Predsednikove objave

Festival komedije Pekre je Borštnikovo srečanje za amaterske igralce

 V vseh 17-ih letih se je na pekrški Festival komedije prijavilo kar 105 različnih ljubiteljskih skupin iz vse Slovenije in zamejstva, predstavili so nam kar 339 različnih predstav, ki jih je napisalo 125 avtorjev.

15. junij 2021

Deli s prijatelji

Spoštovani Pekrčani, člani Turističnega društva Pekre, organizatorji, vsi nastopajoči ljubiteljski igralke in igralci ter obiskovalci letošnjega, že 17-ega Festivala komedije v Pekrah!

Kot predsednika Turistične zveze Slovenije ste me povabili na današnji svečani zaključek tega veselega festivala, ki po treh tednih veseloiger zapira svoja vrata do naslednjega leta.

Letošnji festival je bil zaradi vseh mogočih omejitev zelo poseben, in če tem omejitvam ne bi botrovala tako huda epidemija, bi morda kdo pomislil, da se v Turističnem društvu Pekre, ki je izvrsten organizator tega vsakoletnega veselja, gredo burke na račun življenja z virusi na prostosti.

Festival, ki ga v Pekrah organizirate že od leta 2005, je z današnjo podelitvijo priznanj že 17-ič umeščen v ta naš in vaš prostor in v naš skupni čas, ki ljubiteljskim dramskim gledališkim skupinam iz vse Slovenije in tudi iz zamejstva omogočata globoko izraznost, ta pa skozi smrtno resne in življenjsko zabavne dialoge odslikava življenje v vsej njegovi pestrosti, raznovrstnosti, nenehni spremenljivosti in na trenutke celo grotesknosti.

Ta festival komedije je edini tak festival v naši deželi, zato je naša skupna dolžnost, da ga ohranjamo in mu nudimo vso potrebno podporo, ki bo zagotavljala njegov dolgoročni obstoj za blagor vseh, ki se radi nasmejimo ob igrah ljubiteljskih igralcev, ki ironično in smešno odslikavajo nas same in naša življenja skozi čas, ki nam je bil dan, da ga preživimo kot ljudje. S tem festivalom se leto za letom na najboljši možni način izkazuje skrb za ljubiteljsko kulturo našega naroda, tu, v domovini in v našem zamejstvu.

. V vseh teh letih je bilo v tekmovalni del festivala izbranih 67 različnih skupin s 136 predstavami. Ugled tega tako posebnega festivala je iz leta v leto večji, število prijavljenih igralskih skupin pa prav tako raste iz leta v leto.

Letos se je na festival prijavilo kar 18 skupin iz vse Slovenije in zamejstva, po strogem izboru strokovnega direktorja, gospoda Rada Pavaleca, pa je oder zasedlo pet amaterskih dramskih skupin, da bi predstavile najžlahtnejši izbor gledaliških iger, ki so vsem nam olajšale vsakodnevno maskiranje in razkuževanje nas samih pred življenjem. Marsikatera od njih je bila odigrana v lokalnem narečju, kar je imelo še prav poseben čar spoznavanja odtenkov slovenskega jezika.

Skozi vseh teh 17 let predstavlja to veliko in bogato bero predstav, ki so nam leto za letom ogrevale srca in nam pričarale smeh na obraze v časih, ki niso ne veseli in ne brezskrbni, pa so vseeno vredni življenja, kakršnega si znamo in hočemo pričarati, pa čeprav le še skozi komedije. Ampak za nov začetek po epidemiji je tudi to spodbudno in ohrabrujoče.

Festival komedije Pekre je iz leto v leto tudi vse bolj odmeven, tako v lokalnih krogih kot tudi na državni ravni. Tudi organizacija festivala je bila vsa ta leta na zelo visokem, da ne rečem profesionalnem nivoju. Organizatorji si, po njihovih besedah sodeč, sicer prizadevajo, da bi Festival komedije Pekre, v našem kulturnem prostoru in za amaterske igralce pomenil to, kar za poklicne igralce pomeni Borštnikovo srečanje, a glede na kakovost odigranih del in odlično organizacijo sem prepričan, da je to pravzaprav že postal.     

Na današnji zaključni prireditvi bomo razglasili in podelili priznanja za najboljšo amatersko komedijantko, za najboljšega amaterskega komedijanta, za najboljšo režijo in za najboljšo komedijo po izboru strokovne žirije, za dobro vago pa še najboljšo komedijo po izboru občinstva.

Naj zato tako organizatorjem tega enkratnega Festivala komedij v Pekrah, kot tudi vsem amaterskih skupinam, igralkam in igralcem ter režiserjem in vsem drugim nevidnim sodelujočim, ki se predstavljajo na njem, zaželim še veliko vseh »teh veselih dni« tudi v bodoče. Na svidenje torej na 18. Festivalu komedij v Pekrah v letu 2022!

Besedilo: Pavle Hevka 

Fotografija: Barbara Jakše Jeršič

 

Priloge

Oglejte si tudi

Novice

Poletje na Grilovi domačiji - poroka

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
07. Jul 2024
Izjave za javnost

Moja dežela 2024 – znak gostoljubnosti

19. Jun 2024
Novice

Ješprejada z Juretom Galičičem ob 30-letnici TD

Turistično društvo Suha Krajina
08. Jul 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice