Izjave za javnost

Moja dežela 2024 – znak gostoljubnosti

Podelili bomo bronaste, srebrne in zlate znake gostoljubnosti. Sodelovanje v izboru priporočajo župani številnih slovenskih občin.

19. junij 2024

Deli s prijatelji

Prihajajo počitnice, z njimi pa tudi paradni izbor Turistične zveze Slovenije, v katerem strokovna komisija izbira najlepše in najbolj gostoljubne slovenske kraje. Tradicionalni natečaj »Moja dežela – lepa in gostoljubna«, s katerim TZS že več kot tri desetletja promovira turistično ponudbo Slovenije, smo letos nadgradili in ga pripeljali nazaj k koreninam slovenskega turizma.

»Slovenija, moja dežela« je bil slogan velike oglaševalske akcije, ki je nastala v 80-ih letih prejšnjega stoletja. Zasnovana je bila za promocijo slovenskega turizma, njen domet pa je bil precej širši. Močno upamo, da bo tudi izbor »Moja dežela 2024 – znak gostoljubnosti«, navdušil in ponovno povezal državljanke in državljane Slovenije.

Pristna slovenska gostoljubnost

Slovenski kraji so vsi po  vrsti urejeni, zato se bomo še bolj osredotočili na  gostoljubnost. »V Sloveniji izstopamo po dveh zelo pomembnih vrednotah: 5* naravi in 5* ljudeh. Pri petzvezdični naravi stremimo k temu, da bi iz trajnostne in zelene destinacije postali zdravilna destinacija, pri petzvezdičnih ljudeh pa iščemo pristno slovensko gostoljubnost. V letošnjem izboru se bomo osredotočili na iskanje najbolj gostoljubnih krajev ter zdravilnih doživetij in praks,« je prenovljen izbor predstavil Dominik S. Černjak, predsednik TZS.

Kraje bomo ocenjevali tudi na podlagi turistične ponudbe, s katero bomo poleti seznanjali domače obiskovalce in jim predstavljali namige za enodnevne izlete, ki jih bodo predlagale v izboru sodelujoče občine. Najboljše bomo nagradili z zlatim, srebrnim in zlatim znakom gostoljubnosti.

Slovesna podelitev priznanj pod častnim pokroviteljstvom predsednice RS Nataše Pirc Musar bo potekala v okviru prireditve Dnevi slovenskega turizma 18. novembra 2024 v Laškem. 

Prav v Laškem so leta 1888 tudi ustanovili prvo slovensko olepševalno društvo, ki so mu pozneje sledila številna druga. Olepševalna društva so orala ledino na področju turizma v Sloveniji in poskrbela, da je bilo v kraju prijetno domačinom, kar je privabilo tudi obiskovalce. Olepševalna društva so postala  turistična društva, ki še zdaj bogatijo turistično ponudbo Slovenije.  

Sodelovanje v izboru priporočajo župani številnih slovenskih občin *****

Izrazito solidarna skupnost

»Celje že kar nekaj let sodeluje v izboru, počaščeni smo, da strokovna komisija prepozna naš trud in prizadevanja za lepo urejeno mesto, s čimer vsekakor izkazujemo tudi gostoljubje vsem, ki prihajajo k nam.

Lani smo bili pri urejanju okolice postavljeni pred večji izziv, saj so nas - kot tudi druge dele Slovenije - prizadela neurja in poplave. Ob tem moram izpostaviti hitro in učinkovito reakcijo naših gasilcev in javnih podjetij, ki so z izjemno organiziranostjo v najkrajšem možnem času sanirali posledice ujm. Pri zahtevnih akcijah se v Celju vedno znova pokaže, kako odlična javna podjetja in gasilce imamo. Pa tudi, da smo izrazito solidarna skupnost, saj vedno priskočijo na pomoč številni prostovoljci.

Sodelovanje v akciji Moja dežela je spodbuda in nagrada hkrati. Urejenost mesta, odprtost, prijaznost in gostoljubje so vedno naše prioritete, če si za to nagrajen, pa je seveda lepo in navdihujoče za vse, ki se trudimo ustvarjali lepo mesto, hkrati pa promocija za naše čudovito Celje.«

Matija Kovač, župan Mestne občine Celje

Vzpodbuda za sanacijo po vodni ujmi

 »V izboru sodelujemo že več kot desetletje. Verjamemo, da s tem širimo turistično prepoznavnost našega kraja, zato je za nas tekmovanje velika priložnost, osvojeni nazivi pa velika čast in potrditev ter zaveza za nadaljnje dobro in zavzeto delo na tem področju.

Vsako sodelovanje je spodbuda za širitev in razvijanje novih turističnih produktov, hkrati pa pomembno vpliva na ohranjanje obstoječe turistične ponudbe ter stalno skrb za urejen in čist kraj. Ker so nas v lanskem avgustu prizadele katastrofalne poplave, ki so uničile tudi velik del turistične infrastrukture, smo v letošnjem letu aktivno pristopili k obnovi, da bomo našemu kraju povrnili podobo najlepšega vaškega in trškega jedra, izletniškega kraja in manjšega mesta.

Vsako leto se veselimo udeležbe na podelitvi priznanj, saj je Turistična zveza Slovenije odlična gostiteljica, ki vedno pripravi zanimiv in pester program, prav tako pa se na podelitvi srečamo z znanci in prijatelji iz drugi krajev, izmenjamo mnenja ter navežemo nove stike.

Črna na Koroškem je turistična destinacija, kjer bo vsak gost našel nekaj zase in doživel prijetne, posebne in nepozabne dni v NAJlepšem izletniškem kraju, NAJlepši naravi, NAJbolj prijaznih ljudeh z NAJveč olimpijci.«

 

 

Mag. Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem

Sodelovali bomo tudi letos

»Občina Mozirje se lahko pohvali s številnimi priznanji različnih barv, saj že vrsto let sodelujemo v izboru. Trudimo se, da je okolje lepo urejeno in da smo hkrati tudi gostoljubni in prijazni. Vsako leto imamo očiščevalno akcijo, kjer sodelujejo vsa društva, šola, vrtec in veliko občanov. Ponosni smo na urejeno trško jedro, prekrasen Mozirski gaj, očarani smo nad lepoto Mozirske planine (Golte) in čisto reko Savinjo.

Vsakoletni izbor nam je v izziv, da poskrbimo, da je pri nas lepo, čisto in da pokažemo pristno gostoljubnost. Navkljub neurju smo sodelovali tudi lani. Soočili smo se s katastrofalnimi poplavami, a to nas ni odvrnilo od 'zagnanosti' in smo vse očistili in pospravili. Lansko priznanje nam je bilo velika spodbuda, da vztrajamo in sodelujemo pri ocenjevalni akciji. Sodelovali bomo tudi letos«.

Ivan Suhoveršnik, župan Občine Mozirje

Priznanja doma in v tujini

»Občina Podčetrtek že vrsto let skrbi za urejenost in prepoznavnost turističnega območja. Predvsem je pomembna prijaznost in gostoljubnost, ki jo poskušamo vcepiti najprej učenkam in učencem ter tudi ostalim občanom. Veseli nas, da vse to vpliva na razcvet in strm razvoj turizma. Svoj potencial, urejenost in gostoljubnost preverjamo na različnih tekmovanjih. Rezultati na državnih, evropskih in svetovnih tekmovanjih dokazujejo, da smo zelo uspešni.

Posebno smo veseli, da odlične rezultate dosegamo na državnem tekmovanju, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. To je dodatna vzpodbuda za še boljše delo. Verjamem, da bo prenovljen del tekmovanja pozitivno vplival na vse sodelujoče in vnesel dodatno vnemo pri doseganju urejenosti in gostoljubnosti«.

Peter Misja, župan občine Podčetrtek

Oglejte si tudi

Novice

V Kamniku začeli z izborom najbolj gostoljubnih slovenskih krajev 2024

22. Jul 2024
Novice

20. let projekta »Turizem in vrtec«

18. Jul 2024
Novice

Žužemberški Seisenbergensis Tumultus navdušil

Turistično društvo Suha Krajina
17. Jul 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice