Turistično društvo Maribor

O nas Aktualno

Naslov

 • Koroška cesta 175, 2351 Kamnica, 2351 KAMNICA

Predsednik

 • Tadeja Fijačko

Kontaktne osebe

 • Tadeja Fijačko

Deli s prijatelji

Aktualno

Dogodki

39. Tradicionalni splavarski krst

 • 30. sep 2023 12:30 - 30. sep 2023 13:30
 • Turistično društvo Maribor
Dogodki

Avtentično doživetje s splavom Hlodovcem ob svetovnem dnevu turizma

 • 27. sep 2023 16:00 - 27. sep 2023 18:00
 • Turistično društvo Maribor
Dogodki

31. Mednarodna Ekološka akcija Drava 2023 - Ni nam vseeno

 • 18. mar 2023 09:00 - 18. mar 2023 12:00
 • Turistično društvo Maribor
Dogodki

38. TRADICIONALNI SPLAVARSKI KRST

 • 01. okt 2022 11:30 - 01. okt 2022 14:30
 • Turistično društvo Maribor
Turistično društvo Maribor
22. Sep 2022

O nas

                                                                                                                                   

Turistično društvo Maribor, ustanovljeno leta 1877, je eno izmed najstarejših društev v Sloveniji. Društvo, katerega prvo ime je bilo Mariborsko mestno olepševalno društvo (Marburger Stadtverschönerungsverein ), je bilo odgovorno za zasaditev in ureditev mestnega parka, ob čemer so želeli z urejanjem mestnih površin predvsem promovirati turizem v mestu in okolici. Turistično društvo Maribor je bilo pobudnik za mnoge projekte, ne samo da so vodili čolnarno pri Treh ribnikih, bili so tudi začetniki izgradnje kamp naselja v Bresternici, pomagali so pri izgradnji pohorske vzpenjače in bili med glavnimi organizatorji različnih  prireditev, kot npr. Martinovanje, Mariborski teden,…Člani društva so se pri svojem delovanju v mestu uspešno povezovali z drugimi kraji in bili iniciator ustanovitve Tujsko prometne zveze za Štajersko, ki je kasneje postala Štajerska turistična zveza.

V 80.-tih letih je društvo spodbujalo in pomagalo pri obnovi starega Lenta. Mejnik društva pa je bilo leto 1985, ko so organizirali prvi Splavarski krst, ki je postala tradicionalna vsakoletna prireditev društva in hkrati tudi generator za vse prireditve, ki so se kasneje zvrstile na prenovljenem Lentu. S prvim splavarskim krstom so zgradili tudi splav, s katerim je društvo postalo glavni akter pri ohranjanju tradicije splavarjenja na reki Dravi. Leta 1991 je TDM v sodelovanje pri splavarjenju povabilo Lesarsko šolo Maribor, kar je pomenilo, da se je znanje in tradicija o splavarjenju začela prenašati na mlade, ki so postajali splavarji in člani društva. Prireditev Splavarski krst, ki je v letu 2021 že 37. po vrsti, je še danes pomemben dogodek v društvu, saj z njim tako kot tradicija veleva, sprejmejo mladega fanta med izkušene splavarje, hkrati pa je dogodek tudi priložnost za srečanje in druženje članov društva.

Društvo je s pomočjo Dravskih elektrarn Maribor in Mestne občine Maribor na obrežju reke Drave od Lenta do Mariborskega otoka postavila poučno Splavarsko učno pot, ki sprehajalce spominja na splavarjenje, ki je bila pomembna gospodarska panoga na reki Dravi.

TDM, pod vodstvom predsednika Zlatka Jesenika, je zaslužno, da je mesto Maribor pridobilo častni naziv, in sicer Maribor – Mednarodno splavarsko mesto. Leta 2017 je društvo gostilo mednarodno splavarsko srečanje, ko je v Maribor prišlo približno 250 gostov- splavarjev iz celotne Evrope.

V mariborskem mestnem parku je TDM aktivno z dogodkom »Nekoč v parku«, kjer obuja bogato zgodovino mestnega parka in Treh ribnikov ter prikazuje oblačilno kulturo v 19. stoletju.

 

 

 

Povezani smo z

Regijska turistična zveza

Štajerska turistična zveza

Tkalski prehod 4, 2000 Maribor

Občinska turistična zveza

Občinska turistična zveza Maribor

Tkalski prehod 4, 2000 Maribor

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice