Izjave za javnost

TZS ob koncu šolskega leta mlade in delodajalce spodbuja k počitniškemu delu v turizmu

V TZS si želimo, da bi delodajalci še posebej v turizmu, omogočili več poletnega dela mladim med 15 in 18  letom, ki iščejo prvo delovno izkušnjo.

23. junij 2023

Deli s prijatelji

Izjava za javnost

Šolsko leto se je zaključilo, dijaki in študentje pa odhajajo na zaslužene počitnice, med katerimi bo marsikdo pridobil tudi prve delovne izkušnje. Turistična zveza Slovenije s svojimi mladinskimi programi kot so Zlata kuhalnica, Več znanja za več turizma, Turizmu pomaga lastna glava ter Turistični vodnik že več desetletij turistični podmladek usmerja k poklicem v turizmu. Pred letošnjo poletno turistično sezono mlade od 15 do 18 leta starosti in delodajalce spodbujamo k vključitvi v počitniško delo v turistični panogi. Glavni izziv turizma na poti okrevanja namreč ostajajo kadri.

Številni mladi turistični navdušenci bi se med poletjem z velikim veseljem preizkusili v svetu turizma, ki vsak dan prinaša nova srečanja, izkušnje ter osebnostno in karierno rast. Biti animator, turistični vodnik, receptor, natakar ni le plačano poletno delo temveč bistveno več. Temelj dela v turistični panogi je povezovanje, mladi se učijo odgovornosti, dela in komuniciranja v ekipi ter s strankami, učijo se tujih jezikov in sproti rešujejo nastale situacije. Z eno besedo: učijo se živeti. In želja je, da čim več mladih na osnovi dobrih prvih izkušenj v turizmu najdejo svoj karierni razvoj.

V TZS si želimo, da bi delodajalci še posebej v turizmu omogočili več poletnega dela mladim med 15. in 18. letom, ki iščejo prvo delovno izkušnjo.

TZS tudi svetujejo podjetjem, turističnim društvom in ostalim delodajalcem, ki bi želela mladim omogočiti prvo konkretno a tudi zabavno izkušnjo v turizmu, da se ustrezno pripravijo na prihod mladih. Nove generacije mladih terjajo njim primeren pristop. Ključno je, da si vzamejo čas in temeljito predstavijo delo, naloge, cilje tako mladim kot tudi njihovim staršem. Mladim je treba posebej na začetku omogočiti mentorja, ki jih lahko usmerja in pomaga pri prvih delovnih korakih. Mladi si želijo sprotnega ocenjevanja njihovega dela in napredka, zato svetujemo t.i. mini karierne plane za doseganje več konkretnih ciljev času trajanja poletnega dela.

Mladi talenti Jasne kot primer dobre prakse

Kot primer dobre prakse na tem področju izpostavljamo projekt Mladi talenti Jasne, kjer dijaki prve delovne izkušnje pridobivajo pod budnim očesom mentorjev. »Pri nas lahko opravljajo šolske in študijske prakse ter počitniško delo, za katerega ni potrebno strokovno predznanje. Učenje izvajamo z našimi zaposlenimi, ki so opravili izobraževanje in postali certificirani mentorji z znanjem iz prakse, s čimer vzgajamo kvaliteten kader bodisi za dolgoročno sodelovanje ali pa zgolj za sezonske špice. Vsako leto ob koncu šolanja najboljšemu med praktikanti ponudimo redno zaposlitev,« je mlade v idilično okolje jezera Jasna povabil Dominik S. Černjak, predsednik TZS ter direktor družinskega podjetja Jasna Chalet Resorta.

Vsako leto najboljšemu med praktikanti ponudijo redno zaposlitev ob koncu šolanja. Fotografija: Arhiv Jasna Chalet Resort

Pri Mladih talentih Jasne ne gre za običajno študentsko ali dijaško prakso, pač pa precej več. V resnici gre za pravi mini karierni izziv, ki mladim pomaga odkrivati njihove največje talente. V nasprotju s običajnimi študentskimi praksami, kjer mlade takoj vržejo v vodo in se morajo znajti kakor vedo in znajo, udeležence programa Mladi talenti Jasne ob nesebični podpori izkušenih mentorjev postopoma uvajajo v turistične poklice.

V projekt so poleg mentorjev ključeni tudi starši, ki bodoče mlade talente spremljajo na uvodni razgovor, ki je ključen zlasti za vzpostavitev medsebojnega zaupanja. Mladi turistični delavci med počitnicami bivajo ločeno od staršev in se prvič v življenju spoznajo z delovnim procesom. Ob koncu sezone jih nagradijo z zaključnim ekipnim izletom, za svoje počitniško delo/izobraževanje pa so tudi plačani.

Dominik S. Černjak, predsednik TZS in ter direktor družinskega podjetja Jasna Chalet Resorta. Fotografija: Marko Delbello Ocepek

»V turizmu delaš in komuniciraš z ljudmi v živo. Ob tem nastanejo različne situacije, v katerih pridobivaš socialne, vodstvene in delovne veščine, ki jih virtualni svet ne omogoča,« je Černjak projekt označil kot prvi skok v samostojno življenje ter več kot dobrodošel pobeg iz virtualnega sveta.

Projekt Mladi Talenti Jasne je med drugim prepričali komisijo Zlate niti in je prejel nagrado Zlata Praksa 2022, ki jo podeljuje časnik Dnevnik.

TZS vsa zainteresirane turistične podjetnike ter turistična društva, ki med poletno turistično sezono potrebujete pomoč pri delu z mladimi in želite mladim omogočiti doživeto počitniško delo, pozivamo, da se na Turistično zvezo Slovenijo obrnete po praktične informacije: info@turisticna-zveza.si

Oglejte si tudi

28. Srečanje turističnih društev Obvodnih krajev Slovenije

26. Apr 2024