Tematske poti

Godrnjačeva pot – družinska tematska pot

​​​​​​​Na Bohinjski Beli, vasi, ki leži 4 km od središča Bleda v smeri Bohinja, so člani turističnega društva uredili tematsko pot, ki je namenjena družinam z mlajšimi otroki.

14. May 2021

Deli s prijatelji

Na Bohinjski Beli, vasi, ki leži 4 km od središča Bleda v smeri Bohinja, smo člani turističnega društva uredili tematsko pot, ki je namenjena družinam z mlajšimi otroki. Poimenovali smo jo po medvedu, ki je nekoč prihlačal v vas in se ga je prijelo ime Godrnjač. Navdušuje zlasti otroke, ki lahko pot poiščejo sami s pomočjo oznak – medvedjih šap. Obilo veselja pa prinaša tudi odraslim.

Na planoti Pokljuka so opazili sledi medveda. Zbrali so se lovci iz bližnjih krajev, tudi z Bohinjske Bele, in ga odšli lovit. Komaj dobro so vsi lovci odšli, že je Godrnjač prihlačal naravnost na Belo. Verjetno je prišel do vasi iz soteske reke Save. Tam je najbrž pil vodo, nato pa je zlezel po bregu navzgor in pri šoli prilezel v vas. Bil je strašno lačen in je iskal hrano. Najprej se je Godrnjaču nasmehnila sreča pri hruški tepki – pod njo je našel prgišče okusnih sadežev. To je tudi prva postaja krožne poti; vseh skupaj je 14.

Na krožni poti se sprehodite po isti poti kot nekoč medved in spoznavate, kaj vse se mu je pripetilo. Dolga je okrog 2 km, prične pa se v vaškem jedru pred Domom krajanov in je označena z zelenimi tablami, na katerih so medvedje šape. V pomoč vam je Godrnjačev zemljevid, ki ga dobite na startni točki v okrepčevalnici Galetovec ali si ga natisnete sami, saj je objavljen na spletni strani: www.bohinjskabela.si.

Na poti opazujete naravo, drevesa in grmovnice (označenih je več kot 30 različnih vrst), živali in na 13 postajah rešujete različne naloge. Na prvi postaji najmlajši dobijo nalogo, da si ogledajo listje in lubje hruške tepke, drevesa, ki ga je v naše kraje prinesla cesarica Marija Terezija, saj bogato obrodi, njihovi sadeži pa so dobri za kompot, kruh in pecivo.

Na vsaki postaji je treba opraviti tudi nalogo, ki je na kratko opisana na tabli, natančneje pa v seznamu postaj in nalog. Če imate pri sebi pisalo, poiščite na vsaki postaji na tabli po eno črko in jih zapovrstjo vpišite v spodnje kvadratke – na koncu boste dobili sporočilo zase. Če pisala nimate, nič zato: na koncu vas vseeno čaka presenečenje – najpogumnejši boste lahko pogledali v pravi medvedji brlog!

Pot vodi mimo ribnika, glasbenih kamnov, poigrate se lahko v gozdni igralnici, kjer so labirint, kožarica in več igral, opazujete potočke, postavljate kamne v kamnolomu, se povzpnete na lovsko opazovalnico in se mimo medvedovega brloga vrnete do izhodiščne točke. Vabljeni!

Turistično društvo Bohinjska Bela
E: info@bohinjskabela.si
W: http://bohinjskabela.si/sl

Besedilo: Francka Gregorc, Turistično društvo Bohinjska Bela

Fotografije: Turistično društvo Bohinjska Bela

 

Oglejte si tudi

V 42. letih 23 tisoč krat v Postojnski jami

15. Apr 2024

V Rutu v Baški grapi je doma pobuda Ohranimo slovenski kozolec

12. Apr 2024

Kozolec na UNESCO!

04. Apr 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice