Novice

Med najboljšimi prehranskimi spominki in kulinaričnimi pripomočki tudi slovenska Rozca

Turistična zveza Slovenije, partnerica projekta Evropska gastronomska regija 2021, je na mednarodno tekmovanje poslala štiri najboljše izdelke nacionalnega natečaja.

07. april 2022

Deli s prijatelji

Z namenom podpore in mednarodne prepoznavnosti lokalnim proizvajalcem, ki izdelujejo unikatne prehranske spominke in kuhinjske pripomočke, povezane s kulinarično tradicijo regij, je mednarodna komisija med 33 izdelki na prireditvi World Food Gift Challenge 2022 na Menorci nagradila tudi slovensko »Rozco«, inovativen pekač za peko buhtljev, opremljen z različnimi recepti za nadeve v buhtljih. Izdelala ga je Andreja Aljančič Povirk, ki je prejela nagrado za najboljšo inovacijo na področju tradicionalnega oblikovanja.

Rozca je inovativen pekač za peko  sladkega peciva iz kvašenega testa, ki je pri nas skoraj utonil v pozabo. Buhtelj sodi med slovenske narodne jedi, ki so ga tradicionalno pripravljali zlasti pozimi, ko so ljudje več doma, pojasnjuje  dr. Janez Bogataj (ambasador projekta ERG Slovenija )

Turistična zveza Slovenije, partnerica projekta Evropska gastronomska regija 2021, je na mednarodno tekmovanje poslala štiri najboljše izdelke nacionalnega natečaja, ki so prejeli zlato in srebro - 2 prehranska spominka in 2 kuhinjska pripomočka iz gastronomske regije Ljubljana & Osrednja Slovenija.

»Spodbujamo tipične slovenske spominke, ki ohranjajo našo kulturno in naravno dediščino. Tudi sam natečaj je namenjen zgolj tistim izdelovalcem spominkov, posameznikom, zavodom, turističnim društvom, tudi šolam konec koncev, ki delajo unikatne spominke v majhnih serijah,« je poudarila Karmen Grebenc Burger, glavna sekretarka Turistične zveze Slovenije, kjer vsako leto pripravijo nacionalni natečaj

Tričlanska komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj (ambasador projekta ERG Slovenija ), dr. Bojana Rogelj Škafar (Slovenski etnografski muzej) in Darja Škufca Adlešič (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo) je ocenjevala 12 kuhinjskih pripomočkov in 18 prehranskih spominkov.

Na tekmovanje so bili prijavljeni naslednji prehranski spominki in kuhinjski pripomočki:

• LePotičke, miniaturne slovenske potičke ročno izdelane iz naravnih sestavin in po tradicionalnih receptih avtorice Janje Štrumbelj.
  • med s sladkorno čipko, produkt LAS projekta in Idrijsko Cerkljanske razvojne agencije.
  • kozarec z motivom vaške situle Polone Zajc
  • »Rozca«, inovativen pekač za peko buhtljev, opremljen z različnimi recepti za nadeve v buhtljih Andreje Aljančič Povirk

»Pri lePotičkah gre za interpretacijo slovenske potice z različnimi okusi, ki ima zelo ustrezno embalažo in zgodbo, med s sladkorno čipko je lep primer nadgradnje slovenske dediščine, se pravi čebelarstva in čipkarstva« je predstavila dr. Bojana Rogelj Škafar.

Med s skladkorno čipko je edinstven Izdelek, saj je v tem kozarcu združena dolgoletna tradicija Idrije: sladkorna čipka po vzorcu idrijske, prelita z lokalnim medom. Izdelek je tudi dobitnik certifikata Kolektivne blagovne znamka - Idrija izbrano, ki deluje v sklopu Geoparka Idrija.

Situle so bile posode v katerih so stregli pijače na raznih prireditvah. Iz Poloninih kozarcev z motivom vaške situle so pili tudi visoki gostje na Brdu pri Kranju v času slovenskega predsedovanja EU.

»Zgodba in unikatnost  vsakega izdelka izhaja iz zgodovinskega pomena vsake posamezne regije, zato so zmagovalci sami po sebi prav vsi predstavljeni  izdelki. Prihodnje generacije navdihujejo k ohranjanju kulinaričnih tradicij,« je poudarila dr. Diane Doddpredsednica Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnosti in turizem (IGCAT), ki je organiziral že tretje, tokrat prvič svetovno tekmovanje v kulinaričnih spominkih. Potekalo je na španskem otoku Menorca, ki je nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2022.

Avtorji najboljših treh izdelkov so na slovesnosti v Menorci za nagrado prejeli knjigo slovenske kuharske mojstrice Ane Roš z naslovom Sonce in dež, saj je Roševa ambasadorka omenjenega projekta.

Več: World Food Gifts 2022 - IGCAT - Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem

Vir in foto: TZS

Oglejte si tudi

Vesele velikonočne praznike