Izlet tedna - ČRNOMELJ

Črnomelj - v zvestem objemu rek, tradicije in kulture ...

Turistično društvo Črnomelj

26. julij 2021

Deli s prijatelji

IZLET TEDNA

Toliko stvari okoli nas se ves čas spreminja, hkrati pa smo zasidrani v svoji zgodovini, kulturi in skupnosti. Tu se hranijo naše zgodbe in nam nudijo občutek pripadnosti in identitete.

Prebivalci Črnomlja se šaljivo imenujemo Prestarji. Prvi zapis o črnomaljskih prestah najdemo v časopisu Zgodnja Danica iz leta 1855, kjer piše, da na jesenskem ‘žegnanju’ na Žežlju pri Vinici »ponuja Črnomaljka svoje preste«. V času sejma in ob nedeljah so pred cerkvami Črnomaljke prodajale kruh. Kdorkoli je prišel na sejem in šel mimo črnomaljskih prestaric, so ga ogovorile: »Kumek, kupite presto!« »Kupite rajši mojo, ki je večja!« se je oglasila druga. »Mojo kupite, kumek, ker je velika kakor kamba!« (L. Zupanc, Zaklad na Kučarju, Mladinska knjiga, 1956).

Včasih je bil izraz ‘prestar’ skoraj žaljivka, danes pa smo Črnomaljci na to ponosni.

Najnovejša zgodba mesta je turistični produkt kulTura. Občina Črnomelj je bila uspešna na razpisu za pridobitev evropskih sredstev na projektu kulTura – Tudi dediščina Jaske in Črnomlja je lahko ‘cool’. Za vse. Projektni partnerji (Grad Jastrebarsko, Turistička zajednica grada Jastrebarskog, Občina Črnomelj, Razvojno-informacijski center Bela krajina, Univerza v Ljubljani ter Libertas međunarodno sveučilište idr.) smo projekt, ki stremi k povečanju prepoznavnosti in obiska kulturnih znamenitosti, uspešno zaključili v letu 2020.

Ulica kulture …

Sprehod po ulici Mirana Jarca navduši s cerkvico Sv. Duha, ki predstavlja osrednji kulturni objekt v starem mestnem jedru Črnomlja s poznoantičnim mozaikom in je prizorišče glasbenih prireditev in različnih razstav. Nedaleč stran se Pastoralni center ponaša s stalno razstavo Mesto pod mestom, z arheološkimi ostanki prazgodovinske, antične in srednjeveške naselitve današnjega Črnomlja. Gre za eno prvih muzejskih postavitev v Sloveniji, kjer je arhitekt Milan Kovač na najboljši mogoč način prikazal vrednost zaščite arheološke dediščine in situ.

Mestna muzejska zbirka Črnomelj je v rojstni hiši pesnika in pisatelja Mirana Jarca in nam s stalno razstavo Črnomelj na prepihu tisočletij skozi arheološki material in arhivske vire predstavi preteklost mesta.

Stara šola, v kateri domuje Glasbena šola Črnomelj, je značilna šolska stavba iz zadnje četrtine 19. stoletja. Ob prenovi leta 2009 je ohranila izjemno kamnito stopnišče, ki ga je oplemenitil ‘najdaljši’ lestenec v Sloveniji, delo akad. kiparja Jožefa Vrščaja.

Cerkev sv. Petra je bila skozi stoletja ključen objekt pri oblikovanju mestnih vedut, tako kot tudi različnega verskega, kulturnega in turističnega dogajanja v Črnomlju. Leta 2018 – ob 790-letnici Župnije Črnomelj – je pater Marko Ivan Rupnik s sodelavci v notranjosti cerkve izdelal mozaik, ki prikazuje Jezusovo spremenjenje na gori. Ob cerkvi se nahaja vodnjak/pitnik, umetniško delo akad. kiparja Boštjana Kavčiča, ki je hvalnica življenju in čisti pitni vodi ter spodbuja spoštljiv in odgovoren odnos do vodnih virov.

Vse to in še veliko več je prepričalo komisijo Turistične zveze Slovenije, da je v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020 v kategoriji Mestna jedra prvo mesto prejel Črnomelj

Oglejte si tudi

28. Srečanje turističnih društev Obvodnih krajev Slovenije

26. Apr 2024