Mladi

Utrip na spletnih tržnicah 35. festivala Turizmu pomaga lastna glava

Kulinarične dogodivščine 35. festivala turizmu pomaga lastna glava, na temo »Moj kraj, moj chef«, za kar smo se odločili, ker je Slovenija gastronomska regija 2021.

19. april 2021

Deli s prijatelji

Na Turistični zvezi Slovenije je teden minil v znamenju festivala Turizmu pomaga lastna glava, ki se je letos zaradi epidemije odvil preko spleta. Vas zanima, kakšno kulinarično dogodivščino so pripravili mladi "chefi", ki so letos ustvarjali na temo "Moj kraj, moj chef"?

V natečaju je letos sodelovalo 63 šol. Šole bodo z rezultati seznanjene prvi teden maja.

Koruza ni samo za klečanje ( petek, 23.04. 2021) 

Tudi zadnji dan spletnih tržnic je ponudil bogata kulinarična doživetja, le da je ajdo tokrat zamenjala koruza, ki očitno ni dobra samo za klečanje. Sladkali smo se s čokoladnimi pralinami.

Ekipa OŠ Milojke Štrukelj je pod taktirko kuharskega mojstra Matjaža Šinigoja ustvarila minešto iz »vrzote« kot pravijo ohrovtu, saj glava ohrovta spominja na popek vrtnice, ki je simbol Nove Gorice. Popestrili so jo z ravioli s polentnim ali bučnim nadevom. Kulinarično razvajanje so poimenovali  »Ooo, ti moja Goričanka«. Na OŠ Frana Erjavca iz Nove Gorice so ob pomoči chefa Tina Hadžića Žorža ustvarili prav posebne čokoladne praline s pršutom in gubanco in jih zapakirali v lično kartonasto škatlo.

Na OŠ Šturje Ajdovščina so predstavili pripravo ajdovske pogače od žetja koruze do same priprave in vse skupaj zapakirali v enodnevno turistično doživetje. Koruze se je lotila tudi ekipa iz OŠ Elvire Vatovec Prade, kjer so kuhali polento oziroma »palento«. Na OŠ Antona Šibelja Stjenka iz Komna so odšli s Cajno na gmajno in ponudili kolesarske in pohodniške kulinarične izlete z vsemi dobrotami, ki jih ponuja Kras, svojo ponudbo pa so dopolnili z zbirko receptov kraške kuhinje.

Na OŠ Toneta Globočnika Postojna so ustvarili novo sladico z imenom Postoj! (na), pojej kej, ki je v resnici posušena koleraba kandirano v čokoladi. Na OŠ Toneta Tomšiča Knežak so pripravljali Šapkove njoke s češpljami, malinami, ocvirki ter s slanino in regratom, zamislili pa so si tudi, da bi s prodajo njokov polnili šolski sklad. Na OŠ Pivka so pripravili »pivkačinke« za vse okuse, od bolj kaloričnih do povsem dietnih in jih tudi nadvse uspešno tržili. Na OŠ Sečovlje so ustvarili majhno pinco kot pravijo lokalni istrski sladici, ki so jo ponudili kot turistični spominek, na OŠ Stari Trg ob Kolpi pa so združili zeliščarstvo in noč čarovnic in zvarili čarobni napoj. Na OŠ Žužemberk so raziskovali kaj se kuha v suhokranjskem piskru.

Na OŠ Puconci so ponudili gurmanska podeželska doživetja v obliki lokalne kulinarike in izdelali gurmanski spominek iz jabolk, ki so tudi rdeča nit celotnega doživetja. Na OŠ Gornji Petrovci smo uživali na kosilu oziroma »güjžino pod senikom«, na OŠ Miška Kranjca Velika Polana pa so ustvarili prehranski spominek pod imenom Joušof želod, čokoladne praline, ki spominjajo na jelšev storžek. Ekupa OŠ Miška Kranjca Velika Polana je pripravila tradicionalno mlinarsko malico: mlince z zaseko ter sodobno mlinarjevo malico z različnimi namazi, zraven pa so postregli jabolčni sok. Tudi zadnji dan spletnih predstavitev smo zaključili z ajdo – na OŠ Cankova so obudili tradicionalno jed naših babic in dedkov – »ajdovo zlejvanko«.

Najbolj čustven trenutek celotne spletne tržnice je bilo brez dvoma slovo od dolgoletne mentorice Neli Romanello iz OŠ Strunjan, ki je kar 12 let vodila tamkajšnji turistični krožek in odhaja v zasluženi pokoj. V imenu TZS se ji še enkrat zahvaljujemo za vse, kar je naredila za slovenski turizem, predvsem na področju vzgoje mlajših generacij

»Joj, se nam cedijo sline!« (sreda, 21.04.2021)

Tretji dan spletnih tržnic bi lahko označili kar za dan sladic, saj so učenke in učenci pripravljali predvsem sladice. Na OŠ Mihe Pintarja Toleda Velenje so pekli knapovske palačinke, ki sta jih pripravljala kuhar in kuharica v knapovski opravi in so bile – črne barve, kar so dosegli z aktivnim ogljem. Na OŠ Dramlje so postregli župo iz »čvečk« kot v teh krajih pravijo slivam in češpljam, dekleta iz VIZ II. OŠ Rogaška Slatina pa so pripravile bogato praznično potico z imenom mlinčevka, za katero potrebujete kar 30 jajc. »Joj, se nam cedijo sline,« je zamikala tudi predsednika ocenjevalne komisije Jureta Sodjo.

Na OŠ Podčetrtek so izdelali krušne drobtine oziroma mrve iz domačega pirinega kruha in jih zapakirali v ličen spominek. Tudi  na OŠ Polzela je dišalo pa domačem kruhu z namazi iz lokalnih pridelkov.  Na OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad so pripravili krožnik modernih zgornjesavinjskih jedi, ki sledi modernim trendom v kulinariki ter modro vodo z eliksirjem medu, nov kulinarični produkt pa so poimenovali Objem gornjegrajskih okusov. Na OŠ Matije Čopa Kranj so se sladkali s sladico dr. Figa, ki je v resnici posodobljena različica kranjskih štrukljev. Na OŠ Naklo so pekli Podbreško potico, našo kraljico, ekipa OŠ Šenčur pa je pripravljale  festival šenčurskega krompirja na sto in en način.

Ekipa OŠ Cvetka Golarja, PŠ Reteče je predstavila sladkoled – sladoled z dodanimi naravnimi in lokalnimi sestavinami,  na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja Vas, Podružnični šoli Sovodenj je dišalo po ocvirkovci, na OŠ Železniki, Podružnični šoli Sorica pa so se odločili za energijsko ploščico in zeliščni čaj, kar so oblikovali v spominek, ki bi spremljal pohodnike na tradicionalnem junijjskem pohodu v Heblerje, kjer je otroštvo preživljal slikar Ivan Grohar.

Ekipa OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica je predstavila ribšteto, pašteto dimljene postrvi, po receptu Jezernika, povodnega moža, ki se skriva v globinah Bohinjskega jezera. Učenke in učenci OŠ Josipa Vandota so ustvarili zelenčka, moderno sladico iz tradicionalnih sestavin, ki jo sestavlja krema iz skute in sladke smetane, domači piškot in suha sliva, zeleni preliv iz pehtranovega čaja ter zelena čipka. Ekipa OŠ Križe se je poglobila v »paštbe«, sušilnice sadja, OŠ Franca Lešnika Vuka pa je sredine predstavitve zaključila z Leškovo energijsko bombico iz lešnikov, slive, orehov, meda in zelišč.

Njami, danes smo se pa res posladkali!

»Ajde ne maram, vendar jo uživam, ker nima glutena!« (torek, 20.04. 2021 )

Drugi dan spletnih tržnic se je predstavilo še 15. šol. Najprej je nastopila ekipa iz OŠ Ljudski vrt, kjer so predstavili jedi iz čebule; od čebulnega kruha do namazov, posvetili pa so se tudi uporabi čebule v domačem zdravilstvu. Svojo predstavitev so »zapakirali« v inovativen naslov »Ptujski look«. Sledila je OŠ Sveti Tomaž, kjer so pod delovnim naslovom Jurkin poljub predstavili jedi iz jurke, ki je stara vrsta vinske trte. Na OŠ Hajdina so kuhali ajdove testenine iz Hajdine in v skladu s sodobnimi trendi opozorili na škodljivost glutena. Za konec so nam na saksofonu zaigrali še slovensko narodno »Po Koroškem po Kranjskem«.

Ekipa OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica je pripravljala Ognjiščno potica z Bistrškega po sodobnem receptu, se pravi z drožmi, ki jo naredijo lažje prebavljivo. Uporabili so tudi naravna barvila, med drugim rdečo peso, maline in matcho. »In kaj pravijo babice na ta sodoben recept?« se je glasilo bilo vprašanje komisije. »So bile kar navdušene!« je bil jasen odgovor.

Na OŠ Slovenska Bistrica so se predstavili z Bistriškimi mafini oziroma bunki z bučnim oljem, čebulo in na koščke narezano bunko. Dekleta iz OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec so predstavile najljubše jedi viteza Črešnjevskega, zaradi katerih je bil slednji zdrav in močan. »Kaj pa je najraje ta vitez jedel?« »Pečeno kuro kot prilogo pa pečeno zelenjavo. Prehranjeval se je pestro, rad je imel kruh z zelišči in ocvirki, pil pa je zeliščni čaj,« so izstrelile kot iz topa.

Ekipa iz OŠ Fram je pod delovnim naslovom »Pozdravi telo in duha« izdelala Framsko potico, najboljšo potico na svetu v leseni škatli z logotipom ter sirup, ki bo pomagal preganjati viruse ali vsaj krepiti imunski sistem. Ekipa OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, PŠ Zgornja Ložnica je pripravljala slivo na sto in en način, na OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica pa so predstavili nov turistični produkt – karamelizirane ajdove štruklje s karamelno omako z jabolki in orehi ter ajdovimi kokicami.

»Kaj zmaga letos?« Je vprašal predsednik komisije Jure Sodja. »Ajda!« je bilo slišati v en glas. »Ajde ne maram, ampak jo uživam, ker nima glutena,« je povedala ena od osnovnošolk.

Učenci in učenke OŠ Cirkovce so se poglobile v »buop« kot v njihovih vaseh pravijo krompirju, okoli katerega so zasnovale tudi festival. Na OŠ Radlje ob Dravi so se povezale s krajanom Žanom Bukovnikom, ki je sodeloval v kuharski oddaji MasterChef, in pripravili jedi s hmeljem. Na OŠ Šentjanž pri Dravogradu so pekli »štrudl« v tisoč in eni preobleki, na OŠ Ob Dravinji so pod delovnim naslovom »Zlata šefla konjiške kuhne« raziskovali, kaj je bilo največkrat na jedilniku naših babic in dedkov, z rožicami pa poskrbeli za pridih sodobnosti. Na OŠ Zreče so pripravili dve lokalni kmečki jedi: pohorski golaž in divjačinski golaž ter dve meščanski jedi: zreško grmado in pohorsko gibanico. Kot zadnji so nastopili učenke in učenci OŠ Antona Aškerca, ki so pod precej zloveščim naslovom »Črna luknja« predstavili »funšterc«, najbolj poznano zasavsko jed, ki so jo gospodinje pripravljale za svoje može in sinove pred odhodom v rudnik premoga.

Predstavili so se prvi mladi "chefi" ( ponedeljek, 19.04.2021)

»Letos poteka že 35. festival turizmu pomaga lastna glava, na temo »Moj kraj, moj chef«, za kar smo se odločili, ker je Slovenija gastronomska regija 2021, » je v uvodnem nagovoru poudarila strokovna sodelavka za področje mladih Petra Pistotnik in besedo predala predsedniku 5-članske komisije in podpredsedniku TZS Juretu Sodji. »Tema je izredno zanimiva. Vsi verjetno spremljamo Master Chefa, pa Malega šefa, pa še kakšnega šefa. Po drugi strani ima Slovenija tako bogastvo v kulinariki, gastronomiji, da je letos naloga malo lažja, » je povedal v uvodu. So bile pa zato predstavitve, ki so potekale preko spleta, težji oreh. Na njih so vsi udeleženci pokazali veliko mero ustvarjalnosti.

Foto: Jure Sodja

»Joža, požen!« je predsednik komisije z nekdanjim sloganom za smučišče Krvavec k predstavitvi povabil prvi ekipo. Učenci in učenke iz OŠ Hinka Smrekarja so izbrali sila aktualno temo: Za vsako bolezen rožc'a raste in predstavili unikaten Šmarnogorski čaj. Sledila je OŠ Vodice s temo Kmečki gurman in Rimska broška, med katero so pozornost pritegnili z »rapanjem«.

V dobrih dveh urah se je predstavilo 15 šol: na OŠ Šmartno v Tuhinju so predstavili štiri domače gozdne sladolede, ekipa iz OŠ Venclja Perka je predstavila Le'kremšnito v lončku, OŠ Marije Vere se je odločila za Kamniško kulgrajsko dogodivščine oziroma kulinarični pohod, ekipa iz OŠ Jurija Vege Moravče je predstavila tri domače jedi v sodobni preobleki, ki jih bodo dejansko ponujali v eni od restavracij.

»Ali imate terase odprte, ali pridemo lahko na degustacijo?« je predstavitve s svojimi lucidnimi komentarji popestril predsednik komisije Jure Sodja.

Na OŠ Zadobrava so se odločili za zelje v obliki hitre prehrane, na OŠ Antona Martina Slomška so pripravili gostijo po vrhniško, seveda s slastno Escobarjevo kavo, na OŠ Ivana Cankarja Trbovlje so prav tako raziskovali kulinarično tradicijo prednikov in izdali celo knjižico Korona receptov, na OŠ Tončke Čeč so pripravljali Rolmlinc, na JZ OŠ Marjana Nemca Radeče so ponudili zeliščni čaj in domačo marmelado, na OŠ Ludvika Pliberška Maribor so raziskovali zdravilno moč borovnic, v Domu Antona Skale Maribor so se odločili za dobrote izpod Pohorja, na OŠ Miklavž na Dravskem Polju so izdelali koruzno jed, ki so jo poimenovali Miklavžerli, na OŠ Jakobski dol pa so raziskovali zelišča in kuhali štajersko kislo župo.

Pohvalil bi vse, ki ste tudi letos odločili za sodelovanje. Letos je bilo izjemno težko. Eden od ciljev tega festivala je druženje, povezovanje, skupno ustvarjanje, da se mladi usmerjate v projekte, da se usmerjate v turizem, da turistični krožki na šolah delujejo ,da vsi skupaj skrbimo za naravno in kulturno dediščino.

Jure Sodja,

Predsednik ocenjevalne komisije

 

Oglejte si tudi

Novice

Poletna počitniška akcija: Slovenija za mlade

13. Jun 2024
Novice

Vasi se predstavijo

Turistično društvo Laporje
13. Jun 2024
Novice

obvodni kraji

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
01. Jun 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice