Novice

TZS podelila priznanja natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2023

Natečaj smo pripeljali do konca navkljub vremenskim kataklizmam, med zmagovalnimi destinacijami pa sta tudi Črna na Koroškem in Mozirje, ki sta bili v ujmi med najbolj prizadetimi.

13. november 2023

Deli s prijatelji

Na Dnevih slovenskega turizma v Novi Gorici je Turistična zveza Slovenije podelila priznanja natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2023. Vseslovensko tekmovanje v urejenosti in gostoljubnosti je letos potekalo pod sloganom Na izlet s Turistično zvezo Slovenije, s čimer smo promovirali novo digitalno aplikacijo Moj – izlet.si, ki smo jo letos ponudili v brezplačno uporabo.

Aplikacijo Moj-izlet.si smo pri Turistični zvezi Slovenije razvili tudi s ciljem razpršitve slovenskih turističnih tokov in promocije manj znanih slovenskih turističnih destinacij. Daleč največja dodana vrednost nove aplikacije je brez dvoma to, da je nastal v sodelovanju z lokalno skupnostjo, zato vas bo pripeljal tudi do tistih res skritih biserov, v katerih so doslej uživali zgolj domačini.

»Pri Turistični zvezi Slovenije digitalizacijo in umetno inteligenco razumemo predvsem kot način, kako razpršiti turistične tokove in jih preusmeriti na manj znane lokacije ter kako razbremeniti zaposlene v turizmu in jih na tak način opolnomočiti, da se bodo lahko osredotočili na pristen človeški stik. Turizem bo vedno dejavnost, ki bo slonela na ljudeh, tehnologija pa je samo orodje za izboljšanje pristne izkušnje, nikakor pa ne sme in ne more postati nadomestek za ljudi v tej panogi. Moderni popotniki oziroma popotniki našega časa želijo destinacijo doživeti, jo občutiti, srečati domačine, pojesti domačo hrano, spoznati tradicionalen način življenja. To je danes  dodana vrednost, ki jo je težko plačati. Sploh zato, ker v turizmu - zaradi kadrovskih izzivov in to ne samo pri nas, pač pa po celem svetu - dela kader iz vsega sveta. Srečati domačina bo tako postala že kar velika sreča oziroma velika dodana vrednost. In to lahko naredijo samo turistična društva!« je poudaril Dominik S. Černjak, predsednik TZS.  

Dominik S. Černjak, predsednik TZS, Fotografija, Iztok Pipan, tvm

'Turizem smo ljudje' ni kar tako slogan TZS, ki z bogato bazo turističnih prostovoljcev že desetletja skrbi, da je Slovenija lepa in gostoljubna. Letos smo ponovno dokazali, da je tudi solidarnosti polna destinacija. V vseslovenski akciji nesebične sosedske pomoči, ki je prišla do izraza med poletno vremensko kataklizmo, so pomembno vlogo tudi tokrat odigrala naša prostovoljska turistična društva. Na »poplavljence«, ne smemo pozabiti niti v naslednjih mesecih, pač pa jim moramo s takšnimi in drugačnimi akcijami, predvsem pa turističnim obiskom, pomagati, da bodo ponovno z optimizmom zrli v prihodnost. Turistična zveze Slovenije je že naredila velik korak v tej smeri. Navkljub poletnim poplavam in njihovi jesenski reprizi, smo uspeli do konca pripeljati natečaj Moja dežela – lepa in gostoljubna 2023. Najbolj smo ponosni, da smo uspeli obiskati tudi v poplavah prizadete kraje in da le – ti niso bili v ničemer prikrajšani. Ne glede na vremenske kataklizme je državna ocenjevalna komisija letos pregledala 28 mest, 19 mestnih, vaških in trških jeder, 35 izletniških točk, 21 izletniških krajev, 10 mladinskih prenočišč, 18 kampov in glampingov ter 25 tematskih poti,  na natečaju pa smo izbirali tudi najboljše Petrolove bencinske servise.

Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, Fotografija: Izrok Pipan, tvm

"S to lepo tradicionalno akcijo že vrsto let odkrivamo najlepše kraje v naši Sloveniji. Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen turizem. Tega se najbolj zavedate v Turistični zvezi Slovenije. Vaš projekt vsako leto spodbudi turistične ponudnike, župane, lokalno prebivalstvo, da še več pozornosti usmerjajo v skrb za urejenost občin, produktov, predvsem pa za gostoljubnost svojega kraja. Vse najlepše zgodbe se vedno začnejo doma, v naših lokalnih skupnosti. In vi, turistični delavci, predvsem pa župani, zaslužite vso pohvalo. Letos je zaradi poplav še posebej do izraza prišlo prostovoljcem. Iskrena hvala tudi vsem turističnim prostovoljcem," pa je poudaril Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport.    

Fotografija: Iztok Pipan, tvm

Vsem nagrajencem izrekamo iskrene čestitke!

Vsa priznanja natečaja

Velika Mesta
1. Celje
2. Koper
3. Ljubljana
Spletno glasovanje: Velenje

Srednja mesta
1. Slovenj Gradec
2. Nova Gorica
3. (in spletno glasovanje) Zagorje ob Savi

Manjša mesta
1. Mozirje
2. Sevnica
3 (in spletno glasovanje) Radlje ob Dravi

Mestna jedra
1. Slovenj Gradec
2. Slovenske Konjice
3. Kamnik – staro mestno jedro
Spletno glasovanje: Brežice

Trška jedra
1. Mozirje
2. Park Slavka Osterca Veržej
3. Kropa

Vaška jedra
1. Remšnik
2. Zdole
3. Kosovelje

Zdraviliški kraji
1. Podčetrtek
2. Rogaška Slatina
3. Zreče
Spletno glasovanje: Laško

Turistični kraji
1. Izola
2. Bled
3. Radovljica
Spletno glasovanje: Kobarid

Izletniški kraji
1. (in spletno glasovanje) Črna na Koroškem
2. Kostanjevica na Krki
3. Šmarje pri Jelšah
3. Vipavski Križ

Izletniška točka
1. Grad Rajhenburg
2. Stolp Vinarium
3. Bukovniško jezero
3. Doživljajski park Cukarca
Spletno glasovanje: Tinekov brod na reki Muri

Kampi
1. Kamp Šobec
2. Kamp Danica Bohinj
3. Kamp Špik
Spletno glasovanje: Kamp Kolpa

Glampingi
1. Gozdna vasica Theodosius
2. Glamping naselje Vinski raj
3. Glamping Lake Bloke
Spletno glasovanje: Slovenia Eco Resort

Mladinska prenočišča
1. Youth Hostel Ars Viva
2. Hostel Pekarna Maribor
3. Mladinski hotel Punkl
Spletno glasovanje: Slovenia Eco Resort

Tematske poti
1. Risova pot
2. Pot trapistov
3. Grajska pot Podsreda
3. Učna pot Savus
Spletno glasovanje: Pot Srečno

Petrolovo PM
1. BS Ivančna Gorica
2. BS Žiri
3. BS Muta
3. BS Šentjur

Povezava do fotografij: https://photos.app.goo.gl/6mnXvseMPiS9CQJy6, Avtor: Iztok Pipan

Oglejte si tudi

Novice

Praznik salam

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
20. Apr 2024
Novice

Odprt vpis v program izvajalec/izvajalka gozdnih terapij

19. Apr 2024
Novice

Čistilna akcija 2024

Turistično društvo Vinska Gora
06. Apr 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice