Novice

»Voda je življenje, voda je hrana. Nikogar ne puščamo ob strani«

FAO ob svetovnem dnevu hrane opozarja, da je voda bistvena za pridelavo hrane, zato je zmanjšanje izgube hrane v celotni verigi od pridelave do potrošnika ključno.

16. oktober 2023

Deli s prijatelji

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo FAO je za letošnji svetovni dan hrane, 16. oktober, izbrala nosilno temo »Voda je življenje, voda je hrana. Nikogar ne puščamo ob strani«. Voda je omejena, vendar je neskončno dragocen naravni vir. Brez nje ne bi bilo hrane in ne življenja.

Večina sveta se sooča z izzivom zagotavljanja zadostnih količin vode za svoje prebivalce. Zgodovina človeštva je bila močno oblikovana z dostopom ali pomanjkanjem vode. Z ocenjeno rastjo svetovnega prebivalstva na več kot 9 milijard do leta 2050 je nujno, da se osredotočimo na zagotavljanje hrane za vse. Reševanje vodnih vprašanj vključuje učinkovito uporabo vode v kmetijstvu, ponovno uporabo odpadne vode in zaščito vodnih virov.

V Sloveniji je voda ključnega pomena za kmetijstvo. V preteklosti je bilo zaradi padavin namakanje pogosto nepotrebno, vendar so klimatske spremembe prinesle nove izzive. Trenutno je v Sloveniji več kot 6.500 hektarjev zemljišč opremljenih z namakalnimi sistemi.

Pomembno tudi zmanjšanje zavržene hrane

Voda je bistvena za pridelavo hrane, zato je zmanjšanje izgube hrane v celotni verigi od pridelave do potrošnika ključno. Izgubljena hrana pomeni tudi izgubljeno vodo, zato moramo izboljšati upravljanje z njo. Krožno gospodarstvo in povečanje ozaveščenosti vseh vključenih v prehranski sistem so bistveni za trajnostno prihodnost.

Ključno sporočilo letošnjega svetovnega dneva hrane  

FAO zato ob letošnjem svetovnem dnevu hrane poziva k premišljenemu ter spoštljivemu ravnanju z vodo kot osnovo za življenje in hrano. Vsak posameznik bi se moral zavedati, da voda ni samoumevna dobrina. Tudi proizvodnja hrane in naša izbira živila namreč vplivata na odnos do vode. Z izbiranjem lokalne, sezonske in sveže hrane lahko vplivamo na zmanjševanje (u)porabe vode, prav tako je to mogoče z zmanjšanjem odpadne hrane oziroma ponovno uporabo le-te.

 

Oglejte si tudi

Novice

Zima na Grilovi domačiji

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
05. Dec 2023
Novice

"Turistični vodnik mora biti predvsem prilagodljiv"

08. Dec 2023
Novice

Namenite nam 1% dohodnine

30. Nov 2023

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice