Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT je Slovenijo potrdil kot kandidatko za naziv Evropska gastronomska regija 2021.
Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT je Slovenijo potrdil kot kandidatko za naziv Evropska gastronomska regija 2021. V projektu kandidature Slovenije za ta naziv sodeluje tudi Turistična zveza Slovenije (TZS) s projektom kulinaričnih in gastronomskih spominkov, ki ga bo v naslednjih letih pripravila za vse štiri turistične regije Slovenije (Alpska, Osrednja Slovenija & Ljubljana, Mediteranska, in Termalna Panonska Slovenija). Namen projekta ni samo v razvoju in pestrejši ponudbi te vrste spominkov, temveč tudi v vključitvi najboljših na mednarodno spletno stran, kar bo pomemben prispevek k njihovi razpoznavnosti in prodaji.
V letu 2018 TZS razpisuje natečaj za prvo od štirih regij, in sicer za Alpsko Slovenijo. K sodelovanju je povabila vsa društva, pravne in fizične osebe te regije. Kulinarični in gastronomski (prehranski) spominki so posebna spominkarska zvrst, ki vključuje živila, jedi in pijače ter kulinarične pripomočke, ustrezno urejene, oblikovane in opremljene za spominkarsko ponudbo. Ta je lahko hišna, krajevna ali regionalna. Vsak kulinarični ali gastronomski spominek mora imeti ustrezno embalažo in opremo (obešanke, pojasnjevalne etikete, zgodbe, pridobljene tržne znamke idr.), biti mora torej primerno pripravljen za prodajo.
Strokovna komisija je ocenjevala 27 prehranskih spominkov in 14 kuhinjskih pripomočkov Alpske Slovenije. Predvsem so presenetili rezultati znamke »Bohinjsko – From Bohinj«, ki so lahko odlična učna ura vsem ostalim slovenskim destinacijam in tudi turističnim društvom. Tudi izdelki, ki se niso uvrstili v ožji izbor, imajo velike tržne potenciale, če bodo odpravljene manjše pomanjkljivosti. Te je komisija tudi navedla ob vsakem izdelku.
Izdelki, ki bodo predstavljeni mednarodno
Strokovna komisija je izbrala 20 kulinaričnih spominkov in izdelkov s področja kuhinjskih pripomočkov, ki nas bodo v prihodnje zastopali na mednarodnih spletnih straneh. Vsled temu, proizvajalci prejmejo listino s katero se potrjuje, da je njihov izdelek izbran med 20 najboljših slovenskih kulinaričnih spominkov za izbor IGCAT. Vseh 20 izdelkov, ki jih moramo poslati v Barcelono, je zato potrebno čim prej opremiti še z nalepkami »European Region of Gastronomy – Slovenija 2021«. Postavitev naših izbranih spominkov na mednarodno spletno stran bo pospešila tudi njihovo naročanje oz. prodajo.
Kulinarični spominki in izdelki s področja kuhinjske opreme izbrani za izbor IGCAT:
Prijavitelj |
Izdelovalec |
Kuhinjski pripomoček |
Turizem Bohinj |
Srečko Lotrič |
Dilca z intarzijo biserne matice |
Turizem Bohinj |
Ivana Kovačič |
Sestavljiv model za maslo |
Tina Orter |
Slikanica medvedek peče slovensko potico |
Prijavitelj |
Izdelovalec |
Prehranski spominek |
Zeliščni vrt Majnika |
Katja Temnik |
Eko kuhinjska zeliščna sol Majnika |
Zeliščni vrt Majnika |
Katja Temnik |
Eko kuhinjska zeliščna sol Majnika premium |
Turistično društvo Bohinj |
|
Bohinjska malꞌca |
Hotel Kristal Bohinj |
Alenka Dobravec |
Mohantovo presenečenje |
Turizem Bohinj |
Matevž Gartner-Kmetija Pr'Odolneku |
Mohant (mini) |
Turizem Bohinj |
Bohinjska sirarna d.o.o.o |
Mohant |
Turizem Bohinj |
Kmetija in sirarna Pr'Prangarčk, |
Kuhano maslo |
Turizem Bohinj |
Matevž Gartner-Kmetija Pr'Odolneku |
Bohinjska zaska |
Turizem Bohinj |
Loške mesnine d.o.o. |
Bohinjska zaska in suha dimljena klobasa |
Turizem Bohinj |
Matevž Gartner-Kmetija Pr'Odolneku |
Bohinjski sir |
B svet s.p. |
Barbara Podpečan Jesenšek |
Posoška postrv v oljčnem olju |
Hotel Kristal Bohinj |
Alenka Dobravec |
Čebelica |
Hotel Kristal Bohinj |
Alenka Dobravec |
Temna čokolada z bohinjsko zaseko |
Turizem Bohinj |
Kmetija in sirarna Pr'Prangarčk |
Siri iz Bohinja |
Turizem Bohinj |
Kmetija Pr'Vandrovc |
Vandrovčevo suho sadje |
Turizem Bohinj |
Čebelarstvo Cerkovnik |
Bohinjski čebelarji pridelujejo prvovrsten med |
Turizem Bohinj |
Adoma d.o.o. |
Bohinjski planinski čaj |
Strokovna komisija je izbrala prejemnike zlatega, srebrnega in bronastega priznanja ter posebnega priznanja v vsaki od obeh kategorij. Priznanja bodo podeljena na Dnevih slovenskega turizma, 9.10.2018 v Portorožu.
Nagrajeni prehranski spominki
V skupini prehranskih spominkov je zlato priznanje prejelo Turistično društvo Bohinj za izdelek z naslovom Bohinjska malꞌca. (Foto)
Srebrno priznanje je prejelo podjetje Turizem Bohinj za izdelek Bohinjska zaska in suha dimljena klobasa. (Foto)
Bronasto priznanje pa je komisija podelila Zeliščnem vrtu Majnika za izdelek Eko kuhinjska zeliščna sol Majnika premium. (Foto)
Posebno priznanje za inovativnost pa je komisija dodelila B svet s.p., Barbari Podpečan Jesenšek za prehranski spominek Posoška postrv v oljčnem olju. (Foto)
Nagrajeni kuhinjski pripomočki
V skupini kuhinjskih pripomočkov in kulinarične (namizne) opreme je strokovna komisija ocenila 14 izdelkov.
Zlato priznanje je prejelo podjetje Turizem Bohinj za izdelek Sestavljiv model za maslo. (Foto)
Srebrno priznanje je bilo prav tako dodeljeno Turizmu Bohinj za izdelek Dilca z intarzijo biserne matice. (Foto)
Bronasto priznanje pa je komisija dodelila Tini Orter za izdelek Slikanica medvedek peče slovensko potico. (Foto)
Posebno priznanje za razumevanje kaj je kulinarični spominek Slovenije p'a je komisija podelila OŠ Ljubno ob Savinji. (Foto)