Gastronomija

Kulinarični in gastronomski spominki v Mediteransko & Kraški regiji

Turistična zveza Slovenije je ob koncu letošnjega septembra uspešno izvedla že tretji natečaj za izbiro kulinaričnih spominkov in kuhinjskih pripomočkov.

30. oktober 2020

Deli s prijatelji

Turistična zveza Slovenije, partnerica projekta Evropska regija gastronomije 2021 (ERG – European Region of Gastronomy, Awarded 2021), je ob koncu letošnjega septembra uspešno izvedla že tretji natečaj za izbiro kulinaričnih spominkov in kuhinjskih pripomočkov. Tokrat je strokovna komisija ocenjevala 15 prehranskih spominkov in 12 kuhinjskih pripomočkov iz Sredozemske makro regije (sicer imenovane Mediteransko kraška makro regija). Odziv na natečaj je komisijo zelo prijetno presenetil, saj je nabor izdelkov odražal veliko stopnjo napredka na tem spominkarskem področju, ki je bilo še do nedavna med najbolj zaostalimi v Sloveniji. Prav v vseh izdelkih je komisija videla tudi odlične tržne priložnosti. Seveda pa bodo morali nekateri avtorji ali avtorice odpraviti nekatere pomanjkljivosti na področju okusov, oblikovanja, embalaže, zgodb idr.

Nagrajeni kulinarični spominki

Za vsako skupino je strokovna komisija izbrala po tri izdelke in jim podelila zlato, srebrno ali bronasto priznanje. Ta priznanja pomenijo tudi vstopnice do mednarodnega ocenjevanja v okviru ERG, ki bo potekalo v naslednjem letu. V skupini kulinaričnih spominkov je zlato priznanje prejel sestavljen izdelek Društva za razvoj kmetijstva in turizma Planta z naslovom ˝Kraška gmajna v šalci˝. Izdelek bi lahko označili za dobro premišljen in z vsem potrebnim opremljen darilni ali spominkarski set, katerega jedro je čaj iz lokalnih kraških rastlin. (Foto)

 Srebrno priznan je prejelo podjetje Ideje, koncepti in zgodbe, Vojka Žgavec Clemenz s.p., za izjemno okusno marmelado iz hrušk in terana z znamko ˝Mmm Beatrice˝. (Foto)

 Bronasto priznanje pa je komisija podelila kozarčku vložene zelenjave in sicer namazu jajčevcev v deviškem oljčnem olju pod znamko ˝maQfino˝ (ma ku fino). (Foto)

Seveda so tudi drugi izdelki pokazali veliko stopnjo kakovosti in predvsem tudi samih idej za kulinarične spominke. Z manjšimi dopolnitvami ali popravki, ki jih je strokovna komisija tudi navedla pri posameznih izdelkih, bo lahko nabor kakovostnih izdelkov v prihodnje le še narastel.

In kuhinjski pripomočki

V skupini kuhinjskih pripomočkov in kulinarične (namizne) opreme je strokovna komisija ocenila le nekaj manj izdelkov. Vsekakor moramo pohvaliti vse izdelovalce, da so zajemali ideje iz lokalnega in regionalnega okolja ter uporabljali tudi tem okoljem primerna gradiva, med katerimi je na prvem mestu prav gotovo kraški kamen. Druga pozitivna lastnost večine izdelkov je bilo tudi dobro oblikovanje in oprema izdelkov z embalažami in drugimi spremljajočimi informacijami (zgodbe, obešanke).

Zlato priznanje je prejel Luka Boltar za štiri sodobno oblikovane in odlično opremljene izdelke iz kraškega kamna in soškega prodnika: solnici, terilnik ali možnar in kamnit krožniček. (Foto)

Srebrno priznanje je komisija dodelila Petri Piki Može iz podjetja Krealipa in sicer za izvirne kamnite pečate za okraševanje piškotov ter žlico za med. (Foto)

 Bronasto priznanje pa je prejel kamnoseški mojster Jernej Bortolato in sicer za kombiniran pladenj iz kamna in lesa v leseni škatli iz orehovine in kamnito posodico. Pladenj je primeren za rezanja kruha in raznih pogač, kakršen je npr. kraški ˝presenc˝. (Foto)

Izbor najboljših kulinaričnih spominkov in kuhinjskih pripomočkov poteka vsako leto za eno od štirih makro destinacij Slovenije. V naslednjem letu bo na vrsti Osrednja Slovenija z Ljubljano. Na evropskem tekmovanju izbere mednarodna strokovna žirija 10 izdelkov, ki si s tem pridobijo pravico stalne objave na spletnih straneh ERG in IGCAT (International Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism), kar pomeni tudi veliko večje možnosti za njihovo trženje.

Avtor: Janez Bogataj

Oglejte si tudi

Novice

Poletna počitniška akcija: Slovenija za mlade

13. Jun 2024
Novice

Vasi se predstavijo

Turistično društvo Laporje
13. Jun 2024
Novice

obvodni kraji

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
01. Jun 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice