Tematske poti

Po sledeh vodomca

Vodeni ogledi potekajo vsak vikend in vse praznike ob 10.00h ter ob 17.00h

08. Jul 2021

Deli s prijatelji

Če iz Grosuplja zavijete proti Turjaku, vas pot pelje skozi Ponovo vas do vasi Cerovo. Tam vas v središču vasi pozdravi urejeno in prijazno vaško jedro, ki je z veliko informativno tablo izhodišče obiska tematske učne poti Po sledeh Vodomca.

Naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca je tematska, povezuje bogato kulturno in naravno dediščino. Pri potepanju po 5,2 km dolgi krožni poti se tako sprehodite mimo zavarovanega območja različnih habitatov Vodomčevega gaja in pravljične dežele Podlomarjev, kjer Lisjak Podlomar in njegovo nevidno ljudstvo Podlomarčkov skupaj z Mladimi varuhi narave vedno kaj ušpičijo.

Polna gnezdilnica, Fotografija: Žan Pečan

Sprehodite se tudi mimo Županove jame, ki ponuja vpogled v skrivnosten podzemni svet kraškega površja, in mimo protiturške utrdbe Tabor Cerovo, kjer zidovi cerkvice sv. Nikolaja in obzidja, ki jo obdaja, pojejo stare, pozabljene pesmi slovenskih kmetov, ki so se pred 500 skrivali in branili pred turško vojsko.

Ob poti si lahko na 22 tablah preberete zanimivosti o gozdni flori, favni in geologiji. Pogled pa je vredno usmeriti tudi navzgor, saj je ob poti postavljenih 88 gnezdilnic. TD Cer Cerovo v sodelovanju z ornitologi čisti, pregleduje in vzdržuje gnezdilnice, hkrati pa popisuje in obročka ptice, ki se naselijo v njih.

Tabor Cerovo iz zraka, Fotografija: Brane Petrovič

Po sledeh vodomca in druge tematske poti so v kriznih časih pandemije omogočale zelo dobrodošlo oblika rekreacije, sprostitve, pobega v naravo. Ljudje so z obiskom označenih poti združili prijetno s koristnim. Krepitev telesa, naravno okolje, svež zrak, mir so dobrine, ki so bile v času slabih novic in občutkov ujetosti marsikomu v uteho. Družinam namreč lahko tovrstne poti predstavljajo zanimiv izhod izza štirih sten. Urejena, slikovita, označena pot Po sledeh vodomca je bila zato dobrodošla sprememba v času omejitev ter dobrodošel pobeg od vsakdanjih skrbi.

Vaško jedro jeseni, Fotografija: arhiv TD Cer Cerovo

TD Cer Cerovo je v 2021 s sodelovanjem z 'LAS Sožitje med mestom in podeželjem' in delnim financiranjem iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja nadgradilo učno pot s QR-kodami, prek katerih si lahko tuji obiskovalci preberejo informacije na tablah v angleškem, italijanskem in nemškem jeziku. Velika pridobitev pa je tudi sedem predstavitvenih panojev s skupnim naslovom Prepleti življenja. Ti omogočajo, da gibalno ovirane osebe spoznajo vsebino učne poti v Vodomčevi učilnici, ki nudi tudi panoramski pogled na večino habitatnih tipov, predstavljenih na panojih. Cilj omogočiti čim večjo socialno vključenost in enakost vseh je bil s tem dosežen.

Besedilo: Marjan Koščak, Turistično društvo Cer Cerovo

 

 

 

Oglejte si tudi

Doživite umetnost človeka, narave in časa

10. Jun 2024

16. Mednarodni festival miniaturni svet v malem

14. May 2024

V 42. letih 23 tisoč krat v Postojnski jami

15. Apr 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice