Odprta kuhinja na sejmu Alpe-Adria

Na 21. mednarodnem festivalu Več znanja za več turizma se je predstavilo 28 ekip iz Slovenije in tujine.

01. februar 2024

Deli s prijatelji

Predsednik Turistične zveze Slovenije Dominik S. Černjak in predsednik ocenjevalne komisije Jure Sodja sta v okviru sejma Alpe – Adria na Gospodarskem razstavišču podelila priznanja udeležencem festivala Več znanja za več turizma. Slednji so ves dan na stojnicah predstavljali svoje Okusne zaklade, lokalne kulinarične spominke s trajnostnim pridihom.

V Stebrni dvorani Gospodarskega razstavišča je bilo kot na ljubljanski Odprti kuhinji. Letošnja naloga udeležencev festivala je bilo predstaviti svoj kraj skozi lokalno kulinariko. »Ko sem se danes sprehajal med vašimi stojnicami, sem bil zelo ponosen, da smo na Turistični zvezi Slovenije z izbiro teme tako lepo ujeli rdečo nit letošnjega sejma Alpe – Adria. Osrednjo nagrado Jakob je letos namreč prejel Praznik idrijskih žlikrofov, kar je lep primer kulinaričnega turizma, » je v uvodu povedal predsednik Turistične zveze Slovenije Dominik S. Černjak.

Mlade je nagovoril tudi v.d. direktor Centra RS za poklicno izobraževanje Aleksandar Sladojević, ki je poudaril kako pomembno je sodelovanje na različnih tekmovanjih, kjer si mladi pridobivajo poklicne izkušnje. Kot primer dobre prakse je izpostavil evropsko tekmovanje v poklicih EuroSkills.

Sprehod med stojnicami je ponudil tudi priložnost za pokušino novih kulinaričnih produktov; od medenih štukljev, prvega pravega slovenskega burgerja do Istrske manjade….Za vsakega se je našlo nekaj.

Vsi okusni zakladi iz 28 srednjih in višjih šol iz  Slovenije, Hrvaške, BIH in Italije so odličen  primer kulinaričnega oziroma gastronomskega turizma, ki je ena od novejših oblik turizma. Ne glede na njegovo »mladost« je leta 2019 oziroma zadnje leto pred epidemijo kovida, predstavljal tretjo najbolj priljubljeno obliko turizma, ki je v svetovne blagajne prinesla kar 43 milijard evrov. Kulinaričnemu oziroma gastronomskemu turizmu se tudi v skladu s post kovidnimi turističnimi napovedmi obeta razcvet, saj naj bi do leta 2032 doživel kar 16,6 odstotno rast in bo vreden več kot 122 milijard evrov.

Priloge

430.9 KB

Oglejte si tudi

Izjave za javnost