Kulturno etnološko turistično športno društvo Alojz Mihelčič Harije

O nas Aktualno

Naslov

 • Tominje 7,6250 ILIRSKA BISTRICA

Predsednik

 • Zlata Primc

Kontaktne osebe

 • Alenka Volk Penko

Deli s prijatelji

Aktualno

Dogodki

Delavnica izdelovanja cvetja iz krep papirja

 • 11. feb 2023 17:00 - 11. feb 2023 20:00
 • Kulturno etnološko turistično športno društvo Alojz Mihelčič Harije
Dogodki

Koncert »Venček božičnih«

 • 15. jan 2023 09:45 - 15. jan 2023 10:45
 • Kulturno etnološko turistično športno društvo Alojz Mihelčič Harije
Dogodki

ŠTEFANOVO 2022

 • 26. dec 2022 13:30 - 26. sep 2022 13:30
 • Kulturno etnološko turistično športno društvo Alojz Mihelčič Harije
Dogodki

»Dobrodošli pri nas – XIV. Bučjada – Likof«

 • 01. okt 2022 08:00 - 01. okt 2022 14:00
 • Kulturno etnološko turistično športno društvo Alojz Mihelčič Harije
Dogodki

GREMO NA BOŽJO POT

 • 15. avg 2022 17:00 - 15. avg 2022 20:00
 • Kulturno etnološko turistično športno društvo Alojz Mihelčič Harije

O nas

Na stičišču poti, kjer si podajajo roke Brkini, reka Reka in Čičarija, trčimo na cesti, ki pelje proti slovenski obali in Trstu, krajevno oznako Harije. Ni nam znano, če je po njej tovoril ljudski junak Martin Krpan, a iz virov gre razbrati, da so bili tukajšnji prebivalci nekdaj sila odvisni od bližnjega Trsta in Reke.

Kdaj natančno je bila zgrajena harijska cerkev, še danes ne vemo. Z gotovostjo lahko le trdimo, da so imeli v vasi navado pobirati mitnino ob proščenju, praznovanju godu cerkvenega zavetnika. Posvečena je krščanskemu mučencu sv. Štefanu, ki goduje 26. decembra in velja za zavetnika številnih poklicev. Najbolj ga čislajo konjarji, zato imamo vsakega 26. decembra v letu »zimski shod« z blagoslovom konj in njihovih ponosnih lastnikov.

 V spomin na Štefanovo kamenjanje se je ohranil do dan današnjih dni običaj »Štefanovo lučanje«, obmetavanje z zrnjem žita, za zdravje, letino, srečo in od leta 1991 dalje, za domovino.

 

 Oblasti so bile običaju včasih naklonjene bolj, včasih manj. Tudi takrat, ko je bilo povsem prepovedano, so se na svetnikov godovni dan zbirali konjarji pri maši in na ofru darovali za zdravje živine.

Najbolj slavnega strejžnika smo premogli po letu 1880, ko je v vaški cerkvi ministriral Koćanou Lujze, bolj znan kot slovenski skladatelj Alojzij Mihelčič (1880-1975). Po njem si je društvo pred dvajsetimi leti nadelo svoje ime.

Okrogli jubilej je praznovalo v znamenju razmer, ki jih je letu narekovala epidemiološka slika, a zato nič manj prisrčno in iskreno, z osnovnim namenom povezovanja lokalnih prebivalcev, skrbjo do sočloveka, negovanjem starih običajev in navad, popisovanjem ljudskega izročila, ohranjanjem narečne govorice in tkanjem vezi v širšem slovenskem prostoru, med zamejci in izseljenci po svetu. Predvsem pa prenašanjem znanj in ljubezni do kraja na mlajše, da bodo znali ohranjati in spoštovati prizadevanja prednikov tudi v bodoče.

Prireditve in aktivnosti med letom so bile usmerjene v spremembo odnosa do vodnih, predvsem izvirnih voda ter skrbi za urejeno okolje. Pri tem nismo zanemarili zbiranja in restavriranja starih predmetov ter prispevali kamenček v mozaik aktivnosti v letu, ko je bila Slovenija razglašena za evropsko gastronomsko regijo. Ob tem smo še posebej izpostavili čebele, ki igrajo pomembno vlogo pri varnosti s prehransko preskrbo, njihovi produkti pa so se z ljubeznijo dotaknili lokalne kulinarike.

   

Povezani smo z

Regijska turistična zveza

Regijska turistična zveza Brkini, Kras, Notranjska

Jamska 9, 6230 Postojna

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice