Turistično društvo Blagajana - Vrhnika

O nas Aktualno

Naslov

  • Cankarjev trg 4,1360 VRHNIKA

Predsednik

  • Mirjam SUHADOLNIK

Kontaktne osebe

  • Mirjam SUHADOLNIK

Deli s prijatelji

Aktualno

Dogodki

Branje Cankarjevih besedil

  • 03. nov 2021 16:00 - 03. nov 2021 18:00
  • Turistično društvo Blagajana - Vrhnika
Turistično društvo Blagajana - Vrhnika
03. Nov 2021

O nas

Turisitčno društvo Blagajana Vrhnika je peto po vrsti, ustanovljeno na območju naše države. 1888.leta so vrhniški veljaki ustanovili Društvo za olepšavo trga Vrhnike in njene okolice. O ustanoviteljih društva je pisal Ivan Cankar. Člani društva so ves čas urejali poti, parke, naravne bisere, ki jih na Vrhniki ne manjka, gradilo in upravljalo okrepčevalnice , organiziralo prireditve, vabilo turiste od vsepovsod. Je začetnik in dolgoletni organizator vseh večjih tradicionalnih prireditev v domačem kraju, v sodelovanju z občino je ustanovilo TIC in bilo glavni protagonist turizma vse do ustanovitve javnega zavoda, ki s tem delom nadaljuje. Turistično društvo Blagajana od leta 2006 dalje ohranja v svoji lasti zemljišče na Sv. Trojici, na griču, ki ga je Cankar v svojih delih omenil najmanj osemindvajsetkrat, Močilnik, kraj navdiha za številna njegova dela in Star maln o katerem je pisal v svojem delu Nina.

V Močilniku bralci Cankarjevih besedil že pet let vsako sredo beremo njegova dela. Začeli smo iz protesta in nemoči spremeniti neprijazno podobo in program, ki nikakor ni sodil v ta prostor. Prevladovali so privatni interesi. Zdaj beremo Cankarja, ker je bil vizionar, njegova dela, njegovo pisanje je aktualno za vsak čas, bil je mojster lepe slovenske besede in zaljubljen v svojo domovino. 

V skalo nad izvirom je odtisnjena Jazonova pest. Zgodba o Argonavtih, ki niso mogli nadaljevati poti po vodi pač pa so razstavili ladjo in jo na ramah prenesli do morja je bila navdih za tradicionalno prireditev Argonavtski dnevi na Vrhniki.

Sv. Trojica je bila nekoč romarska pot, zgodba o ploščati lobanji, ki je bila vzidana za cerkvenim oltarjem in pokopano jezero, katerega šumenje slišiš, če prisloniš uho na kamen pa bi utegnila biti blizu resnice. Ob pogledu na cesarsko cesto, na barje in v daljavi na Ljubljanski grad, je vzpon na vrh griča nagrajen. 

V Starem malnu je društvo že pred drugo svetovno vojno postavilo prvo okrepčevalnico in uredilo bazen. Naravno kopališče, čista voda in potočni raki, zgodba o zmaju, ki bruha vodo in mladiče, poletni hlad in romatična zimska idila, vse to in domača kuhinja so pravi razlog za obisk. Leta 2016 smo v društvu registrirali prostovoljstvo z namenom, da sami upravljamo s svojo lastnino in dokažemo, da so dobra volja, gostoljubje, lepota narave,  in dobra hrana pravi razlog za vedno novo doživetje.

V društvu deluje Komisija za lepše okolje, ki že vrsto let ogleduje in ocenjuje urejenost objektov, okolice hiš, kulturne dediščine , septembra pa podeli priznanja Blagajana v okviru akcije TZS MDLG. Tradicionalno organizira sejem Vse za vrt in dom, kjer razdelimo sadike cvetja obiskovalcem sejma.

Prireditev Tu smo doma društvo organizira od leta 2008 dalje. Sprva je bilo to srečanje priseljenih občanov z domačini, ker smo jim hoteli predstaviti domači kraj. Na prireditev vabimo druga društva, organizacije in posameznike, da predstavijo svojo dejavnost, da se družimo in spoznavamo.

Živel 1. maj - Praznik dela,  je dvodnevna prireditev, ki je po tradiciji Vrhničanov umeščena v Star maln.

Turistično društvo Blagajana sodeluje na večini tradicionalnih prireditev in se povezuje z drugimi društvi in organizacijami ter z Zavodom Ivana Cankarja za kulturo šport in turizem. 

Povezani smo z

Regijska turistična zveza

Osrednje slovenska regijska turistična zveza

Miklošičeva 38, 1000 Ljubljana

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice