Novice

Manj plastike, več trajnosti – vabilo k podpisu zaveze

Zavezo za izločanje plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma je vsega skupaj podpisalo že skoraj 50 partnerjev, med njimi tudi Turistična zveza Slovenije

14. januar 2022

Deli s prijatelji

Leto 2022 je leto novih priložnosti za bolj trajnostno poslovanje. S svojim ravnanjem lahko vsakdo prispeva k manj plastike, več trajnosti ter bolj zelenemu in zdravemu planetu.

Želimo, da je turizem vzor drugim sektorjem, saj je ravno turizem ogledalo naše družbe. Gost, ki pride v Slovenijo ima pogosto visoka pričakovanja tudi z okoljskega vidika, še posebej, ker prihaja v eno najbolj trajnostnih destinacij globalno.

Štirje najbolj problematični artikli za enkratno uporabo, ki jih želimo izločiti iz slovenskega turizma so:

  1. plastenke za enkratno uporabo,
  2. plastični kozarci za enkratno uporabo,
  3. plastična embalaža za hrano za enkratno uporabo in
  4. plastična embalaža za enkratno uporabo v hotelskih sobah.

Vsak ponudnik, ki si prizadeva, da do konca leta 2022 iz svojega poslovanja izloči navedene 4 plastične artikle za enkratno uporabo ali pri svojem poslovanju že danes ne uporablja navedenih 4 plastičnih artiklov za enkratno uporabo, je toplo vabljen k podpisu zaveze MANJ plastike, VEČ trajnosti.

Ambasador in prvi podpisnik iniciative je kuharski mojster Luka Košir, prejemnik Michelin zvezdice in Zelene Michelin zvezdice 2021. Med podpisnik zaveze so hotelska podjetja, zdravilišča, destinacijske organizacije, glampingi, restavracije, gostišča, turistične agencije, atrakcije, pustolovski park itd.

Za izločanje plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma so v preteklem letu združili moči: STO, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Turistično gostinska zbornica Slovenije, Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Konzorcij Slovenia Green, Združenje JRE Slovenija in Skupnost občin Slovenije. Zavezo za izločanje plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma je vsega skupaj podpisalo že skoraj 50 partnerjev.

Obiščite spletno stran TUKAJ in poiščite odgovore na vprašanja: zakaj, kdo, kako ter se pridružite zavezi, da do konca letošnjega leta iz svojega poslovanja izločite navedene 4 artikle za enkratno uporabo.

 

Oglejte si tudi

Novice

Božično drevo želja

Turistično društvo Braslovče
01. Jan 2022
Novice

Božično voščilo

Turistično društvo Cer Cerovo
27. Dec 2021
Novice

Pot po Logarski dolini v oddaji Nedeljski gost na Radiu Prvi

17. Dec 2021

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice