Novice

Zlata kuhalnica romala na Osnovno šolo Škofja Loka - Mesto

TZS podelila tudi priznanja natečaja Avanture brez cenzure, ki so bile tokrat posvečene zmanjševanju odpadne hrane

15. november 2023

Deli s prijatelji

V Novi Gorici se je v okviru 70. Gostinsko turističnega zbora Slovenije odvilo tudi 14. državno tekmovanje za Zlato kuhalnico. Tekmovanje je bilo nekoliko tudi lokalno obarvano, saj so v mestu vrtnic pripravljali tudi brezalkoholni hladni napitek z okusom vrtnic. 

Zlato kuhalnico je prejela Osnovna šola Škofja Loka - Mesto, ki je komisijo navdušila z okusno mineštro z vlivanci in slastnimi pirinimi palačinkami s skuto in borovničevim prelivom z meto.

Srebrno kuhalnico je prejela Osnovna šola Križevci, njihova posebnost so bile palačinke z domačo jurko.

Bronasto  kuhalnico je prejela Osnovna šola Roje Domžale, ki je palačinke postregla kot pirin mošnjiček s figami.

Najboljše tri ekipe je znani slovenski chef Uroš Štefelin povabil na kuharsko delavnico v svojo restavracijo Hišo Linhart v Radovljico, kjer bodo dobili še eno novo izkušnjo in izboljšali svoje kuharske sposobnosti, naučil pa jih bo tudi, kako kuhati iz lokalnih sestavin in kako prav nič ne zavržti. 

Sponzor državnega tekmovanja Mlekarna Celeia je ekipam zagotovila sestavine za pripravo palačink in ob zaključku mlade nagradila z njihovimi izdelki.

Med vihtenjem kuhalnice je mlade presenetil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Tudi o odpadni hrani

Kuhalnice so vrtele ekipe iz 10 osnovnih šol, ki so se najbolje odrezali na regijskih tekmovanjih. Turistična zveza Slovenije tekmovanje za Zlato kuhalnico pripravlja v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, s tem pa želimo osnovnošolke in osnovnošolce navdušiti za kuharske in gostinske poklice. Letošnje tekmovanje je še posebej aktualno, saj v gostinstvu in turizmu kronično primanjkuje kadrov.

Ker je naš natečaj trajnostno naravnan, ni treba posebej poudarjati, da mladi kuharji veliko pozornost namenjajo tudi temu, da pri kuhanju ustvarijo čim manj odpadkov. Zmanjševanju odpadne hrane na turistični prireditvi brez plastike je bil posvečen tudi letošnji natečaj  Avanture brez cenzur. Mladi turistični navdušenci so se preizkusili v pripravi zabavnega plakata/pingvina/brošure na sicer ne preveč zabavno, a toliko bolj aktualno temo. Ob robu tekmovanja je Turistična zveza Slovenije podelila priznanje 1. in 3. uvrščeni ekip iz Osnovne šole Antona Globočnika Postojna. Drugo mesto si je prislužila Osnovna šola Anice Černejeve Makole, ki pa je na prireditvi ni bilo in ji čestitke izrekamo na tem mestu. 

Priloge

Oglejte si tudi

Novice

Poletna počitniška akcija: Slovenija za mlade

13. Jun 2024
Novice

Vasi se predstavijo

Turistično društvo Laporje
13. Jun 2024
Novice

obvodni kraji

Turistično društvo Šentilj pri Velenju
01. Jun 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice