Tematske poti

Pot skozi Zalo bo letos bogatejša z novo vsebino

14. May 2021

Deli s prijatelji

Poljanska dolina je znana po zgodbah dr. Ivana Tavčarja in njihovih umestitvah v tematske poti. Prva taka pot, ki jo je zasnovalo in oblikovalo TD Žirovski Vrh, je pot skozi Zalo. Malokdo ve, da zbirka novel V Zali izhaja iz dejanskega gozda, ki ga domačini imenujejo Zala. Tavčar je namreč s svojimi prijatelji rad zahajal tja na lov na divjega petelina. Okvirna pripoved se je tako zgodila prav v osrčju Poti skozi Zalo, kjer so si lovci na divjega petelina pripovedovali zgodbe o nesrečnih ljubeznih. Večini je poznano, da je po knjigi nastal tudi istoimenski film – Ljubezen nam je vsem v pogubo (1987), nekoliko manj znan pa je film Amandus (1966), ki govori enako zgodbo, kot jo pripoveduje tudi Pot skozi Zalo. Amandus je ena od štirih novel iz knjige V Zali, ki se je dogajala na Žirovskem Vrhu. Kraj velja za precej odmaknjenega in pozno naseljenega, zato tudi nima svoje cerkve. Prebivalci so tako k maši hodili v precej oddaljeno Gorenjo vas – na Trato. Tu so svojo priložnost začutili protestantski privrženci, ki so prebivalce teh oddaljenih kmetij prepričevali v njihovo vero. Na Bukovčevi domačiji, v hiši iz leta 1639, so tako našli Dalmatinovo biblijo, ki potrjuje resničnost te pripovedi. V Žirovski Vrh je zašel kanonik Amandus, ki se je v gozdove Zale namenil na lov. Tisti dan ga ni spremljala sreča. Z orožjem je medveda le ranil, on pa ga je s svojo šapo precej grdo poškodoval. K sreči so ga sluge odnesle na bližnjo Mrakovo domačijo. Tam so mu oskrbeli ranjeno ramo in mu odstopili posteljo. Več dni je okreval na domačiji, v tem času pa se je zagledal v najmlajšo deklico. Zgodba se potem precej zaplete in najbolje je, da jo spoznate kar ob sprehodu skozi Zalo.

Letos mineva 10 let od prenove te poti in nekje 15 let od nastanka njene prve zasnove. Člani TD Žirovski Vrh se vsako leto trudijo z vzdrževanjem poti ter njeno nadgradnjo. Tako ob poti vsake toliko nastane kaka nova skulptura, ki popestri pot in privablja predvsem k fotografiranju. V letošnjem letu bomo v okviru projekta Vseživljensko varovanje narave obnovili animacijske table na poti, zasadili avtohtone drevesne vrste in posodobili vsebino poti. Tako bo 12-kilometrska pot dobila nadgrajeno vsebino in spodbujala k hoji, opazovanju čudovite narave in prelepih razgledov. Za ljubitelje organiziranih pohodov se vsaj enkrat letno odpravimo na organiziran pohod, ki ga spremljajo igrani prizori zgodbe iz 17. stoletja. Pohodniki se vsako leto veselijo tega posebnega doživetja, ko se gozd spremeni v pravo gledališče.

Pot se prepleta z Rupnikovo linijo, sistemom utrdb, zgrajenih v obdobju med obema vojnama. Spremljale vas bodo po celotnem hrbtu Žirovskega Vrha, vse do Golega vrha, kjer stoji največja podzemna utrdba Goli vrh. Več o vodenih ogledih in zgodbi utrdb si lahko preberete na www.poljanskadolina.com.

Znotraj gozda Zale je zaokrožena še Medvedkova pot, ki je namenjena predvsem otrokom. Njena vsebina je obarvana z gozdno pedagogiko in čutnim zaznavanjem. Primerna je za družine z otroki, šolske, vrtčevske in druge organizirane skupine, saj je popestrena s številnimi animacijami. Navdušil vas bo čudovit gozd z gozdnimi jasami, opremljenimi z didaktičnimi pripomočki, klopmi, lesenimi lužami in različnimi skulpturami, med drugim tudi mahovito medvedko Štefko.

Na poti je sedem tematskih iger, povezanih z gozdno pedagogiko in čutnim zaznavanjem. Pot je primerna za družine in različne otroške skupine. Najbolj privlačna na poti pa je zagotovo več kot 3,5 m visoka mahovita medvedka Štefka. Dolžina poti je 3,5 km in označena je z rumenimi medvedjimi tačkami. Pričnete jo na Kmetiji pr' Bukovc (Žirovski Vrh 44, Žiri), kjer parkirate in se odpravite po gozdni poti pod parkiriščem oz. oglasnima kozolčkoma. Več navodil najdete na spletni strani društva www.tdzirovskivrh.si. Zagotovo je pot čudovita ideja za nedeljski izlet. Na vašo željo pa vam za skupine lahko pripravijo tudi zelo zanimivo vodenje in animacijo za otroke.

Obe poti sta vredni obiska, predvsem za vikend, ko se lahko spotoma ustavite še v Lovski koči na Javorču (901 m), ki ponuja odlične prigrizke in okrepčila. Še posebno okusne so šapce, ne medvedkove, ampak kvašene ter z različnimi nadevi. Vabljeni, da doživite Žirovski Vrh v Poljanski dolini.

Besedilo: Lucija Kavčič

Fotografije TD Žirovski vrh

Oglejte si tudi

V Pokrajinskem muzeju Maribor pozdravljajo letne čase z vsemi petimi čuti