Gastronomija

Med najboljšimi evropskimi kulinaričnimi in gastronomskimi spominki kar trije slovenski izdelki

Z namenom podpore in mednarodne prepoznavnosti lokalnim proizvajalcem, ki izdelujejo unikatne kulinarične izdelke, povezane s kulinarično tradicijo regij, je mednarodna komisija za najboljše evropske kulinarične in gastronomske spominke leta 2020, izbrali kar 3 slovenske izdelke.

14. september 2020

Deli s prijatelji

Sporočilo za javnost

Med najboljšimi evropskimi kulinaričnimi in gastronomskimi spominki kar trije slovenski izdelki

Z namenom podpore in mednarodne prepoznavnosti lokalnim proizvajalcem, ki izdelujejo unikatne kulinarične izdelke, povezane s kulinarično tradicijo regij, je mednarodna komisija za najboljše evropske kulinarične in gastronomske spominke leta 2020, izbrali kar 3 slovenske izdelke:
 

Podboški cegu – loncenosec

Turistično društvo Podbočje in turistični podmladek

 

Vegansko lešnikovo maslo

Kmetija Košec

 

Kremni med z grozdjem Izabela

samostojna podjetnica Nike Poslek

Turistična zveza Slovenije je v okviru lanskega natečaja za kulinarične in gastronomske spominke v Panonsko Termalni Sloveniji, na mednarodni izbor poslala 9. najbolje ocenjenih kulinaričnih in gastronomskih spominkov. Podboški cegu – loncenosec je bil na lanskem tekmovanju izbran za najboljši kuhinjski pripomoček, kremni med pa za najboljši prehranski spominek. Na lanski natečaj je prispelo 45 spominkov iz Panonsko Termalne Slovenije.

Med skupaj 21. prispelimi izdelki je mednarodna komisija med deset najboljših uvrstila kar tri slovenske izdelke. Zmagovalni kulinarični spominki bodo prejeli uradni certifikat Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) in bodo predstavljeni na njihovi spletni strani, kar bo prispevalo k njihovi mednarodni prepoznavnosti.

Prestižno priznanje so prejeli še izdelki iz finskega Kuopia, ki se kiti z nazivom Evropska gastronomska regija 2020-21, norveškega Trondheim-Trøndelag, Evropske gastronomska regija leta 2022 ter Menorce, Evropske gastronomske regija 2022.

Mednarodni izbor je potekal 10.09. 2020 v Kuopiu na Finskem in sicer pod okriljem Evropske gastronomske regije.

Turistična zveza Slovenije je lani kot partnerica projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021, že drugič izvedla natečaj za izvirne gastronomske in kulinarične spominke za turistično regijo Termalna Panonska regija. Letošnji, že tretji izbor, je razpisan za Mediteransko & Kraško regijo, prihodnje leto pa bo potekal za Osrednjo Slovenijo & Ljubljano.

Oglejte si tudi

Novice

Vabimo k odpiranju gozdnih knjižnic

04. Mar 2024
Novice

Razpis 15. Zlata kuhalnica

26. Feb 2024
Novice

Razpis za najemnika doma na Grmadi

Turistično društvo Grmada
23. Feb 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice