Turistično društvo Grmada

O nas Aktualno

Naslov

 • Velike Poljane 45, Ortnek,1316 ORTNEK

Predsednik

 • Čampa Polona

Kontaktne osebe

 • Polona Čampa

Deli s prijatelji

Aktualno

Dogodki

21. božični pohod na Grmado - občina Ribnica

 • 25. dec 2022 18:00 - 25. dec 2022 22:45
 • Turistično društvo Grmada
Dogodki

Zaključek projekta Moja vas, lepa in urejena in predstavitev filma Sporočila poprtnika

 • 25. nov 2022 19:00 - 25. nov 2022 21:00
 • Turistično društvo Grmada
Dogodki

Po nagelj na Grmado

 • 01. maj 2022 07:00 - 01. apr 2022 12:00
 • Turistično društvo Grmada
Dogodki

Kresovanje na Grmadi

 • 30. apr 2022 20:00 - 01. maj 2022 02:00
 • Turistično društvo Grmada
Dogodki

Očistimo Velike Poljane

 • 26. mar 2022 09:00 - 26. mar 2022 11:00
 • Turistično društvo Grmada
Dogodki

Božični pohod na Grmado - ODPOVEDAN

 • 25. dec 2021 18:00 - 25. dec 2021 22:00
 • Turistično društvo Grmada

O nas

Turistično društvo Grmada združuje ljubitelje 887 m Grmade, na kateri stoji dobro obiskan turistični dom, v katerem se lahko okrepčate in osvežite ob sobotah, nedeljah in praznikih. Grmada leži nad Velikimi Poljanami v občini Ribnica. Pot je lahka, primerna tudi za družine z majhnimi otroki. Društvo ima pestro zgodovino, saj že več kot pol stoletja skrbimo za raznolikost turistične ponudbe v našem kraju.

V društvu skrbimo tudi za kulturo, saj smo organizatorji večine kulturnih in turističnih prireditev na Velikih Poljanah. Skozi leto se jih nabere kar lepo število: proslava ob kulturnem prazniku, kresovanje, Po nagelj na Grmado, božični pohod na Grmado in še kaj.
V okviru našega društva pleše tudi vse bolj uveljavljena folklorna skupina Grmada, ki je nanizala že lepo število nastopov v domačem okolju, Sloveniji in širše.

V našem društvu smo dejavni skozi vse leto.

Februarja se poklonimo našemu največjemu pesniku, Francetu Prešernu. Pred kulturnim praznikom priredimo proslavo. Otroci iz podružnične šole Sušje pripravijo program, s katerim vedno navdušijo. Domači recitatorji se poklonimo velikanom slovenske književnosti s poudarkom na Prešernovi poeziji. Medse povabimo tudi osrednjega gosta, ki nas počasti z nagovorom o njegovem videnju kulture.

Aprila priredimo čistilno akcijo. Poberemo odpadke po naših vaseh in uredimo okolico doma na Grmadi.

Zadnji dan aprila se pripravljamo na tradicionalno kresovanje na Grmadi, ki vsako leto privabi veliko ljubiteljev te pohodniške točke. Ob mraku prižgemo kres in se zavrtimo ob zvokih ansambla.

Naslednji dan, 1. maja, že navsezgodaj pozdravimo prve obiskovalce Grmade in jim podarimo rdeč nagelj. Prireditev imenujemo Po nagelj na Grmado in vsako leto privabi več obiskovalcev.

Avgusta 2019 smo prvič priredili Noč pod zvezdami na Grmadi. Mladi astronom, udeleženec in nagrajenec mladinske astronomske olimpijade, Peter Andolšek, nas je popeljal v osnove astronomije. Ker v našem prostoru primanjkuje tovrstnih prireditev, želimo našo narediti tradicionalno.

Skozi poletje se s fotografskim aparatom sprehajamo po vaseh in fotografiramo cvetlične zasaditve in okolico naših domov za prireditev Moja vas, lepa in urejena. Jeseni se zberemo na zaključku prireditve, ko si pogledamo projekcijo posnetih fotografij. Povabimo tudi gosta, strokovnjaka z različnih področij: vrtnarstva, sadjarstva, čebelarstva, botanike, naravne kozmetike in še kaj, ki nam predstavi izbrano temo.

Decembra se udeležimo našega najstarejšega projekta, ki je bil leta 2019 jubilejni, 20. po vrsti. Pohodniki se zberejo pred šolo na Velikih Poljanah in se opremljeni s svetilkami ali baklami odpravijo na ‘Božični pohod na Grmado’. Na Grmadi jih postrežemo s toplim čajem.

Povezani smo z

Regijska turistična zveza

Osrednje slovenska regijska turistična zveza

Miklošičeva 38, 1000 Ljubljana

Pridobite svojo Člansko Kartico

Članska kartica

Prijavite se na naše E-novice

Prijava na e-novice