Turistična zveza Slovenije je med partnericami projekta European Region of Gastronomy – Slovenija 2021.
Turistična zveza Slovenije je med partnericami projekta European Region of Gastronomy – Slovenija 2021. Kot projekt je prijavila izvedbo natečajev za izvirne gastronomske in kulinarične spominke in sicer vsako leto za eno od 4 turističnih regij. Za letošnje leto je bila izbrana Panonsko termalna Slovenija. Kljub relativno nizki kakovosti turističnih proizvodov splošna ocena ni neugodna. Nekaj spominkov kaže na dejstvo, da njihovi ustvarjalci v tej turistični regiji prepoznavajo razvojne priložnosti. Žal nismo prejeli skoraj nič izdelkov iz Dolenjske in Bele Krajine, kar je verjetno posledica nepoznavanja novih makro destinacij.
Strokovna komisija je ocenjevala 12 kulinaričnih pripomočkov in 33 prehranskih spominkov. Tudi izdelki, ki se niso uvrstili v ožji izbor, imajo velike tržne potenciale, če bodo odpravljene manjše pomanjkljivosti. Te je komisija navedla ob vsakem izdelku.
Izdelki, ki bodo predstavljeni mednarodno
Strokovna komisija je izbrala 9 kulinaričnih spominkov in izdelkov s področja kuhinjske opreme, ki nas bodo v prihodnje zastopali na mednarodnih spletnih straneh. Njihovi proizvajalci prejmejo listino kot potrdilo, da je njihov izdelek uvrščen v izbor devetih najboljših slovenskih kulinaričnih spominkov za izbor IGCAT. Vseh devet izdelkov, ki jih moramo poslati v Barcelono, je zato potrebno čim prej opremiti še z nalepkami »European Region of Gastronomy – Slovenija 2021«. Postavitev naših izbranih spominkov na mednarodno spletno stran bo pospešila tudi njihovo naročanje oz. prodajo.
Seznam 9. kulinaričnih spominkov in izdelkov s področja kuhinjske opreme za izbor IGCAT:
Prijavitelj |
Izdelovalec |
Kuhinjski pripomoček |
TD PODBOČJE |
TURISTIČNO DRUŠTVO PODBOČJE IN TURISTIČNI PODMLADEK |
Podboški cegu - loncenosec |
DOMENDIZAJN |
DOMEN ŽAGAR |
Okrancljajek: lesen pripomoček za okraševanje prehrambenih izdelkov z različnimi motivi |
Prijavitelj |
Izdelovalec |
Prehranski spominek |
MR.BEE//NIKA POSLEK S.P. |
NIKA POSLEK |
Žlahtna Izabela |
PANONREVITAE |
METOD GUTMAN |
Vina PANON |
GALERIJA OKUSOV D.O.O. |
GAŠPER PUHAN |
Lojz Lojz marmelada - robidova s črno čokolado |
GALERIJA OKUSOV D.O.O. |
GAŠPER PUHAN |
Lojz Lojz marmelada - čebulna s timijanom |
KMETIJA KOŠEC |
ALJAŽ KOŠEC |
Lešnikovo maslo |
DOMAČIJA ROS |
DOMINIKA ROS |
Bučni namaz |
DESTINACIJA JERUZALEM SLOVENIJA |
KMETIJA BEZJAK, DAVID BEZJAK |
Jedilne bučne semenke - pražene |
Strokovna komisija je izbrala prejemnike zlatega, srebrnega in bronastega priznanja ter posebnega priznanja v kategoriji prehranski spominek. Prav tako so v kategoriji kuhinjski pripomoček izbrani prejemniki zlatega, srebrnega in bronastega priznanja. Priznanja bodo podeljena na Dnevih slovenskega turizma, 13.11.2019 v Ljubljani.
Nagrajeni kuhinjski pripomočki
V skupini kuhinjski pripomoček je zlato priznanje prejelo Turistično društvo Podbočje in turistični podmladek za izdelek Podboški cegu – loncenosec. (foto)
Srebrno priznanje je komisija dodelila Domenu Žagarju za izdelek Okrancljajek: lesen pripomoček za okraševanje prehrambenih izdelkov z različnimi motivi. (foto)
Bronasto priznanje pa kj pripadlo Alojzu Kerinu (TD Lovrenc Raka) za izdelek Raška čꞌbula v lončeni posodi. ( foto)
Nagrajeni prehranski spominki
V skupini prehranskih spominkov je zlato priznanje prejela Nika Poslek s.p. za izdelek Žlahtna izabela. (foto)
Srebrno priznanje je komisija dodelila Gašperju Puhanu (Galerija okusov d.o.o.) za izdelek Lojz Lojz čebulna marmelada s timijanom. (foto)
Bronasto priznanje pa si je prislužila Dominika Ros (Domačija Ros) za izdelek Bučni namaz. (foto)
Posebno priznanje za izvirno idejo pa je pripadlo Turističnemu podmladku OŠ Miška Kranjca iz Velike Polane za izdelek Joušof želod. (foto)