Kulturno turistično društvo Klopotec Dravci-Soviče

• Tamara Drevenšek

Deli s prijatelji

O nas

Društvo ne more  in ne sme biti le delo nekaj posameznikov, saj potem izgubi svoj namen. Že sama beseda društvo pomeni druženje in združevanje moči  za doseganje skupnih ciljev. V treh desetletjih se je zvrstila pisana paleta dogodkov, ki je vplivala na naše delo  v društvu in okolici. Leta 1993 smo v želji po druženju in kulturno - zabavnem udejstvovanju s somišljeniki ustanovili Kulturno turistično društvo Klopotec Dravci - Soviče  in v sklopu le - tega ustanovili skupino, ki smo jo poimenovali Vinogradniki. Tako vsako leto prikažemo vinogradniška opravila na otvoritveni povorki na Ptuju, gostujemo pa tudi drugod po domovini in tujini. Kmalu po ustanovitvi društva smo pričeli z novoletnimi pohodi kateri so postali tradicionalni in trajajo še danes.
Leta 1997 smo se odločili, da bomo pričeli tudi s sodelovanjem v ptujski karnevalski povorki. In ker je bila ta želja dovolj velika, ideje pa nadvse izvirne, je bil uspeh neizbežen. Ohranjamo velikonočne običaje. Izdelujemo presmece v najrazličnejših velikosti od velikana, ki je meril 36 m, do manjših presmecev, ki jih odnesejo na blagoslov v župnijsko cerkev Sv. Vida na Vidmu, postavljajo majsko drevo. V mesecu juliju sodelujejo na žetvi Žetev 2000 zrn za novo tisočletje, kjer sodelujejo že 22. let. V avgustu sodelujemo na trodnevnih Rimskih igrah, v povorki po mestnih ulicah Ptuja kot lončarji. Čez leto z igro Mitnica igramo širom po Sloveniji. Skupina ljudskih pevcev Klopotec pa vsako prireditev ali gostovanje popestri s prelepo ljudsko pesmijo. Ljudski pevci v društvu  skrbijo predvsem za ohranjanje ljudske pesmi Haloz, ki  se je prenašala iz roda v rod. Skupina ohranja značilno arhaično ljudsko petje, repertoar pa zajema otožno, veselo ali žalostno, vedno pa pristno haloško ljudsko pesem. V vročem poletju, ko prične zoreti grozdje, postavimo klopotec, da le ta odganja lačne ptice. Ko na vrata potrka jesen, imamo člani društva veliko dela. V septembru opravimo trgatev modre kavčine stare trte potomke iz Maribora. Grozdje stisnemo in vino shranimo za protokolarne prireditve in  za darila na gostovanjih. Nato sledi prireditev z blagoslovom mošta, pripravimo prireditev martinovanja in šaljivi krst mošta. Vzorno sodelujemo z drugimi društvi in se predstavljamo po celotni Sloveniji in izven meja
naše domovine.