Slovenija Kvačka: 211 kvačkaric, 1 kvačkar, 212 grbov, 212 občin, 1 Guinnessov rekord

05. Jul 2021

Deli s prijatelji

Pod okriljem Zavoda Ustvarjalno srce bo 211 kvačkaric in en kvačkar ustvarilo grbe vseh 212 slovenskih občin. Projekt je obsežen, saj zajema celo Slovenijo.
 
Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja.

Predsednik RS Borut Pahor s kvačkamim simbolom svojega urada

V projekt Slovenija kvačka je povabljeno tudi društvo Heraldica Slovenica, saj so leta 2005 s pomočjo slovenskih občin izdali knjigo Osnove heraldike in istovetnostni simboli slovenskih občin.

V Sloveniji imamo registriranih 212 občin. Velika večina med njimi ima svoje simbole, s katerimi izražajo svojo identiteto. Med te tako imenovane istovetnostne simbole spada tudi občinski grb. V knjigi so zbrani vsi grbi in so odlično gradivo za pripravljanje motivov za kvačkanje.

Antonela Rajkovačič med ustvarjanjem
 
V minulih časih so kvačkale le babice in sem ter tja kakšna mamica. Za kvačko ali pletilke so poprijele predvsem zaradi nuje, da so oblekle svoje otroke in vnuke. Sedaj pa je za to ročno delo vse več zanimanja med ženskami vseh starosti. Pa tudi kakšen zagnani moški se najde. Ročno pleteni in kvačkani izdelki imajo že nekaj časa globlji pomen. Lahko predstavljajo pravo umetnost, so cenjeni unikati ali čudoviti izdelki za dom. Kvačkanje pa ima tudi izreden terapevtski učinek. Ob kvačkanju se sprostimo in pomirimo, lahko pa tudi pomeni vrsto delovne terapije. Vsak izdelek predstavlja svojo zgodbo, vsak izdelek ima svoj namen. Tako kot vse, se tudi v svetu kvačkanja in pletenja kaže napredek; pojavljajo se novi načini ustvarjanja, novi vzorci, novi motivi, novi izdelki. Hkrati pa gre tudi za spodbujanje že skoraj pozabljenih veščin naših babic in prababic.

V Sloveniji je registriranih veliko društev in skupin, ki se ukvarjajo s kvačkanjem in pletenjem, kjer izkušene ustvarjalke svoje znanje prenašajo med svoje članice.

Ideja ustvariti kvačkane grbe vseh slovenskih občin se je porodila ge. Jadranki Smiljić, ki se je nedavno vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov -  z neprekinjenim nekaj več kot 28-urnim kvačkanjem. Takrat je skvačkala grb Slovenj Gradca in takrat se ji je utrnila zamisel, kako lepo bi bilo skvačkati vseh 212 grbov. A za enega človeka je to prevelik zalogaj, zato je k sodelovanju povabila slovenske kvačkarice. V enem mesecu je vseh 212 grbov dobilo imena kvačkaric in enega kvačkarja.

Župan Slovenj Gradca Tilen Klugler in grb Slovenj Gradca

Projekt kvačkanih grbov vseh slovenskih občin je zelo širok. Z njim želim povezati vse slovenske občine in tako vso Slovenijo in vse njene kraje. Ustvarjali bodo od 15. septembra do 26. decembra ter tako svoje grbe simbolično končali na državni praznik: Dan samostojnosti in enotnosti. Naslednji korak je predstavitev vseh grbov. Predstavljeni bodo v virtualnem 3D muzeju, ki bo nadvse zanimiv za promocijo posamezne občine in Slovenije v svetu. Predstavitev kvačkanih grbov bo predstavitev vseh slovenskih občin na enem mestu, pri tem pa seveda ne bo manjkal grb Republike Slovenije.

Želijo si, da bi po zaključku projekta dokončane izdelke na določen dan ob isti uri predali županom vseh občin.

Marija Kos med kvačkanjem

Ena država: 212 grbov za 212 občin

S projektom se bodof potegovali za nov vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Zagotovo bo to prvi projekt kvačkanih mestnih grbov celotne države na vsem svetu. Predstavljeni bodo vsi občinski grbi, kar bo zagotovo edinstveni uspeh in to bo še dodatna promocija za Republiko Slovenijo.

Tukaj gre tudi za promocijo kvačkanja. Kvačkarice in kvačkar želimo osveščati o pozitivnih in terapevtskih učinkih kvačkanja. Promovirati pa želimo tudi staro slovensko ljudsko obrt. Kljub temu, da so občinski grbi različnih dimenzij in oblik, se bomo vsi približali velikosti okoli 140 x 180 centimetrov ter porabili približno 100 ur prostovoljnega dela. Grbe bomo kvačkali v tehniki iz kota v kot, ki pa jo sestavljajo le verižne in šibične petlje. Tehnika ni zapletena, bomo pa morali biti pozorni pri menjavi barv; precej grbov je barvno in stilsko zelo dovršenih.

Več o projektu na spletni strani: https://www.ustvarjalnosrce.si/ (iz vsakega grba je urejena usmeritev na spletno stran občine) in na Fb profilu: https://www.facebook.com/slovenijakvacka, IG https://www.instagram.com/slovenija_kvacka/ 

Obstaja tudi himna projekta Slovenija kvačka: shorturl.at/kswWX 

 

Oglejte si tudi

Doživite umetnost človeka, narave in časa

10. Jun 2024

16. Mednarodni festival miniaturni svet v malem

14. May 2024

V 42. letih 23 tisoč krat v Postojnski jami

15. Apr 2024

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice