Izjave za javnost

Ljubljana, 31. 07.2020

Začetek akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna

»Atmosfero kraja se da začutiti tudi, če v njem ne srečaš nikogar«

1.avgusta na teren odhaja strokovna komisija akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je vseslovensko tekmovanje v urejenosti in gostoljubnosti mest, vasi, krajev, glampingov, hostlov, tamatskih poti ter mestnih, trških in vaških jeder. Letos so se izboru pridružile tudi slovenske vojašnice, Petrol pa bo v okviru natečaja ocenjeval svoje bencinske servise. Ocenjevanje bo trajalo do sredine septembra, zmagovalce pa bomo razglasili na Dnevih slovenskega turizma, ki bodo v Laškem potekali med 12 in 14. oktobrom.

Moja dežela – lepa in gostoljubna je za slovenske kraje to, kar so za gostince Michelinove zvezdice – prestižno priznanje, da delajo odlično. »Slovenija je iz leta v leto bolj urejena. Če pogledam 10 let nazaj, potem vidim, da ni primerjave. Razvoj je velik. Ljudje se trudijo in ko grem na teren poskušam prepoznati prostovoljsko delo turističnih društev in njihovih članov. To je neizmeren prispevek celi Sloveniji,« je poudarila izkušena ocenjevalka Ivica Počervina, ki v natečaju sodeluje že več kot desetletje. Ocenjevalne pole, ki bodo letos prvič na tablicah, zelo natančno opredeljujejo kategorije. Ocenjuje se vse, od dostopnosti do kraja, prometne in horitkulturne ureditve, turističnih, športnih in kulturnih objektov do trajnostne naravnanosti in gostoljubnosti.

» Atmosfero kraja se da začutiti, tudi če v njem ne srečaš nikogar. Dobiš nek občutek. Gledamo predvsem pozitivne stvari, kako se kraj razvija, kako je urejen,« je osnovni ocenjevalni kriterij izpostavila Ivica Počervina, ki na pot odhaja z eno samo željo – po lepem vremenu. »Želim si, da bi imela na terenu vedno lepo vreme, saj to izredno vpliva na oceno. Če si nekje v dežju, nevihti, potem težko odneseš lepe vtise. Znati si jih moraš izluščiti, da zaradi vremena nek kraj ne prizadeneš z neko oceno,« je bila samokritična.

V natečaju, ki letos poteka že 29. po vrsti, njegovo  častno pokroviteljstvo pa je tokrat prevzel predsednik vlade Janez Janša, sodeluje 37 izletniških krajev, 39 mest, 13 turističnih krajev, 13 zdraviliških krajev, 7 »youth hostlov«, 19 kampov in glampingov, 16 tematskih poti ter 14 slovenskih vojašnic.

Za ocenjevanje najbolj zahtevna kategorija so mestna, vaška in trška jedra, zato v  strokovni komisiji sodelujeta dva arhitekta, Peter Ogorelec in Lanka Molek ter prof. dr. gradbeništva Anton Prosen.

»Odločitev, da se ocenjuje mestna, vaška in trška jedra, je stara odločitev, saj gre običajno za zgodovinska jedra, ki so tudi nosilci nekih tradicij, identitete. Desetletja so bila zanemarjena, zdaj pa se po zaslugi evropskih sredstev tudi pri nas končno nekaj spreminja. V Evropi so z obnovo začeli že leta 1975, pri nas pa 20 let kasneje. Seveda so središča  v tem času še bolj propadla, se spremenila. Obstaja neka zavest, da gre za nekaj dragocenega, kar je treba obnoviti, » je pojasnila Lenka Molek.

Od 10. avgusta do 8. septembra boste lahko na spletni strani Turistične zveze Slovenije glasovali za NAJ lepši in NAJ gostoljubnejši zdraviliški kraj, NAJ lepši in NAJ gostoljubnejši turistični kraj ter NAJ lepše in NAJ gostoljubnejše večje mesto.

Svoje delo bo strokovna komisija začela na Gorenjskem. Jutri, 1. avgusta, bodo obiskali Bohinj – Bohinjsko Bistrico, Bled, Bohinjsko Belo in Zasip, v nedeljo pa Radovljico, Begunje na Gorenjskem, Žirovnico, Kranjsko goro in Gozd Martuljk.

Za več informacij smo dosegljivi na telefonski številki: 014341677.

Oglejte si tudi

28. Srečanje turističnih društev Obvodnih krajev Slovenije

26. Apr 2024

Najmlajši navdušili z uporabnimi izdelki iz plastike