Turistična zveza Slovenije objavlja Natečaj za izbiro kulinaričnih in gastronomskih spominkov v Osrednji Sloveniji & Ljubljani.
Turistična zveza Slovenije kot partnerica projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021, letos že četrtič objavlja natečaj za izvirne gastronomske in kulinarične spominke, tokrat za Osrednjo Slovenijo & Ljubljano.
Natečaj za kulinarične in gastronomske spominke je sestavljen iz dveh kategorij:
Izbor najboljših kulinaričnih spominkov in kuhinjskih pripomočkov poteka vsako leto za eno od štirih makro destinacij Slovenije. Doslej je TZS tovrstne natečaje izvedla že v treh destinacijah: v Alpski regiji, Panonsko Termalni regiji ter Mediteransko Kraški regiji.
Najbolje ocenjeni kulinarični in gastronomski spominki na nacionalnem natečaju nadaljujejo pot na mednarodni izbor, na katerem so se lani med deset najboljših uvrstili kar trije slovenski izdelki. Zmagovalni spominki so prejeli uradni certifikat Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) in so predstavljeni na njihovi spletni strani, kar prispeva k njihovi mednarodni prepoznavnosti.
V okviru natečaja za kulinarične in gastronomske spominke v Panonsko Termalni Sloveniji, se je na mednarodni izbor uvrstilo devet slovenskih izdelkov, kar tri med njimi pa je mednarodna komisija uvrstila na seznam najboljših evropskih kulinaričnih in gastronomskih spominkov:
Naziv Evropska gastronomska regija 2021 je Sloveniji podelil Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnosti in turizem IGCAT.