Novice

Dominik S. Černjak: Nadgradnjo zelene zgodbe je treba začeti graditi na terenu

Predsednik TZS je na skupni novinarski konferenci pred Dnevi slovenskega turizma poudaril, da se bomo tudi v prihodnje osredotočala na 5* naravo in 5* ljudi.

07. november 2023

Deli s prijatelji

Nadgradnjo zelene zgodbe je treba začeti graditi na terenu; tudi  z vključevanjem aktivnih organizacij in ljudi na nivoju lokalnih skupnosti saj Turizem smo ljudje, je Černjak izpostavl na novinarski konferenci , ki jo je STO pripravila pred skorajšnjimi Dnevi slovenskega turizma. 

Slovenija ima potencial biti ena najbolj trajnostnih destinacij na svetu in morda celo prva zdravilna destinacija na svetu, zato se bomo v Turistični zvezi Slovenije tudi v prihodnje osredotočali na dve ključni prednosti slovenskege turizma; 5* NARAVO in 5* LJUDI  in s tem posledično na turizem v naravnem okolju, zlasti v gozdu in ob vodi, ki bodo pomenili trajnostno razvojno priložnost predvsem za lokalna okolja.  

Turizem smo ljudje. Pod okriljem Turistične zveze Slovenije deluje preko 400 turističnih društev in več kot 31 tisoč predanih prostovoljcev, ki že 120-let ohranjajo tradicijo urejanja slovenskih krajev. Tudi letos smo jih ocenjevali v okviru natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je bil tokrat zaradi vremenske kataklizme še posebej zahteven. Državna ocenjevalna komisija je ne glede na to pregledala 28 mest, 19 mestnih, vaških in trških jeder, 35 izletniških točk, 21 izletniških krajev, 10 mladinskih prenočišč, 18 kampov in glampingov ter 25 tematskih poti, ki so pomembne tako z vidika varstva narave kot razpršitve turističnih tokov.

Turistična zveza Slovenije ima najboljši pregled nad kar 700 tematskimi potmi v Sloveniji, zato si prizadevamo za sprejetje poenotenega certificiranja in oblikovanje enotnega registra. Tematske poti omogočajo, da obiskovalci sami ali pod vodstvom lokalnega vodnika vstopajo v naravno okolje in so kot take naravnost idealen trajnostni produkt, kto primer gozdne kopeli. Tematske poti v TZS vidimo kot enega ključnih elementov pri organiziranem vsebinskem usmerjanju obiskovalcev v naravnem okolju.

Vključevanje lokalne skupnosti in predvsem opolnomočenje aktivnih organizacij ali posameznikov, ki s svojim delom ustvarjajo dejanske turistične vsebine ali razvojne podlage je edino zagotovilo, da se turistični obisk na destinacijah v prihodnje generiral na zdravih temeljih in ne bo povzročal lokalno nejevolje. Turistov ni nikoli preveč, če jih le znamo pravilno usmerjati, lokalno prebivalstvo pa  kontinuirano seznanjati s pridobitvami, ki jih omogoča turistični prihodek.   

Oglejte si tudi

Novice

Zima na Grilovi domačiji

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
05. Dec 2023
Novice

"Turistični vodnik mora biti predvsem prilagodljiv"

08. Dec 2023
Novice

Namenite nam 1% dohodnine

30. Nov 2023

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice