Gastronomija

Kulinarični in gastronomski spominki v Alpski turistični regiji

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT je Slovenijo potrdil kot kandidatko za naziv Evropska gastronomska regija 2021.

29. september 2020

Deli s prijatelji

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT je Slovenijo potrdil kot kandidatko za naziv Evropska gastronomska regija 2021. V projektu kandidature Slovenije za ta naziv sodeluje tudi Turistična zveza Slovenije (TZS) s projektom kulinaričnih in gastronomskih spominkov, ki ga bo v naslednjih letih pripravila za vse štiri turistične regije Slovenije (Alpska, Osrednja Slovenija & Ljubljana, Mediteranska, in Termalna Panonska Slovenija). Namen projekta ni samo v razvoju in pestrejši ponudbi te vrste spominkov, temveč tudi v vključitvi najboljših na mednarodno spletno stran, kar bo pomemben prispevek k njihovi razpoznavnosti in prodaji.

V letu 2018 TZS razpisuje natečaj za prvo od štirih regij, in sicer za Alpsko Slovenijo. K sodelovanju je povabila vsa društva, pravne in fizične osebe te regije. Kulinarični in gastronomski (prehranski) spominki so posebna spominkarska zvrst, ki vključuje živila, jedi in pijače ter kulinarične pripomočke, ustrezno urejene, oblikovane in opremljene za spominkarsko ponudbo. Ta je lahko hišna, krajevna ali regionalna. Vsak kulinarični ali gastronomski spominek mora imeti ustrezno embalažo in opremo (obešanke, pojasnjevalne etikete, zgodbe, pridobljene tržne znamke idr.), biti mora torej primerno pripravljen za prodajo.

Strokovna komisija je ocenjevala 27 prehranskih spominkov in 14 kuhinjskih pripomočkov Alpske Slovenije. Predvsem so presenetili rezultati znamke »Bohinjsko – From Bohinj«, ki so lahko odlična učna ura vsem ostalim slovenskim destinacijam in tudi turističnim društvom. Tudi izdelki, ki se niso uvrstili v ožji izbor, imajo velike tržne potenciale, če bodo odpravljene manjše pomanjkljivosti. Te je komisija tudi navedla ob vsakem izdelku.

Izdelki, ki bodo predstavljeni mednarodno

Strokovna komisija je izbrala 20 kulinaričnih spominkov in izdelkov s področja kuhinjskih pripomočkov, ki nas bodo v prihodnje zastopali na mednarodnih spletnih straneh. Vsled temu, proizvajalci prejmejo listino s katero se potrjuje, da je njihov izdelek izbran med 20 najboljših slovenskih kulinaričnih spominkov za izbor IGCAT. Vseh 20 izdelkov, ki jih moramo poslati v Barcelono, je zato potrebno čim prej opremiti še z nalepkami »European Region of Gastronomy – Slovenija 2021«. Postavitev naših izbranih spominkov na mednarodno spletno stran bo pospešila tudi njihovo naročanje oz. prodajo.

Kulinarični spominki in izdelki s področja kuhinjske opreme izbrani za izbor IGCAT:

Prijavitelj

Izdelovalec

Kuhinjski pripomoček

Turizem Bohinj

Srečko Lotrič

Dilca z intarzijo biserne matice

Turizem Bohinj 

 Ivana Kovačič

Sestavljiv model za maslo

Tina Orter

Slikanica medvedek peče slovensko potico

 

 

Prijavitelj

Izdelovalec

Prehranski spominek

Zeliščni vrt Majnika

Katja Temnik

Eko kuhinjska zeliščna sol Majnika

Zeliščni vrt Majnika

 Katja Temnik

Eko kuhinjska zeliščna sol Majnika premium

Turistično društvo Bohinj

 

Bohinjska malꞌca

Hotel Kristal Bohinj

 Alenka Dobravec

Mohantovo presenečenje

Turizem Bohinj

 Matevž Gartner-Kmetija Pr'Odolneku

Mohant (mini)

Turizem Bohinj

 Bohinjska sirarna d.o.o.o

Mohant

Turizem Bohinj

 Kmetija in sirarna Pr'Prangarčk,

Kuhano maslo

Turizem Bohinj

 Matevž Gartner-Kmetija Pr'Odolneku

Bohinjska zaska

Turizem Bohinj

 Loške mesnine d.o.o.

Bohinjska zaska in suha dimljena klobasa

Turizem Bohinj

 Matevž Gartner-Kmetija Pr'Odolneku

Bohinjski sir

B svet s.p.

Barbara Podpečan Jesenšek

Posoška postrv v oljčnem olju

Hotel Kristal Bohinj

Alenka Dobravec

Čebelica

Hotel Kristal Bohinj

 Alenka Dobravec

Temna čokolada z bohinjsko zaseko

Turizem Bohinj

 Kmetija in sirarna Pr'Prangarčk

Siri iz Bohinja

Turizem Bohinj

 Kmetija Pr'Vandrovc

Vandrovčevo suho sadje

Turizem Bohinj

 Čebelarstvo Cerkovnik

Bohinjski čebelarji pridelujejo prvovrsten med

Turizem Bohinj

 Adoma d.o.o.

Bohinjski planinski čaj

Strokovna komisija je izbrala prejemnike zlatega, srebrnega in bronastega priznanja ter posebnega priznanja v vsaki od obeh kategorij. Priznanja bodo podeljena na Dnevih slovenskega turizma, 9.10.2018 v Portorožu.

Nagrajeni prehranski spominki

V skupini prehranskih spominkov je zlato priznanje prejelo Turistično društvo Bohinj za izdelek z naslovom Bohinjska malꞌca. (Foto)

Srebrno priznanje je prejelo podjetje Turizem Bohinj za izdelek Bohinjska zaska in suha dimljena klobasa. (Foto)

Bronasto priznanje pa je komisija podelila Zeliščnem vrtu Majnika za izdelek Eko kuhinjska zeliščna sol Majnika premium. (Foto)

Posebno priznanje za inovativnost pa je komisija dodelila B svet s.p., Barbari Podpečan Jesenšek za prehranski spominek Posoška postrv v oljčnem olju. (Foto)

Nagrajeni kuhinjski pripomočki

V skupini kuhinjskih pripomočkov in kulinarične (namizne) opreme je strokovna komisija ocenila 14 izdelkov.

Zlato priznanje je prejelo podjetje Turizem Bohinj za izdelek Sestavljiv model za maslo. (Foto)

Srebrno priznanje je bilo prav tako dodeljeno Turizmu Bohinj za izdelek Dilca z intarzijo biserne matice. (Foto)

Bronasto priznanje pa je komisija dodelila Tini Orter za izdelek Slikanica medvedek peče slovensko potico. (Foto)

Posebno priznanje za razumevanje kaj je kulinarični spominek Slovenije p'a je komisija podelila OŠ Ljubno ob Savinji. (Foto)

Oglejte si tudi

Novice

TZS se je predstavila na svoji osrednji prireditvi Moja dežela

20. Nov 2024
Novice

Na OŠ Bistrica ob Sotli imajo kuharske mlade upe

20. Nov 2024
Novice

Fotografska razstava na Jakopičevem sprehajališču

21. Nov 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice