Novice

Tematske poti naših društev med najboljšimi v Sloveniji

Tematska pot Na svoji zemlji, nad katero bdi kulturno tehnično društvo Baška dediščina, je ena od petih finalistov mednarodne nagrade Jakob 2023 za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu.

27. februar 2023

Deli s prijatelji

Tematsko poti Na svoji zemlji je ob 60-letnici snemanja kultnega filma zasnovala Nadja Valentinčič Furlan in promovira Baško grapo kot zibelko prvega slovenskega celovečernega igranega zvočnega filma. "Vsebinsko zelo inovativna pot, ki temelji na odličnem slovenskem filmu Na svoji zemlji. Pri nastajanju poti so poleg lokalnega prebivalstva sodelovali tudi predstavniki nekaterih strok, kar je v Sloveniji prej izjema kot pravilo," je komisija utemeljila svojo odločitev. 

Na fotografiji: Podelitev priznanj kulturno tehničnemu društvu Baška dediščina, Fotografija: KTT DBD

Med finaliste se je prebila tudi Pot po Logarski dolini, ki jo je komisija za naj poti pri Turistični zvezi Slovenije v okviru natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna leta 2021 izbrala za najboljšo tematsko pot. Za nekoliko tudi "naše poti" štejemo tematsko pot Drvošeč, ki je absolutna zmagovalka natečaja Jakob 2023 in prejemnica naziva ambasador tematskih poti. Na našem natečaju za naj pto je namreč tematska pot Drvošec slavila že leta  2020

.

Na fotografiji: Pot zelene Rege, Fotografija: TD Cer - Cerovo

Med 28. prijavljenimi tematskimi potmi za nagrado Jakob je bila tudi Pot zelene rege turističnega društva Cer - Cerovo, ki je je skupaj s Potjo med krošnjami zmagala na lanskem natečaju Turistične zveze Slovenije. Za naziv ambasador tematskih poti se je Pot zelene rege potegovala skupaj z učno potjo Po sledeh Vodomca, ki je prav tako turistični produkt turističnega društva Cer - Cerovo. 

Na fotografiji: Podelitev priznanj za naj pot leta 2022, Fotografija: Tonči Hozjan

Organiziran vstop v naravno okolje

Tematske poti omogočajo varna doživetja individualnim gostom ali manjšim skupinam, predstavljajo našo kulturno in naravno dediščino ter omogočajo razvoj turizma s povezovanjem lokalnih ponudnikov. Največja dodana vrednost tematskih poti je brez dvoma njihov izobraževalni pomen, je poudaril Jože Prah, član strokovne komisije za nagrado Jakob 2023 in vodja komisije za naj poti. Slednja je v dobrem desetletju v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in Slovenia Outdoor ocenila več kot 400 tematskih poti, in sicer na podlagi naslednjih kriterijev: vtisa in privlačnosti, upravljanja in vzdrževanja, vodenja in ponudbe, dostopnosti in varnosti ter sporočilnosti in predstavitvi.

Gre za skrbno načrtovane in urejene poti, ki pohodniku omogočajo spoznavanje določene tematike: kulturno in zgodovinsko dediščino, etnologijo, kulinariko, vinske zgodbe, rastlinski in živalski svet ter druge krajevne zanimivosti. Z njimi povezujemo krajinske in regionalne posebnosti ter usmerjamo obiskovalce, ki na ta način organizirano vstopajo v naravno okolje. Gre za pohodniško izkušnjo z dodano vrednosti, ki omogoča pristno doživetje narave.

Turistična zveza Slovenije je kot prva prepoznala potencial organiziranega in vodenega vstopa v naravno okolje ter s partnerji nudi strokovno pomoč pri snovanju in razvoju tematskih poti ter pri izobraževanju vodnikov. V ta namen komisija za naj poti pri Turistični zvezi Slovenije vsako let organizira posvet, ki poteka na najbolje uvrščeni poti pretekle sezone. Ker tematske poti v zadnjem času rastejo kot gobe po dežju, je po mnenju strokovnjakov nastopil skrajni čas za certificiranju poti in določitev minimalnih standardov za turistični produkt pod imenom tematska pot. 

Na sliki: Podelitev priznanj naj potema leta 2022. Fotografija: Tonči Hozjan 

Najboljše tematske poti po izboru Turistične zveze Slovenije

Pot med krošnjami (2022)

https://www.potmedkrosnjamipohorje.si/

Pot zelene rege (2022)

https://vodomcevgaj.si/

Pot po Logarski dolini (2021)

 https://www.logarska-dolina.si/slo/dozivetja/za-ljubitelje-parka/pot-po-logarski-dolini

Učna pot Drvošec (2020)

https://www.notranjski-park.si/obiskovanje/aktivnosti/pohodnistvo/pot-drvosec

Učna pot škrata Bisera (2019)

www.tdvinskagora.si

Kneippova bosonoga pot (2018) 

 http://terme-snovik.si/sl/knajpanje

Živi muzej Krasa (2017)

https://www.visitkras.info/zivi-muzej-krasa

Strunjan v podobah morja (2016)

https://parkstrunjan.si/

Solčavska panoramska cesta – pot najlepših razgledov (2015)

https://www.solcavska-panoramska-cesta.si/si/

Vinatour pot Svečina–Račane (2014)

www.visitzironica.si

Pot kulturne dediščine Žirovnica (2012)

www.visitzironica.si

Učna pot Škocjan (2011)

https://www.park-skocjanske-jame.si/vsebina/izobrazevalni-programi/ucna-pot-skocjan

 

 

Oglejte si tudi

Novice

Namenite nam 1% dohodnine

30. Nov 2023
Novice

Nagrada Jakob 2024

30. Nov 2023
Novice

Zaključna prireditev in oddaja natečaja Moja dežela - lepa in gostoljubna 2023

21. Nov 2023

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice