Izjave za javnost

Že v kratkem novi rudarski čezmejni turistični produkt - Izjava za javnost

S projektom MINE TOUR, ki spodbuja revitalizacijo, ohranjanje in promocijo dveh rudarskih spomenikov kulturne in naravne dediščine iz Litije (Slovenija) in Labina (Hrvaška), se počasi približujemo  cilju.

11. avgust 2020

Deli s prijatelji

S projektom MINE TOUR, ki spodbuja revitalizacijo, ohranjanje in promocijo dveh rudarskih spomenikov kulturne in naravne dediščine iz Litije (Slovenija) in Labina (Hrvaška), se počasi približujemo  cilju.

Obe investiciji - tako v Labinu kot v Litiji - sta zaključeni. Z  vabilom lokalnim ponudnikom, da predstavijo idejne vsebine in storitve smo med lokalnim prebivalstvom in akterji v turizmu, gostinstvu in tradicionalnih obrteh prepoznali priložnost za čezmejno sodelovanje in nadgradnjo obstoječih ponudb obeh krajev. V produkt smo vključili inovativne vsebine, ki bodo ustrezno dopolnjevale rudarsko dediščino obeh destinacij. V Litiji si bodo obiskovalci lahko ogledali Rudnik Sitarjevec, se udeležili rokodelske delavnice in si ogledali kulturno – izobraževalne vsebine v Mestnem muzeju Litija. V Labinu pa bodo turisti lahko spoznali tradicionalne obrti krajev, v mestni knjižnici Grada Labin pa si bodo lahko ogledali razstavo o rudarski dediščini. V obeh krajih bo na voljo tudi edinstvena kulinarična ponudba.

V sklopu projekta bo v obeh krajih potekala tudi kulturno-umetniška prireditev z razstavo del sodobnih umetnikov z območja nekdanje skupne države na temo industrije in rudarstva ter projekcije zgodovinskih dokumentarnih filmov o rudarjenju na območju Hrvaške in Slovenije, s poudarkom na tistih, ki so povezani z Labinom in Litijo. Prireditev bo v obeh krajih trajala en mesec. Namen kulturno umetniške prireditve je ozaveščanje javnosti in obiskovalcev o rudarski naravni in kulturni dediščini na programskem območju.

Ker se zavedamo, da so turistični vodniki ključni, ko gre za ustvarjanje nepozabnih spominov in edinstvenih doživetij za obiskovalce, je tako v Labinu kot tudi v Litiji potekalo izobraževanje za deležnike in ciljne skupine vodnikov. Izobraževanja so bila izredno dobro obiskana, bodoči turistični vodniki pa so dodobra spoznali trende v turističnem vodenju, zakonodajo v turizmu in kulturni dediščini ter osnovne načine interpretacije naravne in kulturne dediščine pri doživljajskih vodenjih. Namen izobraževanj je zagotoviti teoretično in praktično znanje, ki bo omogočilo interpretacijo vsebine rudarske dediščine ter pripravo vodenih izletov na obeh destinacijah.

Partnerji z različnimi zunanjimi strokovnjaki aktivno nadgrajujejo celotno zgodbo turističnega produkta in pripravljajo nepozabna doživetja za vse lačne adrenalina in odkrivanja industrijske dediščine. Po večmesečnemu intenzivnemu delu smo vse bližje lansiranju novega čezmejnega turističnega produkta MINE TOUR, ki bo ponudil edinstveno doživetje v podzemnem svetu rudnika Sitarjevec in bogato kulturno, arhitekturno ter industrijsko dediščino Labina s stolpom Šoht na čelu. Mi že komaj čakamo! Pa vi?

Projekt sofinancira evropski program sodelovanja Interreg V-A Slovenija Hrvaška.

Oglejte si tudi

Novice

Zima na Grilovi domačiji

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
05. Dec 2023
Novice

"Turistični vodnik mora biti predvsem prilagodljiv"

08. Dec 2023
Novice

Namenite nam 1% dohodnine

30. Nov 2023

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice