeljali tudi ekipo iz italijanske Gorice, po naši zaslugi so na natečaj dolga leta prihajali Čehi, navdušili pa smo tudi ekipi iz Zvornika v BIH ter Gornjega Milanovca v Srbiji. Smo zelo mednarodna šola in vsi, ki jim projekt predstavimo, se navdušijo nad njim. Med našimi gosti je zagotovo zelo priljubljen,« je mednarodno razsežnost festivala predstavila mentorica Maja Prešeren iz Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, kjer so natečaju zvesti že od leta 2004, ko je v Kranju potekala prva srednješolska tržnica.

Gostoljubne Hrvatice

Po navedbah Prešernove je kar nekaj nekdanjih udeležencev festivala kariero nadaljevalo v turizmu, predvsem pa program dijakom omogoča pridobivanje širokega spektra znanja: od timskega in projektnega dela, digitalnih in komunikacijskih veščin do kreativnega razmišljanja. »Naši dijaki v takih projektih zelo uživajo in so zelo motivirani. Delajo popoldne, čez vikende, ni jim težko dlje ostati v šoli, aktivirajo celotno skupnost, povežejo društva, občine, sponzorje,« je povedala Prešernova. Njena ekipa je letos pripravila dobrodelni projekt ob stoletnici nogometa v Sežani. Namenjen je nekdanjemu nogometašu, ki okreva po hudi nesreči.

Ekipa iz gostinsko-turistične šole Vrnjačka Banja, Srbija

»Najbolj me je navdušila stojnica z dobrodelnim namenom,« je izpostavil Matic Učakar, nekoč sam udeleženec festivala, ki se je tokrat prvič preizkusil v vlogi sodnika. Festival po njegovem mnenju omogoča odličen vpogled v svet mladih, ki so po koronski izolaciji željni predvsem aktivnosti. Tema letošnjega festivala 'Športna doživetja bogatijo mladinski turizem' jim je naravnost pisana na kožo.

Besedilo: Polona Frelih

Fotografije: Arhiv TZS

 

 

  

 

 

Oglejte si tudi

Izjave za javnost

Moja dežela 2024 – znak gostoljubnosti

19. Jun 2024
Novice

Poletna počitniška akcija: Slovenija za mlade

13. Jun 2024
Novice

Vasi se predstavijo

Turistično društvo Laporje
13. Jun 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice