Gastronomija

Izbrali najboljše kulinarične spominke v Osrednji Sloveniji & Ljubljani

Najbolje uvrščeni bodo sodelovali na izboru Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnosti in turizem IGCAT, ki je Sloveniji tudi podelil naziv Evropska gastronomska regija 2021.

28. maj 2021

Deli s prijatelji

Turistična zveza Slovenije je kot partnerica projekta Evropska gastronomska regija – 2021 zaključila natečaj za izbiro kulinaričnih in gastronomskih spominkov v Osrednji Sloveniji & Ljubljani. Tričlanska komisija je med tridesetimi prijavljenimi spominki izbrala tri najboljše v dveh kategorijah: prehranski spominki in kuhinjski pripomočki.

Tričlanska komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj (ambasador projekta ERG Slovenija ), dr. Bojana Rogelj Škafar ( Slovenski etnografski muzej) in Darja Škufca Adlešič (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo) je ocenjevala 12 kuhinjskih pripomočkov in 18 prehranskih spominkov.

Za najboljše v kategoriji prehranski spominki so izbrali lePotičke, miniaturne slovenske potičke izdelane ročno iz naravnih sestavin ter po tradicionalnih receptih avtorice Janje Štrumbelj, ki je prejela zlato priznanje. Srebrno priznanje je dobil med s sladkorno čipko, ki je produkt LAS projekta in Idrijsko Cerkljanske razvojne agencije, ki je produkt razvila, trži pa ga Zavod za turizem Idrija, bronasto priznanje pa je pripadlo trniču, trdemu siru iz Velike Planine, ki sta ga ustvarili Tatjana Koželj iz Kmetije Pr'Španc in Helena Kropivšek iz Kmetije Pr'Gabršk, trži pa Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik.

»Pri lePotičkah  gre za interpretacijo slovenske potice z različnimi okusi, ki ima zelo ustrezno embalažo in zgodbo, med s sladkorno čipko je lep primer nadgradnje slovenske dediščine, se pravi čebelarstva in čipkarstva, trnič pa je velikoplaninski sir, za katerega pravijo, da je celo boljši kot parmezan, pa ga niti s Sloveniji je poznamo,« je najboljše predstavila dr. Bojana Rogelj Škafar.

Med kuhinjskimi pripomočki je zlato priznanje prejela Polona Zajc za kozarec z motivom vaške situle, srebrno je šlo v roke Andreje Aljančič Povirk za »Rožco« oziroma pakač za peko buhtljev, bronasto pa Razvojna agencija Sora, Turizem Škofja Loka za model malega loškega kruhka.

»Na prvem mestu imamo izjemno interpretacijo vsem dobro poznane vaške situle, vedrice, ki je predmet kolegov arheologov, drugo mesto so zasedli inovativni pekači za buhtlje, ki so opremljeni z različnimi recepti za nadeve v buhtljih. Tretje mesto je zasedla replika rokodelske dejavnosti, ki je bila najdlje razvita na škofjeloškem koncu. Izrezovanje takih lesenih modelčkov so poznali tudi po drugih slovenskih mestih in trgih,« je izbor utemeljil dr. Janez Bogataj.

Najbolje uvrščeni bodo sodelovali na mednarodnem izboru Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnosti in turizem IGCAT, ki je Sloveniji tudi podelil naziv Evropska gastronomska regija 2021.

Vabljeni k ogledu prispevka o natečaju: 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi

Novice

Zaključni festival Turizmu pomaga lastna glava navdušil obiskovalce

16. May 2024
Novice

blagoslov motorjev

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
12. May 2024
Izjave za javnost

Na tržnici v Medvodah Okusni zakladi

08. May 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice