V Laškem se je v okviru 71. Gostinsko turističnega zbora Slovenije odvilo tudi 15. državno tekmovanje za Zlato kuhalnico.
Na zaključnem tekmovanju osnovnošolskih kuharjev se je pomerilo 9 slovenskih osnovnih šol, ki so pred tem strokovno komisijo najbolj prepričale na regijskih tekmovanjih.
Mladi kuharski navdušenci so se pomerili v pripravi značilnih knapovskih jedi: topla predjed funšterc, piščančja obara z žitnim vložkom in napitek na osnovi mešanic kavnih nadomestkov. Odločilen ni bil samo okus jedi, saj so tekmovalci ob zaključku tekmovanja jedi servirali, pripravili razstavno mizo ter jedi ob pogrinjku predstavili ocenjevalni komisiji.
Zlato kuhalnico je prejela Osnovna šola Bistrica ob Sotli, ki je komisijo navdušila z napitkom, ki so mu dodali lešnikovo kroglico. Na zaključni prireditvi Turistične zveze Slovenije pod imenom Moja dežela so prejeli priznanje Mladi upi turizma, ki ga je TZS podelila prvič. Priznanje jim je izročila častna pokroviteljica prireditve, predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar.
Srebrno kuhalnico je prejela Osnovna šola Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica, njihova posebnost je bil funšterc s karamelizirano čebulo.
Bronasto kuhalnico je prejela Osnovna šola Koper, ki je funšterc postregla z muškatno bučo.
Najboljše tri ekipe so s kuharskimi delavnicami v svojih restavracijah nagradili znani slovenski chefi. Uroš Štefelin bo v restavraciji Hiša Linhart gostil prejemnike zlate kuhalnice, Igor Jagodic bo v restavraciji Strelec gostil prejemnike srebrne kuhalnice, Mojmir Šiftar pa bo v restavraciji Pen Klub gostil prejemnike bronaste kuhalnice.
Sponzor tekmovanja Pivka perutninarstvo je donirala živila za pripravo piščančje obare in sodelujoče nagradila z darilnim paketom izdelkov Delamaris.