Gozdno turistična pot Plešivec

GTP je namenjena ljubiteljem čiste in neokrnjene narave, iskalcem brezimne lepote in miru ter samotnih visokogorskih kmetij.

13. Jul 2021

Deli s prijatelji

»Mestece med gorami – kakor otrok v materinem naročju počivaš v soteski med Pohorjem in Uršljo goro. Gore te varujejo, gorske vode, Mislinja in Suhodolnica ti pojo pesem uspavanko.« Tako je o Slovenj Gradcu nekoč zapisal Franc Ksaver Meško (1874–1964), pisatelj in župnik na Selah pod Uršljo goro.

Na obrobju te naše doline imamo kar nekaj lepo urejenih pohodniških poti različnih zahtevnosti, dolžine in vsebine. Poti, ki nam nudijo sprostitev v naravi, lepe razglede, govorijo nam o bogati in zanimivi zgodovini, o gozdovih in gospodarjenju v preteklosti in sodobnem času …

Na fotografiji: Staro naselje Plešivec, kjer so nekoč gospodarili veleposestniki Plešivčnikovi, pozneje pa tudi še nekateri drugi.

Ena takih je tudi Gozdno turistična pot Plešivec ob vznožju južnega pobočja Uršlje gore. Začetek poti je v Suhem dolu – tako se imenuje, čeprav je v tem dolu dosti vode. Od tod dobiva Slovenj Gradec tudi večji del pitne vode za svoje prebivalce. Prav voda in hudourniki pa so prispevali k ureditvi ene najbolj slikovitih in zanimivih pohodniških poti v občini.

Na fotografiji: Poseben pečat je dal obnovljeni Plešivški mlin, ki s svojim vodnim kolesom enakomerno ropota v tišini okoliških gozdov.

9. avgusta leta 1995 je na pobočjih Uršlje gore divjalo silovito neurje, posledice katerega so bile obsežne, tako v naravi kot tudi na objektih v nižje ležečih predelih. Vodna ujma je odnesla staro cesto v soteski Kaštel, po kateri so dolga desetletja tovorili les s plešivških pobočij v dolino. Ravno ta soteska je v letih po neurju postala najlepši del, v letu 2002 so bile v njej urejene nove pohodniške poti, ki vodijo iz Suhega dola, po Kaštelu, mimo Plešivškega mlina do starega naselja Plešivec, kjer so nekoč gospodarili veleposestniki Plešivčnikovi, pozneje pa tudi še nekateri drugi. Staro veleposestniško naselje, po vojni naselje gozdnih delavcev, še danes kaže svojo bogato podobo z mogočnimi stavbami iz preteklosti. Vidni so še lepo ohranjeni podporni zidovi plešivških vrtov, številna lipova drevesa iz preteklosti. Od soteske Kaštel, mimo mlina do naselja Plešivec so še ohranjeni deli kostanjevega drevoreda in številna zaščitena drevesa.

Pot vodi tudi mimo kmetije Verneršek (1105 m), ki je najvišje ležeča kmetija v občini Slovenj Gradec, po pobočju do Lovske koče LD Podgorje in v nadaljevanju čez Potoško. Domačija Potočnikovih je bila dolgo časa obravnavana kot rojstna domačija očeta Hermana Potočnika Nordunga, strokovnjaka za raketno tehniko, ki se je popolnoma posvetil načrtovanju prodora v vesolje. No, pred leti so ugotovili, da je bil njegov oče rojen v eni od mestnih hiš v Slovenj Gradcu.

Na fotografiji: Tako je bil mlin videti pred obnovo.

Pot je bila pred skoraj dvajsetimi leti urejena v sodelovanju s Turističnim društvom Slovenj Gradec, Zavodom za gozdove, Mestno občino Slovenj Gradec in številnimi zanesenjaki, ki so želeli javnosti ponuditi nekaj novega ter ohraniti del naravne, etnološke in stavbne dediščine za zanamce. Poseben pečat ob poti je rešen pozabe in obnovljen Plešivški mlin, ki s svojim vodnim kolesom enakomerno ropota v tišini okoliških gozdov.

Vabljeni v naravo in k spoznavanju preteklosti, vabljeni na Koroško!

Besedilo: Peter Cesar, predsednik Turističnega društva Slovenj Gradec

Fotografije: Turistično društvo Slovenj Gradec

 

Oglejte si tudi

Tradicionalno srečanje Evropohodnikov 2023

12. Sep 2023

Festival divje hrane na Kozjanskem

12. Sep 2023

Jesensko druženje na Pomolu okusov v Izoli

12. Sep 2023

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice